Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

A befektetés ára

"Akik most és a következő hetekben azzal szembesülnek Szegeden, hogy egy MRI-felvétel elkészítése miatt Kecskemétre kell utazniuk, bizonyára bosszankodnak – és ez érthető is. A húszperces vizsgálatért, amelyre eddig előjegyzett időpontban, akár munkaidő után, este is elugorhattak az új klinikára, most legalább egy órát kell utazniuk, adott esetben várakozniuk kell buszra, vonatra, ráadásul egy idegen városban kavarogniuk."
Akik most és a következő hetekben azzal szembesülnek Szegeden, hogy egy MRI-felvétel elkészítése miatt Kecskemétre kell utazniuk, bizonyára bosszankodnak – és ez érthető is. A húszperces vizsgálatért, amelyre eddig előjegyzett időpontban, akár munkaidő után, este is elugorhattak az új klinikára, most legalább egy órát kell utazniuk, adott esetben várakozniuk kell buszra, vonatra, ráadásul egy idegen városban kavarogniuk. A helyzeten nyilván az sem segít sokat, hogy beutaló orvosuktól kérhetnek utazási utalványt, így kedvezményesen juthatnak el a hírös városba.

Mégsem hiszem, hogy elsősorban erről kellene beszélnünk, amikor mindezek a kellemetlenségek egy 1,1 millió eurós beruházás miatt történnek. Egy magáncég ennyit fektet bele a szegedi egészségügybe, hogy az még jobb legyen. Nincs szó arról, hogy az eddig használt MRI elromlott volna – tökéletesen működik. Egyszerűen csak van már ennél jobb. „Hatéves, ideje lecserélni" – mondja a vezérigazgató.

Ilyet Magyarországon maximum a gazdag autótulajdonosoktól hallunk. Az állami működtetésű kórházakban és klinikákon az a jelszó: a több évtizedes műszer is műszer, amit használni kell, míg toldozva-foldozva, de meg lehet bütykölni. Persze ez nem jó, tudják jól az orvosok, de azzal is tisztában vannak, esély sincs lecserélésükre. Ezeket az összegeket ugyanis képtelenség kigazdálkodni az intézmények költségvetéséből.
Lehet tehát szidni az egészségügy egyes részeinek privatizálását sürgető elképzeléseket, de egyre inkább úgy tűnik, csak a magánműködtetésű ellátási formák képesek lépést tartani a fejlődéssel. S hogy ezen a területen is van még mit javítani a döntéshozók hozzáállásán, álljon itt végezetül a konkrét szegedi példa.

A több mint 280 millió forintos MRI-vel a jövőben többfajta betegséget tudnak majd diagnosztizálni, gyorsabb lesz a vizsgálat is, így tehát – azt gondolhatnánk – több beteget tudnak ellátni, több pénz folyik be a kasszába. Hát nem. Egy tavaly év végén bevezetett finanszírozási szabályváltozás miatt ugyanis már ez a vizsgálat is volumenkorlát alá került, vagyis hiába tudnának több vizsgálatot elvégezni, a költségeket egy bizonyos betegszám után már nem téríti meg egészében az egészségbiztosító.

Azt hiszem, erre mondják: nesze neked befektetői kedv.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félek a zebrán

"Mostanában a zebrán félek. Nem a négylábún, mert olyanhoz nem juthatnék hozzá, és azt se tudom,… Tovább olvasom