Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Renáta visszavág

"Az internetes fórum beindult, százával érkeztek a hozzászólások, ütötték-vágták Szeged parkolási rendszerét, ennél jobban csak a parkolóőröket."
A legolvasottabb internetes hírportálon, az Indexen megint szájukra vették Szegedet az emberek. A blogos rovatban Renáta indított el egy fórumos lavinát azzal, hogy világgá mondta (írta) esetüket a szegedi parkolóőrökkel.

A budapesti család az utolsó nyár végi szabadtéri előadásra érkezett Szegedre. Másnap, péntek délután a Hősök kapujánál álltak meg, gondosan kicsipkedtek mindent a parkolószelvényen. Figyelték az órát, időben érkeztek vissza kocsijukhoz, mégis piros „büntetőzacsi" várta őket a szélvédőn. Még utolérték a parkolóőröket, biztos valami félreértés történt. Nem történt. A parkolási rend marcona őrei úgy látták, a 17-es számnál „meg van piszkálva a szelvény", és ezen megállapításukon már semmi sem változtathat. A tények sem. (Lásd még pápai tévedhetetlenség.) Akkor sem, ha a gyanús 17-e történetesen vasárnapra esett, amikor is ingyenes a parkolás Szegeden. Csak nem fogják a gyüttmönt pestiek miatt visszagyömöszölni a zacskót a mikulásba! Renátáék számára az alternatíva: elkezdenek levelezni a Szeparkkal – vagy befizetik a hétezer forintos büntetést. A parkolóőrök nem árulták el a nevüket, azonosítószámuk: 89, 102.

Az internetes fórum beindult, százával érkeztek a hozzászólások, ütötték-vágták Szeged parkolási rendszerét, ennél jobban csak a parkolóőröket. Ilyeneket írtak: „Olyan gagyi, ciki és felháborító ez a tépkedős őskorszaki módszer." „Egyet tanulj meg: igazad márpedig nem lehet!" „És lehet féltéglával bezúzni az ablakukat, mert akkor tudom legalább, hogy mire fizettem ki a 7000 Ft-ot." „A szegedi parkolással bizony-bizony maga a város genyózik a saját polgáraival és a látogatókkal."

Sokáig őriztem egy levelet, amelyben egy idős vajdasági házaspár számolt be szegedi kálváriájáról. Mint jogkövető magatartásban megőszült emberek, hozták is magukkal legutóbbi látogatásuk során megmaradt parkolószelvényüket. Ahogy írták, kitépkedték a pöttyöket, és elindultak várost nézni. Mikor visszajöttek, nem volt meg az autójuk. Elvitte a pókautó. Nagy keservesen kijutottak az autós sintértelepre, ahol nyolcezer forintot szedtek be tőlük, plusz fizették a büntetést azért, mert a pár hónappal korábbi parkolójegyük már nem volt érvényes. (Időközben ugyanis felemelték az árát.) A bácsi hiába mutogatta, hogy a szelvényről nem derül ki, mikori, meg az sem, hogy meddig használható fel. Az aktuális szegedi önkormányzati rendeletet kellett volna ismerniük... Minden kis beváltott pénzük ráment az akcióra. Azt írták: „Nem akarunk többé Szegedre menni!"

A két párhuzamos történet nem a végtelenben találkozik, hanem most éppen bennem, aki büszke szegediként mélységesen szégyelli magát a 89-es, a 102-es, meg a többi olyan számozott és nem számozott parkolóőr, közterület-felügyelő, pókos kocsis, s minden olyan rendőr, portás, pénztáros, telefonközpontos, hivatalnok, ügyintéző stb. helyett is, aki modortalanságával, érzéketlenségével, kulturálatlanságával rossz hírünket kelti a világban, idehaza, magunk között. Valaki mondja már meg nekik: ha megszólalnak, ha intézkednek, Szegedet képviselik, viselkedésükkel, magatartásukkal maguk is imázsépítő vagy -romboló emberek.

