Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Hitel – az átok

JEGYZET - ˝Ha úgy érzik, hogy kirabolták és becsapták őket, valószínűleg nem tévedtek olyan nagyot.˝
Soha nem volt még elérhető ilyen kedvező hitelkonstrukció. Most érdemes igényelni – hívta fel a figyelmemet nemrégiben egy ingatlanügynök. Valószínűleg tényleg így van, a hitel szó azonban bennem – és gondolom, még sokakban – olyan ellenérzést vált ki, hogy nemhogy én, még az unokáim sem valószínű, hogy az életben igényelni fogják. Nyilván mindenkinek vannak tapasztalatai a témában: jobb esetben a szűk környezetében valaki, rossz esetben saját maga járt úgy, hogy a bank vitte a házat, az autót, és még évekig fizetheti ezek után is a törlesztőrészleteket.

Néhány év alatt nagyot fordult a fogyasztói társadalom. Az átlag magyar, akinek csak arra van pénze, hogy turkálókból öltözzön, és akciós, élelmiszernek látszó utánzatokat vásároljon, elhitte, hogy számára is elérhető a gazdagok élete. Vehet házat, lakást, mert majd később kifizeti, vehet plazmatévét, mert most ingyen elviheti, és lehet autója is, mert kinek ne érné meg havi pár tízezerért. Hogy ebben ki a hibás – az, aki elhitte, vagy az, aki elhitette –, arról lehet vitatkozni. De azt gondolom, a több százezer ember, akik kilátástalan helyzetbe kerültek emiatt, talán nem biztos, hogy mind hülyék.

„Hogy engedheti meg az ország vezetése, hogy egy élet munkáját veszítsék el családok, és nincstelenné váljanak?" – kérdezte nemrégiben egy apa, aki szintén ilyen helyzetbe került. Joggal kérdezheti a makói devizahiteles asszony is: miért neki kell elmenekülnie az országból, amikor a bank által eredetileg szabott feltételeket maradéktalanul teljesítette? Mert a történetben ez az igazán felháborító. Ha valaki hitelt hitelre halmoz, és túllép saját keretein, azt mondjuk, megérdemelte. Csakhogy sokan, akik mostanra nincstelenné váltak, annak idején felelős döntést hoztak. Mégis tönkrement az életük – és talán még a gyerekeiké is.

Ha úgy érzik, kirabolták és becsapták őket, valószínűleg nem tévednek nagyot. Csakhogy ezért nincs, akit felelősségre vonnának.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malacka a szomszédban

"Magyarország a 27 százalékos általános áfakulcsával világelső." Tovább olvasom