Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Parancsnokváltás a laktanyában

Hódmezővásárhely - Elköszönt tegnap a vásárhelyi alakulattól Farkas Imre ezredes, laktanyaparancsok, aki Szolnokon folytatja a munkát. Helyét Kovács József vette át. Böröndi Gábor dandártábornok a katonasuli-programról beszélt lapunknak.
Ünnepélyes állománygyűlésen búcsúzott tegnap a vásárhelyi laktanya parancsnoka, Farkas Imre. Az ezredes hétfőtől Szolnokon, a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnokaként folytatja a munkát. Arra a legbüszkébb, hogy a vásárhelyi alakulatot ma is az egyik legjobbak közé sorolják. Fontosnak tartja, hogy nem csökkent a laktanya létszáma, ahol jelenleg mintegy 1800-an dolgoznak, fejleszteni tudták az eszközállományt, az infrastruktúrát.

A távozó ezredest Kovács Józsefváltotta a parancsnoki székben. Az alezredes 12 éve teljesít szolgálatot Vásárhelyen, ahol a lövészdandár törzsfőnök-helyettese volt. Megfogalmazása szerint óriási meglepetések nem érik majd az állományt. Első és legfőbb feladatnak a kiképzést, felkészítést tartja. Azt mondta, a helyőrség 2 lövész, illetve 1 műszaki zászlóaljának hétfőtől csütörtökig ha nem is 8, de 6 órában erről szól a munka, pénteken pedig a karbantartásról. Viszontlátná a régi kiképzési módszereket is. Évek óta nem volt a katonáknak hegyi, éjszakai vagy téli kiképzése. Több terepfoglalkozásra van szükség ahhoz,
hogy valóban profik legyenek – hangsúlyozta.

Kovács József alezredes (balról) lett Farkas Imre ezredes utódja a vásárhelyi alakulat élén. A szerző felvétele
Kovács József alezredes (balról) lett Farkas Imre ezredes utódja a vásárhelyi alakulat élén.
A szerző felvétele

Az állománygyűlésen jelen volt Böröndi Gábor, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. A dandártábornokot az együttműködési megállapodásról kérdeztük, amelyre csütörtökön bólintott rá a vásárhelyi közgyűlés, és amely a honvédelmi, katonai alapismeretek oktatásáról szól. Azt mondta, 2009-től működik hasonló Debrecenben. Ott 28 általános iskola, illetve 4 középiskola csatlakozott az úgynevezett katonasuli-programhoz. Vásárhelyen jövő tanévtől az általános iskolások szakkörben ismerkedhetnének a honvédelemmel, míg a középiskolás 11. és 12. évfolyamos diákok heti 2 órában tanulnának katonai alapismereteket. Utóbbit érettségi tantárgyként is választhatnák, ez pluszpontot jelentene a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

Olvasóink írták

 • 9. Beth 2010. december 23. 18:37
  „Mindenki nagyon tudja a katonák napi munkáját.
  Gratulálok.

  Gondolom, hogy semmi pozitív gondolatotok sincs az életben.

  Gratulálok ismeretlenül a sok évi munkához, jó egészséget az új kihíváshoz.”
 • 8. feketemedve72 2010. december 22. 13:21
  „Kedves lisa01!

  Nem tudom, hogy komolyan írsz-e és ilyen buta vagy, vagy csak viccelsz. Először is: a 25 év utáni nyugdíjba menetel nem úgy működik, hogy gondol egyet a katona és másnap már nem szolgál tovább mert megvan a 25 éve. Komoly feltételekhez van kötve. Másodszor: akkor amikor a déli határunknál állt a bál - hála istennek nem a mi határainkon belül - akkor nem kérdezte senki, hogy kinek a dolga ott lenni, mindenki tudta. Elég kevés, általad felsorolt szakma képviselőjét láttam ott. Természetesen abban igazad van, hogy a többi szakma képviselője is megérdemelne több juttatást és lehetőséget de arról nem a katonák tehetnek, hogy élnek azokkal a lehetőségekkel, ami jár nekik. Nyilván fogalmad sincsen egy katonai kiképzés mikéntjéről, a lehetőség előtted van, jelentkezni kell és kipróbálni. A kapu nyitva van, hajrá!”
 • 7. szilléri 2010. december 21. 21:24
  „5. hozzászólás lisa01 2010.12.20. 22:48
  1. Te nem vagy adófizető !
  2. hülye tyúk !”
 • 6. Tyt 2010. december 21. 11:53
  „"mi szükségünk van Önökre?"