Végül reménykedjünk, belátható időn belül Szeged is megszabadul a másfél évtizedes szelvény- és idegtépkedős parkolási rendszertől, amiről boldogan blogolhatnak majd az indexesek is.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. hajó 2008. szeptember 13. 18:52
  „Szó mi szó Kerepesi Úrr sem lesz mindig egészséges (egyszer fent egyszer lent)lehet nemsokára ö is ,parkoló kártyával szöcskézik a forgalomban,ott ahol elfoglalják az öt megillető helyet és legföljebb csak pitizni fog az utódjának,hogy ugyan kérem legyenek már elnézőek!Kicsit ha tovább látna az orrától és a földön járna. Vajon miért nincsenek azok az autósok büntetve akik elfoglalják a mozgáskorlátozottak helyét.Ha utazunk az autóbuszon v.villamoson s nincs nálunk bérlet a bemutatása után közel sem kell teljes büntetést fizetni.Miért is nem lehet ezt a szabályt alkalmazni a névre szóló kártyákra?Egyébként a parkoló táblákra illene kiirni hová szállitják el az autókat ha lejárt a szelvény.Bár jobb lenne ha hajóval közlekednénk talán?”
 • 20. morc 2008. szeptember 01. 10:52
  „Mozgáskorlátozott édesanyámat szállítottam a városban. Mivel elveszett a mozgáskorlátozott parkolókártyánk (később megtaláltuk a műszerfal mögött, de ekkorra már érvényteleníteni kellett a közben lefolyt nyomozás miatt), és bár lejelentettem az okmányirodánál, szabályosan jegyet lyuggattam az Oroszlán utcában és szülőmet eltoltam a szemészetre. Majd egy órát kellett várakoznunk így kb 15 perce lejárt a parkolójegy mire visszaértünk. Még a közelben voltak az ellenőrök, így elmondtam nekik, hogy a jogosult a jármű az ingyenes parkolás igénybevételre is. Azt mondták, igazolja le az okmányiroda a vezetőségük felé. Megtette.
  Az ügyintéző hölgynek egy Kerepesi nevezetű osztályvezető, azt nyilatkozta, hogy nem érdekli, hogy érvényes parkolási engedéllyel rendelkezett- e a jármű, vagy sem, a rendszám alapján megállapította, és bizalmasan elárulja, hogy több esetben szabálytalanul parkolt már az autóm Szegeden. Ez azért érdekes, mivel nekem még nem volt közöm a tisztelt társasághoz, a jármű előző tulaja meg tatai volt. Az osztályvezető közölte a véleményét is, vagyis ,,ne járjon autóval az, aki önmagától nem tud 300 métert megtenni"!!!
  Az okmányiroda dolgozója, mivel némileg felháborodott a nyilatkozaton, a bizalmas információt mégiscsak továbbította. Felhívtam Kerepesi urat, aki nekem is elmondta a mozgáskorlátozottakról alkotott véleményét, fenyegetően hozzátéve, hogy ne feszegessem ezt a kérdést, mert sejti ő, hogy egy igazolvánnyal visszaélő csaló vagyok. Ekkor némileg felemelt hangon (vagyis mivel kiakadtam, üvöltve) tájékoztattam, hogy nem túl tisztességes ember és remélem rövidesen bekerül a 300 méter alattiak táborába.
  Mikor megérkezett az új igazolvány már nem vettem át, részben mérgemben (ez volt az utolsó gesztus, amit a tisztelt állam a mozgáskorlátozott szülőmnek nyújtott), másrészt ekkorra már anyám szállítása is inkább csak mentővel volt megoldható.
  Az eset miatt meglehetősen megundorodtam a várostól is, így csak akkor megyek a belvárosba, ha muszáj. Viszont hiába a parkolójegy, ha félórákat és kilométereket kell keringőznöm szabad parkolót keresve, hivatalos tárgyalásokat, fontos ügyeket késve le.
  Mielőtt valaki a mundért kezdené védeni, esetünk nem egyedüli, hiszen ismerősünk is járt úgy, hogy a sasszemű ellenőr nem észlelte a parkolókártyát, majd mikor a mozgáskorlátozott házaspár, gondozójukkal bement a parkolási társaság ügyintézőjéhez, akkor egy osztályvezető (talán éppen a kedves Kerepesi úr?)felajánlotta, hogy mivel tényleg érvényes parkolóigazolványuk van, így elég befizetni a bírság felét?!
  Biztosan sokan élnek vissza ezekkel az igazolványokkal, de inkább az orvosi felülvizsgálatokat kellene kevésbé korrupt dokival végeztetni, netán a parkoló őrnek kicsit több gyanúval kezelni a Merci sportkocsin fityegő cédulát, mint a szakadt Suzukit, aminek hátuljában jól látható a járókeret.
  A város meg felülvizsgálhatná azt az általa megbízott társaságot, amelyik se egy parkolóházat nem épít, parkolóhelyet ki nem alakít, sőt még a meglévőket sem festi fel, ennek ellenére folyamatosan pénzhiányról panaszkodik.
  Kicsit élhetőbbé kellene tenni ezt a korrupciótól átszőtt várost.”
 • 19. egy szegedi 2008. augusztus 31. 20:16
