Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Mérték

JEGYZET - ˝Ez nem Magyarország, ez a látszat.˝
Mit lát egy külföldi, ha Szegeden tölti el a hétvégéjét? Egy csodálatosan felújított belvárost, amelynek a sétálóutcáján gondtalanul járkálnak le és fel az emberek. Ha beül vacsorázni, angolul és németül beszélő pincérek szolgálják ki, a hotelekben azt kapja, ami a csillagok száma alapján várható. Amikor innen Budapestre vagy a Balatonra kirándul, leesik az álla: világvárost, luxusüdülőkkel körbeépített turistaparadicsomot talál.
Ez azonban nem Magyarország, ez a látszat. Pontosabban ez is Magyarország: ahol a jövedelmi szintek között 25-szörös különbséget hoznak ki a felmérések. Van, akinek napi kenyérgondja van, míg a másik elképesztő luxusban él.

A magyar valóság jobb megismeréséhez nem kell eldugott helyeket keresni. Elegendő bármelyik Csongrád megyei faluba elmenni, hogy visszacsöppenjünk a 60-as évekbe: ugyanazok a lepattant házak állnak ma is, mint 50 évvel ezelőtt, a különbség annyi, hogy bevezették a vizet és a gázt. Érdemes kirándulást szervezni a szomszéd megyébe, a bajai út és a szerb határ közé eső településekre, megnézni Kelebiát, Tataházát, Bácsalmást, Bácsbokodot, Garát. Ahol persze a hivalkodó lakóház sem ritka, és még a szegény ember is világraszóló lakodalmat csap a gyerekének.

Ha átlépünk Ausztriába, szinte zavaróan egyforma és egyszerű házak sorakoznak az utcákban. Mintha mindenki egyformán jól, mégis mértékkel élne. Ha van is hivalkodás, nem szembeszökő. Pedig vannak jövedelmi különbségek: a plafont eurómilliókban mérik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyelmi pillanat

JEGYZET - ˝Európai értelemben demokrataként.˝ Tovább olvasom