Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

A mártélyi Rózsa János kitüntetése

Nem volt rendőre a falunak, ezért döntött úgy tizenegy évvel ezelőtt több mártélyi is, hogy polgárőrséget szervez. Az egyik alapító tagja volt az egyesületnek Rózsa János. A 65 esztendős férfi kezdettől fogva vezeti a csapatot, s a napokban vehette át az Év polgárőre címet. A Rózsa családból összesen öten tagjai a polgárőrségnek, de nyaranként az unokák is besegítenek a munkába.
A cím nem csupán nekem, hanem az egész egyesületnek szól – véli Rózsa János. Fotó: Tésik Attila
December végén átadták a Mártélyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesületnek otthont adó épületet. A tavalyi esztendőben még számos programot indított, illetve újdonságokat szervezett a 35 fős csapat. Így többek között a nyári idegenforgalom biztonságának növelésére lovas szakosztályt alapítottak, szeptembertől már diákpolgárőrség is működik tíz fővel, katasztrófavédelmi szakkört indítottak, valamint megszervezték a SZEM-et, vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalmat.

– A fentieknek, illetve a jó csapat- és szervezőmunkának köszönhetően szavazott nekem bizalmat a tagság. A képviselő-testület is engem javasolt, így lettem az év polgárőre – mondta Rózsa János, az egyesület elnöke.

A most 65 esztendős férfi eredetileg a kereskedelemben dolgozott, de 1964-ben váltott. A vásárhelyi kerámiagyárba szerződött, ahol nyugdíjazásáig, vagyis 1995-ig a kemenceüzemet vezette.
– Tizenegy éve jó barátommal, a sajnos azóta elhunyt Vida József nyugalmazott rendőrrel arról beszélgettünk, hogy kellene Mártélyon is polgárőrség. Ugyanis nem volt körzeti megbízott, így a biztonságra senki sem ügyelt – folytatta az elnök.

Tizenhatan, akik közül heten mind a mai napig tagok is, megalapították a polgárőrséget. Csatlakozott hozzájuk az önkéntes tűzoltóság is, így napjainkban már 35 fős az egyesület.
– A tűzoltóság jóval régebbi szervezet. Az egykori kántor és néptanító, Kmegykó Károly hozta létre még 1935-ben. Az idősek azt mesélik, hogy a harmincas években egyszerre két ház is kigyulladt, s a tanító vezetésével az elemi iskolások oltották el a tüzet. Ugyanis a faluban a felnőttek közül csak az idősek voltak itthon, mert mindenki a vásárhelyi faszínházba ment egy előadásra – elevenítette fel a régi történetet Rózsa János.
Tavaly Mártély nyerte el a Kopácsi Sándor-díjat, s a vele járó egymillió forintot. Ezt a címet az a polgárőr-egyesület kaphatja meg, amely a legkiemelkedőbb munkát végezte. A pénzből, valamint más sikeres pályázati forrásból felújították a több mint 20 esztendős Lada Nivát, modernizálták a szertárat, valamint végre fűtött garázsban állhat a tűzoltókocsi. Ugyanis korábban telente le kellett a tartályából engedni a vizet, nehogy belefagyjon.

Rózsa Jánosnak hat gyermeke van. Közülük három fia, valamint egyik lánya is polgárőr. A négy unokából a nagyobbak pedig a tanítási szünetben sokat segítnek az egyesületnek. Nyaranta például részt vesznek a szertár és a különféle eszközök takarításában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen kapták a telket

Tizenhárom vásárhelyi, Nyárfa utcai lakos kapta meg ingyen az önkormányzattól a háza mögötti keskeny… Tovább olvasom