Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Turisták kalauza volt Pista bácsi

Székkutas - Német, osztrák vagy éppen lengyel turisták kalauza volt a vásárhelyi Pintér István. Az egykori Piroska nosztalgiavonat jegyvizsgálója több ezer vendéget utaztatott a székkutasi lakodalmasra.
Lyukasztó, ami mint később kiderült, egyben síp és kulcs is a vasúti kocsik ajtajához, kissé viseltes kalauztáska, no és sötétkék egyenruha. Mindezt féltve őrzi az egykori vásárhelyi, Piroska néven Vásárhely és Székkutas között közlekedő nosztalgiavonat jegyvizsgálója, idősebb Pintér István. A 79 éves Pista bácsi hat évig kísérte a német, osztrák, svájci vagy éppen lengyel turistákat Hugo Hartung német író világhírű regényének színhelyére, Székkutasra.

– A 80-as évek közepétől nyaranta emeletes busszal érkeztek a külföldi csoportok a vásárhelyi vasútállomásra, ahonnan egy 35 éves gőzmozdony vontatta fapados kocsikkal utaztak tovább. Alkalmanként mintegy 80 kíváncsi turistát szállítottunk – emlékezett vissza Pista bácsi, aki 40 évig szolgált a MÁV-nál, ahol annak idején pályamunkásként kezdte. Találkozásunk alkalmából stílusosan magára is öltötte egykori egyenruháját. Még egy határozott, mozdonyindító sípszóból is kaptunk ízelítőt.

Idősebb Pintér István ma is büszke egyenruhájára. Fotó: Tésik Attila
Idősebb Pintér István ma is büszke egyenruhájára.
Fotó: Tésik Attila

A vonatút 20 percig tartott. A turisták egy Piroska portréjával ellátott kártyát kaptak, ezt érvényesítette jelképesen a vásárhelyi vasutas. Az utazás alatt sem unatkoztak a vendégek. Népviseletbe öltözött fiatal lányok és fiúk kaláccsal, valamint borral kínálták a nosztalgiavonat utasait. Székkutason a kultúrházban folytatódott a program, parasztlakodalomba invitálták a németeket.

– Tyúkhúsleves, bográcsos és persze zene-tánc várta a csoportokat – idézte fel Pista bácsi, aki a mulatság után már üresjáratban vonatozott vissza Vásárhelyre. A Piroska-programot követően busszal vitték tovább a turistákat. A vásárhelyi vasutas csak pár szót beszélt németül, de ez is elég volt, hogy ismeretségeket kössön. Pista bácsi szerepelt a németek által készített filmben is. Ha megint közlekedne, és az egészsége is engedné, szívesen felszállna újra a nosztalgiavonatra – mondta búcsúzóul.

Olvasóink írták

 • 2. AntalPéter 2012. június 22. 09:47
  „Én egy vásárhelyi idegenvezető vagyok és szeretnék többet tudni erről a vonatról. Ha tud valamit akkor kérem írjon a peti@tourguideing.hu -ra
  Előre is köszönöm4”
 • 1. sling 2009. november 02. 08:29
  „Én táncosként vettem részt ezen. Bár én nem vonaton utaztam, mi ott vártuk a turistákat a vasútállomáson, és onnét mentünk át a "csárdába" a lagziba :-)
  Jó volt, szép volt.
  Szívesen emlékszem vissza rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakérik a gáztámogatást

Nem vagyok csaló, jogosan vettem fel a gázártámogatást – mondja a vásárhelyi Tót Edit, akinek lehet, hogy közel százezer forintot kell visszafizetnie a Magyar Államkincstárnak. Tovább olvasom