Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Lázár tisztázni akarja az OMSZ felelősségét

Hódmezővásárhely - A Országos Mentőszolgálat és a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet akkori vezetője, Simon Marianna felelősségét akarja tisztázni Lázár János vásárhelyi polgármester a 2007-es mindszenti betegügy kapcsán. Az OMSZ jelenlegi főigazgató-helyettese visszautasítja a személyét érintő felvetéseket.
Felelősségre vonás helyett előléptetés? Avagy végleg következmények nélkül marad az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 2007-ben a mindszenti betegügyben tanúsított eljárása? – Ezzel a címmel intézett írásbeli kérdést Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez.

A levélben – amely a város honlapján olvasható – a fideszes politikus az országosan elhíresült ügy előzményeként kifejtette: 2007 áprilisában Vásárhely és Szentes között életét vesztette egy beteg a mentőautóban, néhány órával később pedig a vásárhelyi Erzsébet-kórházat kiáltották ki felelősnek. Később bebizonyosodott, a mentősök tudták, hogy Szentesre kellett volna szállítaniuk a beteget, nem Vásárhelyre – állapította meg a polgármester.

15 napon belül válasz

Lázár János a parlamenti házszabálynak megfelelően Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének küldte el a miniszternek szóló kérdéseit. Réthelyi Miklósnak 15 napon belül írásban kell válaszolnia.

Az OMSZ és a dél-alföldi regionális szervezet akkori vezetője, Simon Marianna szerepét akarja Lázár János tisztázni. „Simon Marianna rendelt-e el belső vizsgálatot az eset kapcsán, és az mikor és milyen megállapításokkal zárult? Megfelelt-e a szakmai szabályoknak az OMSZ által végzett mentési tevékenység?" – ezekre a kérdésekre is választ vár a minisztertől a vásárhelyi polgármester. Lázár azt is megjegyezte levelében, hogy Simon Marianna röviddel az eset után távozott a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet éléről, és azóta az OMSZ főigazgató-helyettesi posztját betöltve a Rendkívüli Esemény Kezelési Szervezet vezetője.

Lapunktól értesült Lázár János miniszterhez intézett leveléről Simon Marianna. Az OMSZ főigazgató-helyettese visszautasítja a személyét érintő felvetéseket. Azt mondta, az ügyekkel kapcsolatos valamennyi dokumentáció rendelkezésre áll, azok részleteit pedig nem kívánja taglalni és az újság hasábjain megvitatni.

Olvasóink írták

 • 19. DMagóg 2010. szeptember 23. 13:49
  „18. egyolvaso!

  Tökéletesen összefoglaltad! Így lett a beteg az új rendszer ,,hősi" halottja.
  Az adott helyzetben a tőlük elvárható gondossággal jártak-e el a beteg érdekében? Nem! Ők az önigazolásukat a beteg érdeke elé helyezték. Sikerült! Hiányzott a lelkiismeretesség, így a saját lelkiismeretükkel való elszámolásba is belefér az utólagos taktika, hogy fogjuk rá a nyuszira! Tudjuk, a beteg szinte menthetetlen, önmaga áldozata volt. Nem a kórházé, nem az akkori új rendszeré, legfeljebb a politikusoké! Persze, egy vérbeli politikus ebből is tőkét kovácsol magának, ezt láthatjuk.

