Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Megújulhat a vásárhelyi PMK

Hódmezővásárhely - Beadta pályázatát a Petőfi Sándor Művelődési Központ felújítására a vásárhelyi önkormányzat. Az 1,5 milliárd forintos beruházás szervesen illeszkedik a városközpont rehabilitációs programjába.
Május 30. volt a határideje az Agóra-pályázat első fordulójának, melyre Vásárhely is benyújtotta pályamunkáját, a Petőfi Sándor Művelődési Központ felújítási tervét. A rendelkezésre álló keret 14,6 milliárd forint, az elnyerhető összeg minimum 1, maximum 1,75 milliárd, a vásárhelyi projekt tervezett költségvetése 1,5 milliárd forint. A támogatás 90 százalékos lehet.

A pályázati dokumentáció szerint a közösségi központ kialakítása során a PMK jelentősen megújulna. A nézőtér általános átépítésével tökéletes látási és akusztikai viszonyokat teremtenének, élvezhetőbbek lesznek az előadások; viszont a befogadóképesség 451-ről 368-ra csökkenne, elbontanák az emeleti karzatot. A színpadnyílást növelnék, akárcsak a zenekari árkot (40 főre), ésszerűsítenék a díszlettárolási területet. Új világítóhidak, színpadi karzatok kiépítése, fény- és hangtechnikai, vezérlő- és színpadgépészeti helyiség, korszerű színreviteli működés kialakítása – a színpadtéri belmagasság csökkentésével, épületgépészeti rendszerek gépházainak áttelepítésével – is szerepel az elképzelések között.

Terasz lesz a Petőfi Művelődési Központ tetején. Fotó: Tésik Attila
Terasz lesz a Petőfi Művelődési Központ tetején. Fotó: Tésik Attila

Mobil büfét is rendszeresítenek, ami mindig az aktuális eseményhez telepíthető. De legalább ennyire fontos, hogy a közönség, a szereplők, a szakköröket látogatók és a dolgozók egészségügyi helyiségeit (mosdók, vécék) komfortosabbá teszik, bővítik; és az akadálymentesítésről sem feledkeztek meg a tervezők, az eredeti épület megálmodójának, idősebb Janáky Istvánnak a fiai. A bejárati épületrész földszintjét (a ruhatár, a recepció, a pénztár és a főlépcső felújítása) és első emeletét is átszabják, utóbbinál az irodák áthelyezésével színházi jelleget alakítanak ki. Az utcai front belső oldalán liftet helyeznek el, és a már említett épületgépészet is teljesen megújulhat. A PMK hasznos terét a pinceszinten növelik, ennek a természetes megvilágítását süllyesztett kert biztosítja majd, tetőtere pedig az előcsarnokból, a nézőtérről és kívülről rámpával is megközelíthető terasszá alakul.

Az új épületszárnyat a görögkeleti parókia bevonásával, pontosabban – mivel közösségi funkcióra alkalmatlan – elbontásával alakítják ki, és szerves része lesz a PMK-nak. Alsó szintjén irodát, tizenhat számítógépes munkaállomást telepítenek, utóbbiból nyílnak a tan- és oktatótermek. Az emeleten lesz az a multifunkcionális terem, amely különböző műfajú drámai, zenés, táncos és könnyűzenei produkciók bemutatására lesz alkalmas. Ebben az épületben alakítanak ki a görögkeleti egyháznak helyiséget.

Előzetes hozzájárulás

A vásárhelyi görögkeleti egyház világi gondnoka, Sévity Lázárné a parókiával kapcsolatban elmondta: az nem a helyi kisegyház, hanem a püspökség tulajdona, erről felvilágosítást nem adhat, a város tárgyalt az elöljárókkal. Mucsi László, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetője közölte: a püspökségtől előzetes hozzájárulást kaptak a pályázat benyújtásához, a részletes megállapodás kidolgozása folyamatban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenebéd a nyári szünetben is

Hódmezővásárhely - Közel 800 rászoruló, 7 és 10 év közötti gyermeknek biztosít ingyen meleg ebédet a… Tovább olvasom