Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lázár János azonnali kérdést tett föl egészségügyben

Politikai vagy szakmai döntés születik az egynapos sebészeti ellátására kiírt pályázatokkal kapcsolatban? – tette fel a kérdést Lázár János vásárhelyi országgyűlési képviselő tegnap a parlamentben. Kovács Attila szakállamtitkár garantálta, hogy szigorúan csak a szakmai érveket veszik figyelembe. Lázár a tapasztaltak miatt nem hitt neki.
Ígéret vagy valóság az egészségügyben? címmel tette fel kérdését tegnap a parlamentben, az azonnali kérdések órájában Lázár János. Vásárhely országgyűlési képviselője felidézte: három hónappal ezelőtt számos kórházfenntartó önkormányzat kapott miniszteri határozatot arról, hogy április 1. után milyen formában zajlik majd az egészségügyi ellátás, hány aktív ággyal fogja biztosítani a kórház az egészségügyi szolgáltatásokat. Lázár elmondta, jó néhány polgármester kollégája kérte a minisztériumtól a hatástanulmányokat, amelyek alapján felosztották az aktív ágyszámokat. Válaszokat azonban alig kaptak, illetve néhány héttel ezelőtt az egészségbiztosítási felügyelet nyilvánosságra került mutatóiból alkothattak pontos képet, de ezek nem igazolják az ágyszámcsökkentés szükségességét.

– Vásárhelyen bezárták a szemészetet és a fülészetet, miközben az ágykihasználtsági mutatók és az ápolási idő messze jobb volt, s az ellátás színvonala is jobb volt, mint néhány olyan kórházban a környéken, melyeken ezek az osztályok megmaradhattak – vezette fel kérdését Lázár János. A képviselő ezek fényében azt tudakolta: megvalósul-e az az egynapos sebészeti ellátás, mellyel a megszűnt ágyakat pótolni tudják a kórházak, mikor fog ezekről a kormány, illetve a minisztérium dönteni, mi lesz a rendező elv, ismét a politikai handabanda vagy a kórházak valós szakmai teljesítménye.

Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára azt válaszolta, „az egynapos sebészet lemaradását a struktúraátalakítás során kell csökkenteni". Hangsúlyozta, hogy a május 31-én lezajlott pályázatot szűk körű kapacitásokra írták ki, de garantálta, a döntés szakmai lesz.

Lázár János a vásárhelyi tapasztalatok alapján nem fogadta el a választ, majd azt kérdezte, előnyhöz jutnak-e majd a magánbefektetők. A szakállamtitkár viszontválaszában arról szólt, nem lesz mérlegelési szempont a döntésnél, hogy egy intézmény milyen tulajdonban van. Az egynapos ellátási formát azonban csak olyan helyen szabad engedni – hangsúlyozta –, ahol bevezetéséhez adottak a feltételek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron többen vesznek el Hódmezővásárhelyen

Idén eddig tizenegy eltűnéses esetet vizsgált a vásárhelyi rendőrkapitányság – sikerrel. Nyolc… Tovább olvasom