  Azt is tudjuk, hogy az ott dolgozók többsége erőn felül, lelkiismeretesen dolgozik a betegek gyógyulásáért és köszönjük nekik! Correctnek is köszönjük!”
 • 18. egyolvaso 2010. szeptember 23. 08:18
  „A leírtak többségünk hozzászólásainak nem mondanak ellent. Sőt legtöbbünk -magam is- a mentőket védte ebben az esetben különösen. Azt, hogy azokban az időkben különösen kaotikusak voltak az állapotok, nem vitatom. A vásárhelyi kórház és város vezetés viszont véleményem szerint nagyon helytelen hozzáállást választott. Amivel gyakorlatilag kiprovokálta a szituációt. Magyarán nem az volt a hozzáállásuk, hogy amíg nem tisztázódnak pontosan a kompetencia viszonyok, addig még körültekintőbben járnak el és inkább feleslegesen is ellátnak beteget, és ezzel kivédik, hogy szakmai hibát kövessenek el. Ehelyett azt választották, hogy mindenkit továbbpasszolnak (szinte tüntetőleg), akit nem kötelességük ellátni az új viszonyok alapján. Szerintem ez egyfajta protestálás volt a döntések ellen, és nem számított, hogy mi lesz a betegekkel. Ez pedig bűn. Lehet akárhogy magyarázni a részükről a dolgot.”
 • 17. correct 2010. szeptember 22. 21:01
  „A lényeg !
  A történet onnan kezdődik amikor kormányzati döntésre,szétverték az 50 éve jól működő mentésirányítást.
  ezzel együtt vagy talán egy kicsivel hamarabb,a beutalási rendszert kitalálták és súlyponti kórházakat hoztak létre.a mentőszolgálat tette és most is teszi a dolgát.
  Akkor nem voltak még teljesen világosak, a beteg szállításának célintézetei.
  A betegutak megszervezése mindenkor az irányítás kezében van.Észnél kell lenni.Csak Vásárhely viszonylatában ha vizsgálódunk,akkor minden beteg szegedre a II kh SBO-ra szállítandó.
  De!
  Ha urológiát nézünk akkor Szentesre,ha psychiátriai kázus akkor Makóra,De nem mindegy melyik városrészben lakik,mert lehet Szentesre is.
  Nos ezt a káoszt ami jelenleg és akkor is volt,nem a mentőszolgálat találta ki.Az akkori kormányzat selejtes és szakmaiságot mellőző terméke az egész.
  Jelen állapotokat figyelembe véve,a mindszenti beteg ellátása Szentes kh SBO-n történik. Mert a területileg illetékes kh a fogadó intézmény.
  Ez jelenleg is elérhető a neten!
  DE !!!!!!!
  Ha adott beteget előzőleg a Vásárhelyi kh-ban kezelték akkor célszerű oda vinni,mert a kezelése és a beavatkozások ott történtek.Ha 1 hónapon belül akkor pedig retúrba,és akkor csak oda.
  A törvény szerint,bármilyen intézetbe történő szállításkor az ügyeletben lévő orvos KÖTELES a beteget megvizsgálni és ellátni.
  Természetesen a továbbszállításról is köteles intézkedni,ha a beteg adott intézetben nem nyer felvételt.
  Hogy a betegellátás milyen szinten történt arról pontos információm nincs.De a beteg a beutalási rend szerinti Szentesi kh-ba lett továbbítva.
  A beteg a transport alatt elhunyt.
  Sajnos nem tudom mi zajlott le a mentésirányítás,az ügyeletes orvos és a mentőgépkocsi konzultációjában.
  Ezek a hanganyagok titkosak és és nem hozzáférhetőek.
  Zajlanak mendemondák a hanganyag törléséről és eltüntetéséről.
  Ezt nem tudom igazolni.
  A dologban DR Simon Marianna felelőssége ,számomra érthetetlen.
  Márcsak azért mert akkor még nem is volt ebben a pozicióban.
  Tehát mint Regionális Orvosigazgató, a DARMSZ vezetője,semmiképpen nem felelős ezért a tragikus történetért.
  A felelősök felkutatása nem az én és nem a fórumozók feladata.
  A Vásárhelyi Polgármester Úr,azt hiszem presztizskérdést csinál az ügyből.
  A mentőknél dolgozó irányítók tudják és értik a dolgukat.
  Ez egy olyan történet amit nagyon sokáig emlegetnek még.
  Részvétem a családnak,de ez a történet lezárult.
  Szerintem a hibák forrása maga az Eü rendszer,amiből most kiakarnak ragadni néhány szereplőt akikre rálehet sütni a bélyeget.
  Ennyit írhatok,tudom nem kielégítő a válaszom,de megkell elégedni ennyivel.”
 • 16. Filctoll 2010. szeptember 22. 15:51
  „JB007 - Mert akarsz szexelni? Ládázz inkább! :-)

  A lényeg hogy ennyi idő után már ugy sem fog kiderülni semmi. Max találnak egy bűnbakot akit feláldoznak és elviszi a balhét. Azután mindenki jóllakottan mosolyog az asztal körül.”
 • 15. JB007 2010. szeptember 22. 15:13
  „correct!

  Te a szexben is ilyen vagy? Felcsigázol és annyi? Bedobod, hogy tudod a sztori lényegét és aztán itt hagysz?”
 • 14. egyolvaso 2010. szeptember 22. 12:27
  „Hajrá correct! Epekedve várjuk, világosítsd fel sötét elménket.”
 • 13. DMagóg 2010. szeptember 22. 10:15
  „12. correct !

  Oszd meg velünk a lényeget!”
 • 12. correct 2010. szeptember 22. 09:06
  „Azt hiszem senki nem tudja mi történt valójában.Én minden részletet ismerek.az eddigi hozzászólásaitoknak semmi köze nincs a valósághoz.
  És ez nem vicc,nem lerágott csont,nem felesleges.”
 • 11. történész 2010. szeptember 21. 17:37
  „http://www.nol.hu/archivum/20100921-orban_viktor__a_torvenyt_is_megvaltoztathatnank

  Orbán: A törvényt is megváltoztathatnánk...
  Örülünk, hogy mindenki örül nekünk - ironizált Orbán Viktor az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) hétfői ülésén. A megjegyzés részben a munkavállalói oldalnak szólt, több szakszervezeti vezető ,,üdvözölte" ugyanis, hogy a kormány, megalakulása után 110 nappal, végre összehívta a tanácsot.

