Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Ma még pedállal hajtják a mosógépet Erzsébeten

Karácsonyra több Vásárhely környéki tanyára, így Vad Józsefékhez is megérkezik az áram. Az erzsébeti család tizenöt éve él a városi emberek számára elképzelhetetlen körülmények között, havi hetvenezer forintból. A kútról húzott hideg víz helyettesíti a hűtőszekrényt. Biciklilánc és egy pedál segítségével maguk hajtják a mosógépet: húsz perc tekerés, és kész a nagymosás.
Vad József biciklilánccal hajtott mosógépet fabrikált, mert nincs áram. Fotó: Tésik Attila
A Vásárhelyhez tartozó Erzsébeten jelenleg nyolc tanyán nincs kiépítve az infrastruktúra. Esténként petróleumlámpával világítanak az emberek, a kertben ásott nortonkútról húzzák a vizet, vagy a központból hozzák kannával.

– Ezekben a tanyákban korábban idősek éltek, akiknek nem volt pénzük a fejlesztésre, vagy nem is akarták a változást, mert már ilyen körülmények között nőttek fel. Most azonban fiatal családok költöztek a helyükre, akik több alkalommal is kezdeményezték a villany és a víz bevezetését – mondta Páncél Sándor külterületi koordinátor.
Az egyik ilyen tanyán él 1991 óta Vad József és családja. A rokkantnyugdíjas férfi Erzsébet központjából hétliteres kantában viszi haza az ivóvizet. Az udvarán van egy fúrt nortonkút, de a felesége és a 15 esztendős lánya abból nem iszik, így marad a cipelés.

28 millió, villamosításra

Vásárhely külterületén összesen 687 tanya van, s ebből 162-ben még nincs áram. Az önkormányzat 2000-ben indította el a tanyavillamosítási akciót, melynek keretében folyamatosan kötik be a házakhoz az elektromos áramot – tudtuk meg Alácsi Máriától, a műszaki iroda munkatársától. Mivel az áramszolgáltató magára vállalta a transzformátorállomás felszerelésének költségét, megnőtt a jelentkezők száma, hiszen jóval kisebb összegért juthatnak áramhoz a tanyákon élők. Eddig 104 villamosítási kérelem érkezett a hivatalhoz. Tizenöt ingatlanban már ég a villany. Tizenegy esetben azonban meghiúsult a beruházás, mert a lakók nem bírták előteremteni a szükséges pénzt. Akadt olyan tanya is, mely kevesebbet ért, mint amennyibe az áram bevezetése került. A város az idén összesen 28 millió forintot fordít tanyavillamosításra.

– A vezetékes víznél fontosabb, hogy legyen áramunk. Ugyanis esténként egy aksiról működő autóizzó vagy a gázlámpa világít. Ennivalót se tudunk tárolni, mert a hűtő nem működik áram nélkül. Ezt a problémát úgy oldjuk meg, hogy az asszony annyit főz, amit meg is eszünk, vagy hideg vizet húzok a nagy lavórba, s ebbe állítjuk az ételes edényeket – sorolta a házigazda.

A rokkantnyugdíjas férfi igazi ezermester, hiszen nem elég, hogy megoldotta a világítást, de még egy automata mosógépet is átalakított. Ez annyit tesz, hogy kivette az öreg jószágból a leégett villanymotort, a helyére biciklilánc, fogaskerekek és pedál segítségével egy hajtányt fabrikált. Húszpercnyi közepes tekerés után kész a nagymosás, majd néhányszor meghajtja, így centrifugál.

A háromfős család havi 70 ezer forintból él. A villanybekötés ára viszont 780 ezer forint, az óra beszerelése pedig újabb 78 ezer. Az önkormányzat átvállalja a bekötési összeg felét. Mivel Vadék kérelmét elfogadták, a város a díj másik felét is kifizeti helyettük. A család pedig havi 5-6 ezer forintjával ezt szép lassan visszafizeti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyertek a mártélyi polgárőrök

A vásárhelyi önkormányzatnak ki kell fizetnie a mártélyi polgárőrök elmaradt juttatását: 300 ezer… Tovább olvasom