Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Nyártól megújul Vásárhelyen a népkerti állomás

Hódmezővásárhely - Két héten belül megköti a MÁV Zrt.-vel a szerződést a vásárhelyi önkormányzat a népkerti vasútállomás épületének felújításáról. Nyár végén megkezdődhet a munka – mindez a lapunk által is támogatott civil összefogás eredménye.
A környék már megszépült: az egykor ékszerdoboznak számító vásárhelyi népkerti vasútállomás mögött kivágták az elvadult, elburjánzott zöldet, cserjéket, veszélyessé vált beteg, öreg fákat. Az első lépést megtették a felújítást vállaló felek: az önkormányzat, minisztérium, MÁV Zrt. Az épületen is hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok. Legutóbb arról számoltunk be, hogy ősszel, de lehet, még hamarabb elkezdhetik a munkát a szakemberek.

Mint emlékezetes, tavaly lapunk az állapotokat bemutató, feltáró cikke nyomán indult civil kezdeményezés a népkerti vasútállomás megmentéséért. Ezernégyszáz támogató aláírás gyűlt össze, hála Nagy Rébék Ferenc nyugdíjas pedagógusnak és segítőinek.

A népkerti vasútállomás környéke már megszépült, az épületet felújított park övezi majd Fotó: Tésik Attila
A népkerti vasútállomás környéke már megszépült, az épületet felújított park övezi majd
Fotó: Tésik Attila

Lázár János polgármester és az önkormányzat kezdettől fogva fontosnak tartotta az ügyet, mellé állt, és ennek sikerült megnyerni a szaktárcát, valamint MÁV Zrt.-t is. A rekonstrukció becsült összege 40 millió forint, ennek felét, mintegy 20 milliót a minisztérium és a vasúttársaság fedezi, a város pedig a saját részén túl a környezet rendbetételét, a tereprendezést is vállalta, vállalja.

– Jól haladnak az előkészületek – mondta Mucsi László, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetője –, a MÁV Zrt.-vel valószínűleg két héten belül megkötjük a szerződést, ezt követően elkészülnek a pontos kivitelezési tervek, és nyár végén megkezdődhetnek, s akár még az idén befejeződhetnek a munkálatok. Nehezíti majd a dolgunkat, hogy a rekonstrukció csak szakaszosan végezhető, mert a vasútállomás a munka idején is üzemelni fog. A vonatok, az utasok fogadásához biztosítani kell a kulturált körülményeket.

Elvégzendő munkák

Az önkormányzat már korábban felmérte, meghatározta, milyen munkákat kell elvégezni az épületen. Az avult tetőszerkezet, a faablakok és ajtók cserére szorulnak, a födém pedig utólagos hőszigetelésre. Az elektromos hálózatot teljesen fel kell újítani, avult állapotú és kis teljesítményű. A padlóburkolatot is ki kell cserélni, a vizes helyiségekben 2,1 méter magasságig csempe kerül a falra. A gépészeti és fűtési rendszer is teljes rekonstrukciót igényel, és a bádogos szerkezet cseréje is indokolt. Természetesen a mosdók, az egyedi festett-faragott bútorok és a majolikaoszlopok sem maradnak ki a felújításból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 millióval rövidíthette meg az államot a végrehajtó

Hódmezővásárhely - Akár 100 millió forinttal is megrövidíthette az államot B. Péter volt vásárhelyi önálló bírósági végrehajtó, aki ellen a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara feljelentésére indított eljárást a Szegedi Ügyészségi Nyomozóhivatal. Tovább olvasom