  Orbán: A törvényt is megváltoztathatnánk...
  Örülünk, hogy mindenki örül nekünk - ironizált Orbán Viktor az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) hétfői ülésén. A megjegyzés részben a munkavállalói oldalnak szólt, több szakszervezeti vezető ,,üdvözölte" ugyanis, hogy a kormány, megalakulása után 110 nappal, végre összehívta a tanácsot.

  Koronázási előjáték.”
 • 10. igazságkereső 2010. szeptember 21. 15:56
  „Az ügyben közvetett okként szerepet játszott az akkori kormány bugyuta,pénzleső törvénye is,melyben nagy szerepet játszott akkor a fül-orr-gégész specialista - beteg fül helyett a jó és egészséges fület megoperáló -egészségügyi miniszter,majd az őt követő hölgy, aki Afganisztáni útjára magával vitte rikító sárga kézitáskáját a harctéri látogatáskor - hogy-hogy nem lőtték ki, micsoda szerencséje volt -,nos ez a két "kitűnő egészségügyi szakember" Dr.Horváth Ágnes és nem is tudom milyen Lajos volt, kinek minisztersége idején a legfőbb probléma az volt, hogy miként köszönjön az orvos a betegnek?!”
 • 9. egyolvaso 2010. szeptember 21. 15:22
  „7. DMagóg: teljesen egyetértünk. Az ügy kirobbantása óta erre játszik LJ. Az szégyen, hogy talán az utána levő évben az esetben érintett doktornő jó munkájáért kitüntetést kapott.
  Az egészségügy szükös anyagi helyzetében ha valami legalább a lehetőségekhez képest jól működött, működik, az a mentőszolgálat. Köszönhetően az ott dolgozók páratlan elhivatottságának. Úgyhogy én is azt mondom, el a kezekkel a mentőktől! Köszönet nekik azért amit és ahogy tesznek.”
 • 8. airwaves 2010. szeptember 21. 14:58
  „Erkölcstelen, de törvényes... Mint az ország. Ilyenné tették. Lehetett volna erkölcsösen törvényes is, de hát akkor, hogyan lenne ennyi milliárdos a semmiből???”
 • 7. DMagóg 2010. szeptember 21. 14:18
  „Összetéveszti az elszámolást az elszámoltatással.
  A legjobb védekezés a támadás!
  Az kiabál (acsarkodik), akinek a háza ég!”
 • 6. DMagóg 2010. szeptember 21. 14:07
  „Rendben, meg kell vizsgálni, hogyan került oda.
  Bárhogy is került oda, akkor már kétségtelenül az volt a legközelebbi hely, ahol ellátást kaphatott volna, de nem kapott!
  Meg kell vizsgálni, hogyan passzolták tovább. Lehet, hogy alapos okkal, de embertelenül!
  Lehet, ez utóbbi már nem jogi kategória, a politikus meg, lehet, hogy nem ember. Vigyázzon, nehogy a mentők segítségére szoruljon, mert megtörténhet, hogy Ő is a szabályok betartásába fog belehalni. Nem kívánom neki, de egy kis tapasztalat szerzés tisztábbá tenné a látását. Superman, ne bántsd a mentősöket!”
 • 5. fles2 2010. szeptember 21. 12:23
  „L.J buzgómócsing!!!!”
 • 4. keiner 2010. szeptember 21. 11:33
  „Egy beteget mindenképpen el kell látni, mindegy hol lakik. Elsö segélyt adni kell! Ezt a biroság is már megalapitotta.
  Ez nem normális!”
 • 3. Szocifidesz 2010. szeptember 21. 11:08
  „A főigazgatót már lecserélték, most jönnek a többiek.
  A kórház nyilván hibázott, mert akkor is el kell látniuk a beteget ha a mentő oda viszi, éls területileg nem tartozik oda, kötelessége!!!!
  Jönnek a választások nyilván mutatni akar valamit, Ő védi a kórházát.”
 • 2. pákásznák 2010. szeptember 21. 10:48
  „a fidesznek megvan a jelöltje, aki a korrekt Simon Mariann helyére aspirál? Nagy disznóság......”
 • 1. sziszka1 2010. szeptember 21. 10:02
  „lerágott csont, avagy a fityesz elszámoltatásai , hányadék....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suliépületet vett a Táltos alapítvány

Hódmezővásárhely - Megvásárolhatja az egykori Dózsa György-iskola épületét a vásárhelyi… Tovább olvasom