Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Egy kis hazai a mártélyi holtágban

Mártély - Tusoló, vizesblokk, étterem, söröző, 110 méteren kiépített és homokkal felszórt strand várja a fürdeni, kikapcsolódni vágyókat a mártélyi holtágban.
A hétvégi afrikai hőségnek, a 35-37 fokos hőmérsékletnek köszönhetően a mártélyi holtágban is megélénkült a forgalom. A vásárhelyi önkormányzat kezelésében álló üdülőterületen szombat kora délután több mint százan pihentek, fürödtek, napoztak, söröztek.

A strand szélén lévő parkolóban ingyen állíthatjuk le járművünket, s ha szerencsénk van, még árnyékos helyet is kapunk. A fürdésért, napozásért nem kell fizetni a parton. Ennek ellenére szépen kiépített a plázs, 110 méter hosszan homokkal szórták fel az egészet, így jóval kényelmesebb a használata.

Közvetlenül a vízparton két tusoló működik, ahol lemoshatjuk magunkról a Tisza vizét. Ettől nem messze két farostlemezből készített öltözőkabin áll, egy óriási fa árnyékából pedig naponta reggel 9 és este 7 óra között egy úszómester figyel a strandolókra.

Tőle halljuk, hogy a legtöbb gondot a sulyom nevű vízinövény száraz termése okozza. Nem valami kellemes a négy nagy tüskével ellátott labdacsba mezítláb belelépni. Az egészségügyi ládában van fertőtlenítőszer, illetve egy speciális csipesz, mellyel könnyedén ki lehet húzni a bőrbe tört tüskét.

Az afrikai melegben több mint százan pihentek a parton

A kisgyermekes szülők csak egyet fájlalnak, hogy a parton megépített kismedencében nincs víz. Megtudtuk, azért nem üzemel, mert nincs benne vízforgató, így az ÁNTSZ nem adott engedélyt a feltöltésére. Így a száraz medencében egy felfújható strandlabdával focizott néhány fiúcska.
A pokrócokon, törülközőkön pihennők nagy többsége hűtőtáskába otthonról hozta magával az ételt és az italt. Aki így tett, az gyakorlatilag ingyen strandolhat Mártélyon. Azért némi apró nem árt, ha csörög a pénztárcánkban, mert a vécét 50 forintért használhatjuk.

Csónak óránként négyszázért

A Hédi sörözőben óránként 400 forintért lehet csónakot bérelni. Ez annyira népszerű, hogy szombaton 12-től 4-ig valamennyit már előre kivették. Lángost a parton nem lehet venni, de a falu szélén, úgy 350 méterre a parttól, van egy sütöde. Itt a sima lángost 170-ért kínálják, a töltöttből pedig a legdrágább 500 forint. Ugyanitt a palacsinta darabja 90 és 110 forint között van. A strandolók többsége ezért nagy részt hazafelé menet áll meg enni.

A part kiépített szakasza mentes a sulyomtól, mert a vásárhelyi önkormányzat kitakarítatta. Máshol azonban szépen burjánzik ez a vízinövény. A strandról sem volt egyszerű eltávolítani, mert a környezetvédők eleinte nem engedték, mivel védett növény.

A parton álló Hédi sörözőnek hét végén van igazán forgalma. A hideg sörre vagy üdítőre vágyók szívesen fel is keresik. Az árnyas fák alatti asztaloknál jólesik az üldögélés, miközben zene szól a háttérből, illetve a csocsó is folyamatosan üzemel. A közeli Hullámtér étteremben pedig szépen fogy a rántott szelet és más étel is.

A strand szélén egy nagy bográcsban paprikás krumpli rotyogott szombat kora délután. A csanádapácai önkormányzat két mikrobusszal tizennyolc szociálisan hátrányos helyzetű kisdiákot hozott el Mártélyra.

– A falunkban megszűnt a strand, Mártélyon pedig nem kell fizetni belépőt. Az útiköltséget, valamint az ebéd és az uzsonna árát pályázati, illetve alapítványi pénzből finanszírozzuk – árulta el Ambrus Sándor képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma avatják a Rapcsák-szobrot

Hódmezővásárhely - Rapcsák András néhai polgármester és országgyűlési képviselő szobrát ma este hat… Tovább olvasom