  „Mondjuk az SMS-es valóban drágább,de mivel én ritkán parkolok engem nem zavar a 60 forintos különbség.Reálisan gondolkozva a kényelemért mindenütt felárat kell fizetni,nem kell elmászni jegyért,tépkedni,rakosgatni,ja és a legfontosabb,ha lejár nem kell kirohanni az autóhoz egyszerűen dobsz egy újabb SMS-est,nem beszélve arról,hogy a jeggyel maximálva van a várakozási idő, a telóval pedig nincs.
  Az automatához meg annyit ha az volna akkor arról szólna a topic,hogy mire megvetted már meg is büntettek,lásd a Pesti botrányokat.”
 • 18. Morgós 2008. augusztus 31. 10:18
  „Hordágy Ági vizitdíj automatáit a szegedi utcákra mint parkoló autómaták és nem lesz gond a kitépkedéssel..
  Ja hogy a nyomda elveszít egy zsíros megrendelést kit érdekel.
  A közösség érdeke előbbre való az egyén érdekénél.
  Még egy érv az autómata mellett: azt nem lehet manipulálni”
 • 17. Bi Bo 2008. augusztus 31. 09:44
  „Anno engem azért büntettek ,mert pontban 3 órakor kezdtem várakozni ,és csak a hármast téptem ki , a 2db nullát nem ,
  így én egy potenciális csaló vagyok aki büntetést érdemel ,
  Még jó hogy a közelben voltak,különben sose jöttem volna rá.
  Egyébként ami legjobban dühít ,az amikor a gyermekklinika
  előtt ténykednek .Azért kell ehhez egy lelki alkat.”
 • 16. Bi Bo 2008. augusztus 31. 09:44
  „Anno engem azért büntettek ,mert pontban 3 órakor kezdtem várakozni ,és csak a hármast téptem ki , a 2db nullát nem ,
  így én egy potenciális csaló vagyok aki büntetést érdemel ,
  Még jó hogy a közelben voltak,különben sose jöttem volna rá.
  Egyébként ami legjobban dühít ,az amikor a gyermekklinika
  előtt ténykednek .Azért kell ehhez egy lelki alkat.”
 • 15. bagoly3 2008. augusztus 31. 09:36
  „Tisztelt szidni könnyü!
  Igy igaz ahogy irod,a hülyeség hülyeséget szül,mint a te eseted is bizonyitja.Fényképpel tudnám bizonyitani hogy a pókos autó igenis szállit el fizető helyről autót! A másik hogy ha nincs feltüntetve a parkóló szelvényen hogy meddig érvényes akkor igenis a felhasználónak van igaza. (például odairnák hogy érvényes a következő áremelésig és akkor összehasonlitja a jelenlegi árakat a jegyen lévő árral)Persze ez figyelmesség lenne az SZKT vezetőségétől amire semmi remény.”
 • 14. mamuszkány 2008. augusztus 31. 09:24
  „Én is a mozgássérült igazolványok ellenőrzésére voksolok inkább.A minap is szemlélője voltam egy jelenetnek:Szőke cica kirobban a konditeremből,fülén a telefon,csiripel ezerrel és becsücsizik a terem előtt parkoló A-s mercijébe,amin ott a rokkantkártya!!no kérem szépen,hogy is van ez???Ezt bezzeg senki sem ellenőrzi.Vajon miért?”
 • 13. Szidni könnyű 2008. augusztus 31. 07:33
  „Hülyeség-hülyeséget szül!!!!
  Fizető parkolóból nem szállít a pók.
  Nyilván a kedves törvénytisztelő szabadkai házaspár szart a kreszre és a megállni tilosban rakhatta ki a ráadásul régi parkolójegyet. mégis ilyen esetben mit kellene tenni? Jutalmat adni?”
 • 12. sárimaca 2008. augusztus 30. 21:39
  „Inkább a sok hamis mozgássérült igazolványt igazoltatnák.Több bevételük lenne.”
 • 11. cicu 2008. augusztus 30. 18:11
  „Valaki mondja már meg,hogy más országban mért lehet még bocsánatot is kérni ha valamit elszúr az önkormányzat vagy egy parkoló cég ITT MEG MINDEGY CSAK LERÁNTSANAK LÓVÉVAl!!!!!!
  SOHA NEM LEHET IGAZAD.... De papírt az irhatsz ugy is elutasít.
  Néha ugy érzem, hogy mindenki azt hiszi , hogy húzok magam után egy zsák pénzt és osztom mintha természetes volna minden.”
 • 10. TAS 2008. augusztus 30. 18:08
  „Ez a SZEPARK csak azért lett kitalálva, hogy több százan jól éljenek a tahó parkoló polgárokból.
  Ráadásul az ilyen és hasonló köztisztviselők maguk foglalják el a parkolóhelyeket is a központban, ezért nincs elég parkolóhelye a fizető polgároknak.
  Ezeket a tisztviselőket az üresen álló Parkolóházba kellene irányítani!
  Az egész parkolórendszer tisztességtelen és embertelen, megvesztegetésre és parancsuralomra épült!
  Tisztviselői pedig munkaidőben is a pornóoldalakat bújják jó dolgukban!
  Meg is tehetik, senki nem kérdőjelezi meg létjogosultságukat, senki nem kéri felelősségre vonásukat a szélhámosságaikért!”
 • 9. barkzso 2008. augusztus 30. 18:03
  „Jegy:
  # Egész parkolószelvény díjértéke 310 Ft
  # Felező parkolószelvény díjértéke 180 Ft
  # Negyed parkolószelvény díjértéke 120 Ft
  # Napi parkolószelvény díjértéke 1130 Ft

