Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Lökdösték, szidták a vásárhelyi parkolóőröket

A vásárhelyi belvárosban kialakított parkolási rendszer megosztotta az autós közvéleményt. Akadt, akinél felment a pumpa, amikor megtudta, hogy fizetni kell – akkor is, ha kocsiban ülve várakozik –, más elfogadta a döntést. A parkolóőrök atrocitásokat is elszenvedtek.
Hódmezővásárhelyen közel egy hónapja kell fizetni a parkolásért a belvárosban. Az óránkénti 100 forint nem krőzusi összeg, de akadnak, akik ezt is sokallják. Az ingerült, ideges autósok időnként a parkolóőrökön töltik ki mérgüket, vezetik le feszültségüket, káromkodva szidják őket. Magyar Józseftől, a Városellátó Kht. ügyvezetőjétől megtudtuk, volt, akinek ráhajtottak a lábára, mást félrelöktek, vagy hozzávágták a megváltott jegyet.

Adatok a parkolásról

Május 2-ától fizetőparkoló rendszert vezettek be a vásárhelyi belvárosban, amely ezt követően szinte kiürült. A parkolásért munkanapokon 8-tól 17 óráig óránként 100 forintot kell fizetni – a hét vége ingyenes –, aki ezt elmulasztja, 1000 forintos pótdíjra, büntetésre számíthat. Amennyiben ezt öt napon belül nem fizeti ki, az összeg 5000 forintra emelkedik, majd fizetési felszólítás, meghagyás, bírósági behajtás következik. Mióta bevezették (május 14-étől) a pótdíjazást, tizenöt embert büntettek meg, ebből – a Városellátó Kht.-tól származó információ szerint – heten-nyolcan fizették meg öt napon belül a büntetést.

– Ez elfogadhatatlan, felháborító – mondta az ügyvezető –, de a bántalmazott kollégáim nevét nem adom ki, nem engedélyezem, hogy nyilatkozzanak. Büntetőeljárást nem kezdeményeztünk, nehéz lenne bizonyítani a történteket, nincsenek bekamerázva a területek, és nem állíthatunk minden kolléga mellé rendőrt. És a feljelentőt terheli a bizonyítási kötelezettség. Szerencsére lassan csillapodnak a kedélyek, és bízom abban, hogy az érintettek végre tudomásul veszik a megváltoztathatatlant.

Ha egy vásárhelyi átmegy Szegedre, ott fizet a parkolásért, és azt természetesnek tartja. Valószínűleg az idő múlásával így lesz Vásárhelyen is. Pozitív jelek már mutatkoznak: a közintézmények előtt nem parkolnak annyian, és akinek ott akad dolga, meg tud állni például a polgármesteri hivatal, vagy az okmányiroda előtt.

– Az ország minden nagyobb városában fizetni kell a parkolásért – mondta Szögi János az autójában a volán mögül kikönyökölve –, ezzel nincs semmi probléma. Egy gondot azért említenék: amikor benn ülök a kocsiban, az megállásnak minősül, kivéve Vásárhelyen. Másutt ezért nem kell fizetni, csak itt.

Egységes rendszer a megyében?

Vásárhelyen 2008-tól parkolóórákat szeretnének felszerelni, ezzel kétségtelenül tisztábbak lehetnek a viszonyok. Viszont elhangzott egy érdekes szegedi javaslat (Forrai Gábortól származik): amennyiben a kék-sárga városban bevezetnék az ő rendszerüket – ez üzemeltetés szempontjából hatvan százaléka a parkolóórásnak, beruházást tekintve pedig a tizedébe sem kerül –, akkor kölcsönösen elfogadhatnák a vásárhelyi és a szegedi jegyeket mindkét városban. Merészebb elképzelés szerint ez az egész megyére kiterjeszthető lenne.

Arról, hogy valóban úgy van-e, ahogy azt Szögi János panaszolta, megkérdeztük a szegedi parkolási üzletág-igazgatót. A KRESZ azt mondja ki – hangsúlyozta Forrai Gábor –, hogy öt percig megállásról, utána már várakozásról, parkírozásról beszélünk. Amikor a munkatársaim ellenőrzik Szegeden a területeket, a zónákat, először még nem szólnak a kocsiban helyet foglalónak, de amikor ismét találkoznak vele, megkérik, hogy tegye ki az ablakba a parkolójegyet, vagy ha nincs, akkor vásároljon a zónának megfelelőt.

Vásárhelyen a jelenlegi szabályozás szerint ha valaki 16 óra 58 perckor – vagyis a parkolási idő lejárta előtt 2 perccel – áll be fizetős helyre, akkor is ki kell fizetnie a 100 forintot, és igaz ez minden megkezdett órára, akárhány percet tölt is az ember a parkolóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely és Nagybánya megerősítette kapcsolatát

Vásárhely és a romániai Nagybánya képviselő-testülete tegnap közös díszközgyűlést tartott, amelyen… Tovább olvasom