Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Bánáti bazsarózsa

"A demokrácia sokba kerül, szoktuk volt nagy bölcsen megállapítani. A demokrácia nemcsak azért kerül sokba, mert például a népszavazásoknak, a parlament rendszeres ülésezésének, a képviselők fenntartásának igencsak borsos ára van. A demokrácia azt is jelenti, hogy mindenki élhet állampolgári jogával, és megtámadhat olyan építési vagy használatbavételi engedélyeket is, mint amilyen a szegedi Mars téré."
A demokrácia sokba kerül, szoktuk volt nagy bölcsen megállapítani. A demokrácia nemcsak azért kerül sokba, mert például a népszavazásoknak, a parlament rendszeres ülésezésének, a képviselők fenntartásának igencsak borsos ára van. A demokrácia azt is jelenti, hogy mindenki élhet állampolgári jogával, és megtámadhat olyan építési vagy használatbavételi engedélyeket is, mint amilyen a szegedi Mars téré.

Mi akartuk, hogy így legyen. A rendszerváltáskor, ezelőtt tizenhat évvel. Azóta látjuk, hány építkezés állt le évekre – hogy csak az M0-s autópálya, vagy a Zengő és a környezetvédők harcát említsük –, hány beruházás hiúsult meg végleg, és hány milliárd forintot sikerült utólag értelmetlennek tűnő népszavazásokra kidobni. De sikerült megőriznünk a bánáti bazsarózsát és élőhelyét, igaz, százmilliók árán. A legutóbbi hírek szerint egy fészekaljnyi kisgólya miatt kockáztatja egy iskola, hogy elesik a tetőrekonstrukcióra kapott támogatástól. Mégis megvárják, amíg a fiókák megtanulnak röpülni.

A közbeszóláshoz, az aláírásgyűjtéshez, a fellebbezéshez mindenkinek joga van – ezzel a szegedi Mars téri kereskedők egy része élt is a városi nagyberuházást megelőzően és az építkezés idején. Megérhettük tehát, hogy a piac évtizedek óta várt átépítése, az új csarnokok megnyitása immáron nem pénzkérdés, nem a fejlesztéshez szükséges százmilliók akadályozzák az átadást, hanem az állampolgári jogok érvényesítése.

A demokrácia most azoknak kerül sokba, akik nem nyithatják meg üzleteiket a többi, igazát kereső kereskedő miatt. Bizonyára nem öröm számukra, de az is lehet, üzleti számításaikba eredetileg is belekalkulálták. Mert már megtanulták: semmi se biztos, csak a bizonytalan.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtély marad

"A magyarcsanádi Gán fivérek, Miklós és Zoltán ügye majdnem pontosan négy évvel ezelőtt került az… Tovább olvasom