Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Mártélyon tilos a korcsolyázás

A szokottnál is kihaltabb a mártélyi holtág. Eddig több tucatnyian jártak ki korcsolyázni Vásárhelyről, de most inkább a Kossuth téri műjégpályát választják a befagyott élővíz helyett. A holtág jegére tilos is rámenni. Az üdülőterület rendjére már nem a helyi polgárőrség ügyel: gondnoki szolgálatot üzemeltet a vásárhelyi önkormányzat.
Az üdülőterületre már nem a mártélyi polgárőrök vigyáznak. tó: Tésik Attila
Egyetlen lelket sem találtunk tegnap délelőtt a mártélyi holtág környékén. Korábban a lékhorgászok és a korcsolyázók szívesen jártak ide. Az „ingyenes koripálya" tucatnyi vásárhelyit vonzott Mártélyra, de amióta a Kossuth téren megnyílt a műjégpálya, a városból szinte senki sem jár át a holtágra.

A parton lévő büfé a téli hónapokban is üzemelt, mert mindenkinek jólesett a korizás közben egy-két pohárka forralt bor vagy tea. Mivel nincs senki a jégen, most a vendéglátósnak sem éri meg kinyitni. Érdekesség, hogy a holtágon a csúszkálást korábban is tiltották, de ezzel nem igazán törődtek a korcsolyázók, fakutyázók. A parton több tábla is erre figyelmezteti a sétálókat. A Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontnál többek között gondnoki szolgálat is működik. Most részben ez a szervezet ügyel a holtág biztonságára.

Saját hatáskörben

– A mártélyi üdülőterület őrzését saját hatáskörben kívánjuk megoldani, s nem egy külső szervezetet, céget akarunk ezzel megbízni – nyilatkozta lapunknak Lázár János. A vásárhelyi polgármester hozzátette, hogy kiterjesztik a mezőőri szolgálat hatáskörét, így február 15-étől már ők is dolgoznak majd az üdülőterületen.
Ezenkívül a vásárhelyi polgárőrség tagjai is járőröznek a holtágnál, valamint a város első embere tárgyal a vásárhelyi kapitánnyal, hogy a rendőrség is vigyázza a területet. Addig is a gondnoki szolgálat mellett a közterület-felügyelet munkatársai is rendszeresen felkeresik a mártélyi holtágat.

Régebben, 2003 márciusában szerződést kötött az üdülőterület tulajdonosa, vagyis a vásárhelyi önkormányzat a Mártélyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesülettel, hogy a polgárőrök rendszeresen járőrözzenek a holtág környékén. A megállapodást felbontotta a város, így mostantól Vásárhely maga gondoskodik az üdülők biztonságáról. A gondnok is folyamatosan járja a területet, s jelzi, ha valami baj van.

Szerencsére az elmúlt esztendőkben egyszer sem törtek fel egyetlen nyaralót sem, valamint egyetlen egy esetben sem kellett senkit sem kimenteni az összetöredezett jégtáblák alól.
– Tavaly télen haverokkal hetente egy-két alkalommal átbuszoztunk Mártélyra, hogy csúszkálhassunk a holtág jegén. Akkor is tudtam, hogy nem szabad, de rajtunk kívül még sokan voltak, és senki sem zavart el minket – árulta el Barna Gábor.

A vásárhelyi fiatalember most a városháza előtt műjégpályát keresi fel. Mint mondja, így sokkal jobban jár, mert megmarad a buszjegy ára, s korcsolyát sem kell kölcsönöznie, mert van sajátja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KDNP február 4-én tárgyalja a vásárhelyi ügyet

Szelet vetett a KDNP vásárhelyi elnöke: Hamvas Ödönt fel is függeszthetik tisztségéből amiatt, hogy… Tovább olvasom