  SMS:
  egész 390 Ft
  felező 240 Ft
  negyed 180 Ft
  napi 1170 Ft

  Extraprofit mindenekelőtt!!!”
 • 8. barkzso 2008. augusztus 30. 17:59
  „Talán azért nem használják annyian az SMS parkolást, mert jelentősen drágább a jegy és még SMS-díjat is kell fizetni.
  Magyarisztánban minden lehúzásról szól: nem kell nyomdát fizetni a jegy gyártásáért, nem kell jutalékot fizetni az árusító helynek, és még jelentősen drágábban is adják. Min 3x plusz haszon.
  Ugyan így járt az autópálya matrica is. Hányinger ez a folyamatos hülyére vétel, és lehúzás...”
 • 7. tisztahiszti 2008. augusztus 30. 17:58
  „Nem kell itt mellébeszélni!A szegedi parkoló őrök egy maffiózó gyülekezet,mindent csinál ami nem törvényes. Ha hiénát engedsz a nyájba az csak bajt csinál.
  Sakál vokál parkoló őr.”
 • 6. DMagóg 2008. augusztus 30. 17:32
  „"Valaki mondja már meg nekik: ha megszólalnak, ha intézkednek, Szegedet képviselik, viselkedésükkel, magatartásukkal maguk is imázsépítő vagy -romboló emberek."

  Mi vagyunk a Balkán kapuja, csodát azért ne várjunk!

  Visszataszítóak!”
 • 5. kviktor 2008. augusztus 30. 14:25
  „Jo lenne az sms parkolas, ha vodafone-os elofizetesrol is igenybe lehetne venni. Csak azert nem fogok egy ujabb elofizetest kotni, mert a szepark nem kepes szerzodni a kb 21%-os piaci reszesedesu vodafone-al is. Szoval nekem marad az elavult modszer, amig tokeletesitik a "szolgaltatast".”
 • 4. egy szegedi 2008. augusztus 30. 13:44
  „Valóban jó dolog az SMS es,amíg nem volt engem is kétszer lenyúltak szaros ötpercekért,amióta bevezették kérek egy negyedórást SMS-ben és nyugton vagyok.Ráadásul a T- nevú cégnél fizetnem sem kell,mert levonják az aranypontjaimból.
  A gond csak az ,hogy mi városlakók tudjuk ezt a variációt/hogy miért nem élünk vele ez talány/,de az idelátogató nemigen.”
 • 3. SMS 2008. augusztus 30. 12:50
  „Lehet, hogy ez a tépkedős módszer gáz, de én évek óta csak SMS-ben veszek Szegeden parkolójegyet, amit viszont nagyon jó, kényelmes, kulturált megoldás. Nem is tudom hirtelen más városban van-e ilyen, én nagyon jónak tartom ezt.”
 • 2. Gábor43 2008. augusztus 30. 11:22
  „A problémák,gyökere talán méllyebben lehet,elég ha csak emlitem,a szegedi olimpikonok fogadásának másnapján a következő mondat hangzott el a Rádió 88-ban az egyik műsorvezetötól kb. 14 ora körül:" Szeged sportfőváros,Szeged aranyváros,Budapest meg ....s.zophat. Ez azért sokat elmond,a kedves műsorvezető még a rádiónál van? Mert akkor nagy a baj.....”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kameratánc

"Csupán néhány perc a sok-sok órás adásfolyamból, de mégis az MTV leghasznosabb műsorai közé… Tovább olvasom