Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Hamis a bankó

"Egyszerűbbnek tűnik fénymásolni vagy saját kezűleg nyomtatni a pénzt, mint munkával megkeresni."
Internetes áruházból rendeltem nemrég – a csomagküldő futárának húszezressel fizettem. A kézbesítő azonnal figyelmeztetett, vigyázzak nagyon ezekkel a bankókkal, rengeteg a hamisítvány. Nála is egyre többször próbálnak meg jó minőségű másolatokkal fizetni, de ő már rutinos, pontosan tudja, mire kell figyelni, nem tudják átverni. Az én húszezresemet rendben találta.

Pórul járt viszont az a sarkadi kereskedő, aki 300 ezer forint értékű fokhagymát adott el a nagybanin, 30 értéktelen papírfecniért. Nyilván eszébe sem jutott az, ami a futárnak már napi rutin, egyszerűen eltette a tízezreseket, amelyekről nem sokkal később kiderült: másolatok. A vevő ráadásul gyakorlatilag biztosra ment, sötétben bonyolította az üzletet.

A híradókban, bűnügyi magazinokban is egyre gyakrabban látni, hogy – talán a gazdasági válság miatt – sokak számára egyszerűbbnek tűnik fénymásolni vagy saját kezűleg nyomtatni a pénzt, mint munkával megkeresni. A legpofátlanabb talán az a fiatalember volt, aki egy évvel ezelőtt két darab 54 ezer forintos bankóval fizetett ki egy Szolnok megyei gazdát, akitől birkákat vásárolt. Később kiderült, egy cég reklámkapányának része volt a húszezresre emlékeztető papírdarab, a csaló pedig élt a lehetőséggel, és három jószágra cserélte a szórólapot. Persze ehhez az is kellett, hogy az eladó – finoman szólva – akkora lúzer legyen, hogy gyanút se fogjon, sőt. Az átvert gazda csak akkor jött rá, mi történt, amikor egy üzletben fizetni próbált az 54 ezressel.

Ahhoz azonban nem kell ilyen szerencsétlennek lenni, hogy egy, az eredetihez megtévesztésig hasonló és valós címletű bankó bármelyikünk pénztárcájába kerüljön. Ezt pedig csak úgy védhetjük ki, ha az átverés veszélyét komolyan vesszük. Én a futártól megtanultam: a fémszálat, a sorszámot és a vízjelet ellenőrizni kell.

Olvasóink írták

 • 3. becsei.sandor 2009. december 16. 18:09
  „Próbáltam!
  Valóban nem volt egyszerű , ráadásul akkor még felvásárló jeggyel is kellett volna bíbelődni.
  ( Le is fagyott volna a kezünk, ha még adózni is...)
  Ma már megsem próbálnám !!”
 • 2. ja 2009. december 10. 14:06
  „Nem olyan egyszerü a nagybanin az élet.Meg kell próbálni,sütétben,hidegben,álmosan,elcsigázva,kezeid elvannak gebedve stb.”
 • 1. abrakapokusz 2009. december 10. 12:22
  „Egyszerűsítve 01:
  "Egyszerűbbnek tűnik fénymásolni vagy saját kezűleg nyomtatni a pénzt, mint munkával megkeresni."

  Egyszerűsítve 02:
  Egyszerűbbnek tűnik a környéken hamis pénzzel találkozni, mint rendes munkalehetőséggel!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levelező tagozat

"A másik, ami eltűnt a sorkatonasággal, az az egymásrautaltság." Tovább olvasom