Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Horthy Miklós nyergét őrzi

Hódmezővásárhely - Horthy Miklós kormányzó Kenderesen használt ugrónyergét őrzi és használja a vásárhelyi Perényi János. A Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke, aki annak idején a Rózsa Sándor című tévésorozatban a címszereplő lovas dublőrjeként is szerepelt, egykori edzőjétől, Vígh Jánostól kapta az ereklyét.
– Vígh János hadapródként került a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtokra, ott nőtt fel, s vált a legjobb négyes- és ötösfogat-hajtóvá. Horthy Miklós gyakran ellátogatott ide, s egy alkalommal János bácsit küldték ki érte a fogattal az állomásra. Horthynak megtetszett, ahogy a lovakkal bánt, így került nem sokkal később a kormányzó kenderesi birtokára, ahol ő irányította a lótenyésztést – mesélte Perényi János. Csakhogy a magyar méneseket, így a kenderesit is 1944-ben a front elől Németországba menekítették. Vígh János csak 1947-ben, egy lószállítmányt vezetve jött vissza, s hazahozta Horthy Miklós Kenderesen használt ugrónyergét is.

Perényi János a nevezetes nyereggel. Fotó: Tésik Attila
Perényi János a nevezetes nyereggel.
Fotó: Tésik Attila

– Amikor megkaptam János bácsitól, egykori edzőmtől a nyerget, már nagyon rossz állapotban volt, mert míg ő betegeskedett, az gazdátlanul hányódott a tangazdaság istállójában. Mindenki használta, ezért senki sem vigyázott rá. Kettétört a kápája, s elrongyolódott a szarvasbőr borítása. Mivel lovagolni akartam vele, ezért felújíttattam, megjavíttattam, s lecseréltettem az elrongyolódott borítást. Utólag már bánom, hogy így tettem, de akkor még nem fogtam fel, hogy ez milyen ereklyének számít rossz állapotában is.

Perényi János egykori edzőjétől nemcsak a nyerget, de ostorokat, kantárt is kapott. Az egyik ostor az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban látható, a többi felszerelést Horthy nyeregével együtt ő őrzi.

Olvasóink írták

 • 7. angela1221 2011. február 15. 08:30
  „Könyvajánlat:Horthy Miklós: Emlékirataim (2011)
  http://www.konyv-konyvek.hu/emlekirataim_horthy_miklos”
 • 6. bedoede 2009. december 06. 01:53
  „5. hozzászólás ukk-mukk-fuck 2009.12.05. 14:24

  Te meg anyukádba te szarházi komcsi féreg!”
 • 5. ukk-mukk-fuck 2009. december 05. 14:24
  „vernétek horthyba!!:-))))”
 • 4. ukk-mukk-fuck 2009. december 05. 14:23
  „a farka nincs meg a mikinek? :-)))”
 • 3. 140 2009. december 04. 11:43
  „Nagyapám szerint, aki szavahihető ember volt, (egyben kulák és katonaszökevény) és semmi érdeke nem fűződött ahhoz, hogy horthyt bántsa, azt mondta, hogy egy csirkefogó volt. Én hiszek neki. Mert a tanulmányaim is ezt támasztották alá.”
 • 2. SSO 2009. december 01. 14:43
  „Nemsokára elő kell venni Tisztelt uram! Jönnek a nemzeti politikusok. Vonatjegyet meg majd veszünk a kizsákmányolóknak. Persze nem első osztályra:)”
 • 1. Én2 2009. november 30. 10:57
  „Őrizze még sokáig!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost ütöttek el Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy 73 éves vásárhelyi férfi a Vass utcában tekert, amikor a Bajcsy-Zsilinszky… Tovább olvasom