Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Székkutasi kérdés: kell-e a csatorna?

Székkutas - Legyen-e a falunak szennyvízcsatornája? – kérdezi a 760 ingatlanba eljuttatott levelében a székkutasi önkormányzat. Az 1 milliárdos beruházásról hétfőn mondják ki a végső szót a képviselők. 57 százalék 2008 óta már fizeti a hozzájárulást, 39 millió forint gyűlt össze eddig.
Péntekig kell visszaküldeniük a székkutasiaknak azt a levelet, amelyben az önkormányzat arra kéri őket, nyilatkozzanak: akarnak-e a faluban szennyvízcsatornát vagy sem. A hétvégén kiértékelik a válaszokat, hétfőn pedig a képviselő-testület eldönti: pályázik-e a település a beruházásra. Ez mintegy 1 milliárd forintba kerülne, amelyhez uniós támogatásként 776 millió forintot kapna a falu. Önerőként pedig 137 millió forint kellene.

Több ok miatt sem egyszerű a csatornázás kérdése – jelentette ki Szél István polgármester, utalván a helyi konzultációra. – 2008-ban már megalakult a víziközmű-társulás, viszont nem sikerült az akkori kétfordulós pályázatot megnyerni. A tagok ennek ellenére most is fizetik a törlesztést, ami lakáskassza esetén 8 évig havi 2300 forint, anélkül pedig 2820 forint. Volt, aki egy összegben kifizette a 165 ezer forintot. Igen ám, de már akkor hiába akarta a 80 százalék a csatornát, a fizetést csak 57 százalék tudta vállalni – állapította meg a polgármester. Hozzátette: a faluban nagyon sokan kisnyugdíjból vagy minimálbérből élnek, ezért át kell gondolni, hogy nekivágjanak-e a csatornázásnak.
A településen és a külterületén 760 ingatlan található, ebből 105-öt már a 70-es években csatornáztak. Nekik pozitív döntés esetén az új szennyvíztisztító építéséhez 60 ezer forinttal kellene hozzájárulniuk. Az újaknak pedig a korábbi összegekhez hasonlót kellene fizetniük.

– Bár 2015-ig uniós elvárás a 2000 fő fölötti településeken a csatornázás, és támogatást is most adnak rá, mégis csak akkor vágunk bele, ha legalább a 60 százalék vállalja a költségek fizetését. Az önkormányzatra is terhet ró ez, hiszen az önrészhez hitelt kell felvenni, ami a falu költségvetésének a fele – mondta a polgármester. Aki viszont reméli, a helybeliek megfontoltan döntenek majd, és a fejlődésre szavaznak. Azért is, mert a víziközmű-társulás tagjai eddig összesen 39 milliót fizettek be. Ha pedig nem lesz csatornázás, akkor ugyan visszakapják a pénzüket, de nem a teljes összeget. Ingatlanonként mintegy 15 ezer forintot bukhatnak.

Ettől tart Szántainé Fári Katalin is. 2008 óta rendesen fizeti a hozzájárulást, havi 2300 forintot. Az asszony reméli, a székkutasiak többsége belátja, hogy szükség van a csatornára. Makó Imréné annak idején egy összegben fizette ki a hozzájárulást. A 73 éves néni nem annyira bizakodó, mint Szántainé. Szerinte sok székkutasi nem akarja felfogni, hogy ha egy zárt szennyvíztárolót építtet, és rendszeresen szippanttat, akkor annyi, mintha beszállna a szennyvízcsatornázás költségeibe.

Olvasóink írták

 • 7. zoltanszabo 2011. május 27. 09:40
  „Uniós előírás !--az nem előírás véletlenül --hogy megfelelő bért is kéne fizetni ?!!!! V. a nyugdíjakat olyan szintre emelni amiből ki is lehet fizetni ezt a horribilis összeget.
  Mert még a meglévő --kis apró pénz 39 millió mellé még + 98 millió Ft önerő is kellene ? MIBŐL ???
  Meg még majd a havi díj ! az se piskóta ám !
  Az én vízdíjjam : 5000.-Ft / 2 hó körül van a csatorna meg + 12000.-Ft = 17 000.-Ft / 2 hó a vízdíjjam. !!!??????
  Az UNIÓ adjon a magán embereknek is megfelelő jövedelmet---akkor jöhet a csatorna, jöhet a dirigálás----de addig míg emberek nyomorognak addig az EU-nak KUSS !!!!!”
 • 6. Agyalapi 2011. május 26. 14:33
  „Nem köll csatorna. Ötven éve sem vót, oszt mindenki mög vót elégödve a minta faluban. Még jó kézilabda, mög focicsapat is vót.”
 • 5. queenmargareth 2011. május 26. 12:24
  „nagyon ügyesek és okosok vagytok egy baj van: nincs pénz és valaki a hitelei, nem deviza mellé már nem kap mást.
  De ez ne érdekeljen senkit. Székkutas gazdag község, rengeteg munkalehetőséggel. Én kiköltöznék tanyára, nem Székkutason, mert a belvízre még, már, soha nem gondolnak, hanem el a Dunántúlra, sajnos egyik sem adatik meg.Megengedem, hogy adójuk 1 %-át illetve karitatív módon segítsenek ki anyagilag, mert lehet, hogy pont én állítom meg a fejlődést:))”
 • 4. jq 2011. május 26. 11:16
  „Ha aknába gyűjti és elviteti, az sokkal drágább. Szikkasztani engedély nélkül meg illegális, bírságot kell fizetni. marad két lehetőség: házi tisztító (csak akkor engedélyezik, ha nincs csatorna rákötési lehetőség), vagy szennyvízhálózatra csatlakozás”
 • 3. gumikacsa111 2011. május 26. 07:11
  „A XXI. században ez még kérdés???
  Miért nem a helyi vízmű építi a csatornarendszert? Ha kész azthiszem Ők szedik be a nem kis lóvét.( A csatornadíj duplája a vízdíjnak, legalábbis nálunk! )”
 • 2. booo 2011. május 25. 19:53
  „Vásárhelyen azt mondják hogy kötelező minden ingatlanra a csatorna, hiszen uniós előírás! Aki nem csatornáztat az környezetterhelési birságot fizet. Székkutas is az UNIO-ban van?? :)
  Ott nincs bírság, Vásárhelyen meg van. Hogy is van ez?”
 • 1. queenmargareth 2011. május 25. 14:55
  „:)))))))))egy időben érdekes módon eltűnt az a pénzecske, azért megkérdezném, akik 30 e/kopf élnek, honnan szerzik meg a pénzt, mert már hitelt nem kapnak.

  A másik: sehol nem látni Székkutas és környékén a belvíz elleni védekezés előrelátó! védekezés nyomait.
  Ugyanúgy nincsenek a gazdák felszólítva a takarításra, az Atikövizig szintén letojja. Kicsit fontosabb lenne, vagy megvárják, hogy még több ház dől össze és próbálják bemenekíteni régi iskolaépületekbe?
  Nekem nem kell pl a "szökőkút", sem, ami áramot vizet termel. Lemondok róla a csatornázás javára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Vásárhelyen: Lázár portréját pénzért lehet köpködni

"Ezek megtámadták a családomat, öljetek meg, de ami az enyém nem adom" - ordította egy szónok. Számításaink szerint a biztosító rendőrők közel kétharmados többségben voltak. Tovább olvasom