Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Piacot bővít a vásárhelyi Eurotex: az oroszok már a spájzában vannak

Hódmezővásárhely - Megúszta a magyar gazdaságra jellemző válságot a vásárhelyi Eurotex-cégcsoport, igaz, a termelését az idén nem bővítette, ám létszámot sem kellett csökkentenie. Ígéretes piacokon vetette meg a lábát.
– Megerősítettük régi spanyol, olasz és német piacainkat, Oroszországban idén már két kiállításon is részt vettünk, oda már megindultak a szállítások, és most építjük ki hídfőállásainkat Ukrajnában és Örményországban – vont gyorsmérleget a vásárhelyiek között csak pulóvergyárnak nevezett Eurotex idei évéről Rácz Árpád ügyvezető tulajdonos. Az orosz piacra az űrpulóvernek is nevezett, ezüstkolloiddal kezelt pulóvereket szállítják, az orosz katasztrófavédelmi minisztériumnak már tendert adtak be, ezt várhatóan januárban bírálják el.

– A hazai gazdasági bizonytalanság miatt a korábban tervezett bővítést elhalasztottuk, ám napirenden van bővítés külföldön, Szerbiában vagy Ukrajnában. Ezek előnye, hogy nem kell vámot fizetni, ha onnét Oroszországba szállítanak – tette hozzá.

Az Eurotex-cégcsoport tavaly 80–100 ezer pulóvert gyártott, s most fejezett be egy technológiafejlesztési projektet 45 millió forint értékben.

A vásárhelyen gyártott prémium minőségű pulóverekre mindenütt szükség van – szerencsére egyre nagyobb számban. A szerző felvétele
A vásárhelyen gyártott prémium minőségű pulóverekre mindenütt szükség van – szerencsére egyre nagyobb számban.
A szerző felvétele

– A megrendelőink a prémium minőségű pulóvereket keresik, egyre nagyobb számban. Ugyanis Kína a növekvő belső fogyasztás miatt csökkentette az export támogatását, így áraik is nőttek, ráadásul minimum konténernyi mennyiségeket szállítanak. Az európai válság miatt azonban a kereskedők nem tudnak eladni tízezer egyforma pulóvert. Ezért járják a kontinenst, s jutottak el hozzánk is, hogy kisebb szériákat rendeljenek. Ráadásul Egyiptom, Líbia és Tunézia textilipara is erőteljesen visszaesett. Mindez nekünk kedvez – világított rá a nemzetközi összefüggésekre a cégtulajdonos.

Az Eurotex nemcsak ezeknek a külső tényezőknek köszönheti helyzetét, hanem annak is, hogy kreatív tervezőket, illetve az ország legjobb kötőgép-programozóit alkalmazza, s olyan 18 millió forintos mintatervező komputere van, amelyből nincs több hazánkban. Mindezzel alaposan emelte a cég értékét.

– Hagyományos partnereinktől az ideihez képest 3–4-szeres megrendelést várunk, azaz dinamikus évnek nézünk elébe – tette hozzá Rácz Árpád.

Olvasóink írták

 • 3. tobaccoroad 2011. december 22. 18:21
  „Az azért jó tendencia,hogy egyre drágább lesz Kina is,+ hatalmas szállitási ktg. talán egyre több cég visszatér Europába reménykedjünk...”
 • 2. DMagóg 2011. december 22. 18:17
  „1. kovácstibor 2011.12.22. 15:01:"... és nem árt Lézerrel is jóban lenni..."
  Nem hátrány, de azért a világpiacon még nem jegyzik! Sok sikert, nem feltétlenül Rácz Úrnak, hanem a cégének, no és persze ezzel együtt Neki is! Na meg, így magunknak is!”
 • 1. kovácstibor 2011. december 22. 15:01
  „... és nem árt Lézerrel is jóban lenni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsatolnák a potyautasokat

Drasztikus lépést tervez a mindszenti víziközmű-társulás: lecsatolnák a rendszerből azt a 150 ingatlantulajdonost, potyautast, aki 4 év alatt egy fillért sem fizetett. Tovább olvasom