  Idehallatszik, amikor rendes zenekarral masíroznak meg ünnepséget tartanak. Feldobja a napom ;)”
 • 5. lisa01 2010. december 20. 22:48
  „Esetleg ott szolgálatot teljesítő katona kitudná-e elégíteni a kiváncsiságomat abban a kérdésben, hogy az a rengeteg ember, akinek az autója ott parkol a laktanya parkolójában ugyan mi a l.f.szt tud csinálni egész nap az adófizetők pénzén? Kíváncsi lennék arra is, hogy gondolom 25 év szolgálat után nyugdíjba mehetnek, igazságosnak érzik-e? Az az orvos aki minden nap betegek sorsáról dönt, az a buszsofőr aki teltházas járatokon vezet, az a melós aki a porcelángyárban három műszakban robotol nem érdemelné-e ezt a juttatást? Egyáltalán, a katasztrófaelhárításon kívül mi szükségünk van Önökre?”
 • 4. dublini 2010. december 20. 11:52
  „A mindennapi teendök:
  -reggeli sport
  -Alakulótér söprögetés
  -kantinlátogatás
  -szotyi evés
  -esetenként a "játszunk kommandosat" nevű társasjáték
  -ami viszont valóban elismerésreméltó: Árvizeknél, katasztrofáknál segitség..”
 • 3. Norman_Bates 2010. december 19. 11:51
  „"...1 műszaki zászlóaljának hétfőtől csütörtökig ha nem is 8, de 6 órában erről szól a munka"
  Ezt kétféle képpen lehet értelmezni,
  eddig 8, de ez után 6 órába, vagy
  eddig ismeretlen (nyilván 6-nál kevesebb) de ezek után 6 óra kiképzéssel töltenek.
  Az igazság az gondolom hadititok, így nem látunk bele és sajnos előfordul, hogy alábecsüljük az ott folyó munkát.
  Ha most nagyon cinikus lennék, azt mondanám, hogy valaki videózza már le egy webkamerával mi zajlik egy átlag napon, mert hiába húztunk le 1 évet és honvédségi nyílt nap ide vagy oda, mégsincs rálátásunk a dolgokra, de az meg már valóságshow jellegű lenne, szóval marad a találgatás.
  1 konzekvenciát levonnék, rémísztgetik itt a honvédeket éjszakai kiképzéssel, holott kizárt, hogy bármiféle ellenséges csapás érné hazánkat 16 óra 00 perc - 08 óra 00 perc között.
  A szerbeknek is meg van mondva, ha jöttök, szóljatok előtte waze!
  Olyantól meg megint fölösleges tartanunk, hogy egy afgán, csapágygolyókkal kibélelt, ferkventált helyen felejtett táskával hálálja meg missziózgatásainkat.”
 • 2. JB007 2010. december 18. 19:33
  „Norman!

  Nem értem a problémádat. Az tény, hogy bár a honvédség létszáma csökkent, de Vásárhelyen maradt. Az itt szolgálóknak ez lényeges. Az pedig, hogy napi 8-ból 6 órát kiképzéssel töltenek, csak a javukra válik, egyedül a kantinos jár rosszul...

  Mondom ezt úgy, hogy semmi közöm hozzájuk, bátor hőseinkhez, akik halált megvető bátorságukkal óvnak engem nappal (éjjel a civil őrző-védők, ugye)”
 • 1. Norman_Bates 2010. december 18. 11:34
  „"Fontosnak tartja, hogy nem csökkent a laktanya létszáma, ahol jelenleg mintegy 1800-an dolgoznak"
  "8, de 6 órában erről szól a munka"
  Mídőn, mindenütt létszámleépítésekről, nadrágszíj sorosabbar húzásról, ill. relatív úgyanazon pénzért több munka elvárásáról lehet hallani, aközben a honvédség falain belül, ennek ellenkezőjét tapasztalhatjuk.
  Első hallásra úgy vélhetjük ezt a hivatást valamiféle mindentől független kivételezés lengheti körül és falakon belüli kánaánról lehet szó... de nem!
  Csakis a vérbeli profizmussal magyarázható mindez, amit mi, földi halandók sose fogunk elérni!
  Ott ülsz a gép előtt, és azon agyalsz vajon mit csinálsz rosszul?... Mert valamit nagyon nem jól csinálunk ám.
  ...Bár tudnánk azt amit ők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatból újulhat meg a kakasszéki tó

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat múlt héten pályázatot nyújtott be a kakasszéki… Tovább olvasom