Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Dánia az Alföldön

JEGYZET - "Pénzt zabáló motorok. Benzingőzzel terhelt levegő. Zsúfolt utak. Ellustult, esernyő helyett is autót használó emberek."
A 47-esen szinte egymást érték az autók mindkét sávon. „Egy átlagos péntek reggel." „Mindenki siet a hétvége felé" – állapítottuk meg Algyőről Szeged felé autózva. (Az úton délutánra hatalmas torlódás alakult ki, mert az M43-ast nem sikerült megszabadítani az éjszaka kiömlött csúszós anyagtól.) Tovább, a Kálvária sugárúton sem csendesült a forgalom. Hosszú perceken át araszoltunk – a Dugonics téri körforgalom szinte bedugult.

Zsufis pillanatfölvétel ez is – Szegedről, az autómentesnek kikiáltott napon. Az európai ötlet és a kezdeményezés nagyszerű. Mégsem átütő erejű. Hiszen tegnap – lapunk riporteréhez hasonlóan – sokan azt tapasztaltuk: ugyanannyi autó rótta az utakat, mint egy átlagos, hétvége közeli hétköznapon. Igaz, a szegedi akciózás előjátéknak számított, hiszen hivatalosan szeptember 22. az európai autómentes nap.

Sokan vannak a kerékpárosok, mégsem elegen. Kritikus tömegüket fölvillantják a Critical Mass szegedi demonstrációján. Vasárnap, az „igazi" autómentes napon el akarják hódítani a kocsiktól a benzingőzös kanyonnak számító Oskola utca másik oldalát is. A drótszamarasok hangadói okosan érvelnek: minden járdáról elvinnék a kerékpáros sávokat, a város peremén a kétkerekűeknek tárolókat építenének, az innen kivezető úttestek mellé biciklisávot képzelnek. De lassan válnak valóra Dániát idéző álmaik.

Pénzt zabáló motorok. Benzingőzzel terhelt levegő. Zsúfolt utak. Ellustult, esernyő helyett is autót használó emberek. Csak három plusz egy ok, amiért utálni kellene az autókat. A közlekedési helyzet mégsem javul, hiszen 2005. szeptember 22. után is arról tudósítottunk, hogy „az akció ellenére annyi autó gurult az utakon, mint máskor, így aztán ugyanúgy és ugyanakkor dugult be Szeged, mint ahogy és amikor megszoktuk". Pedig a mi Alföldünk a biciklisek paradicsoma lehetne. Ám a dániai állapotok eléréséhez több kell – például kerékpárútból, párhuzamosan, végig a 47-essel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterek reneszánsza

"Az sem baj, ha mindeközben újra lesz némi becsülete a kétkezi munkának." Tovább olvasom