Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Üzlet a homokon

"Mórahalom, illetve a lakói gazdagodnak, feszt. Még akkor is, ha a szerb határ közelségét nem lehet az osztrák határközeliséghez hasonlítani."
Kezdek arra hajlani, hogy majdnem mindegy a település földrajzi helye, ha elég fantáziásak és ügyesek a lakók, beüthet az üzlet. Itt van például Mórahalom – magamban úgy hívom, a homoki Bük.

Ismerik? Mármint Bük (azt hiszem, tavaly óta) várost? A fürdőjével? Szombathelytől 27, Soprontól 47 kilométerre van, a szülőhazám táján, a Répce mentén, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál. Kincse a hévíz és a szubalpin klíma. Passz, más nincs. Igen szegény falu volt Bük, földművelésből éltek a lakói és az én gyerekkoromban még egy árokban folyt el a hévize, egyenest a Répcébe. A környékbeliek észrevették persze, hogy a meleg víz gyógyítja a fájós végtagokat, nem is voltak restek, és bele-beleültek az árokba. Ez volt az őskor, a 60-as években, a büki árokfürdő egyedi divatja.

Alig pár évtized múlt el. Most 13 hektáros parkban 26 medencés fürdő működik Bükön, wellness-szolgáltatások garmadával, golfpálya, lovarda, négycsillagos szálloda, meg amit akartok... Az egykori szegény falu hihetetlenül kikupálódott, a düledező házak helyén első osztályú, a minőségi építés minden jelét fölmutató, mértéktartóan kétszintes, gyönyörűen parkosított kertekkel díszes házak sorakoznak. Majdnem mindegyikben „zimmer frei". Kifejezett panziók is szép számmal, apartmanházak dettó, a falusiak – mit nem mondok, szóval a kisvárosiak minimum középkategóriás autókkal furikáznak egyiktől a másikig, mindent a vendégért! Aki 30 éve járt ott utoljára, mint én most, az csak tátja a száját.

Dehogyis akarom összehasonlítani Mórahalommal, végtére se az Alpoknak az alja nem ér ide, se a klímája, a hévíz is más természetű – de azért ez, mármint a gyógyvíz: itt is megvan. És ezt használja ki Mórahalom, talán fáziskéséssel Bükhöz képest, de pont ezért nagyobb tempóban. Talán nem tátjuk rá úgy a szánkat a homokháti kisváros rohamtempós fejlődésére, mert a szemünk láttára történik, következésként nem hat annyira a meglepetés erejével. De senki se tagadhatja le: Mórahalom, illetve a lakói gazdagodnak, feszt. Még akkor is, ha a szerb határ közelségét nem lehet az osztrák határközeliséghez hasonlítani. Ha osztrák és német vendég kevesebb is talál rá az 55-ös útra, mint a 85-ösre, rengetegen szeretik és keresik a szép, csendes környezetben épült, kényelmes, max. kétszintes családiház-szerű apartmanokat a fürdő szomszédságában – 20 kilométerre Szegedtől. Ez az üzlet a homokon. Semmi kétség, Mórahalomnak bejött.

Olvasóink írták

 • 8. garabonciás 2008. augusztus 13. 15:26
  „dondongó 2008.08.13 14:43
  "Ez kivételesen egy elfogulatlan cikk. Nem az a lényeg, hogy fityiszes vagy maszopos-e a nagyfőnök, hanem az, hogy gurul-e a szekér, vagy sem."

  Hát persze, - de úgy tűnik, hogy ha fideszes, akkor gurul, ha szoci, akkor borul.”
 • 7. dondongó 2008. augusztus 13. 14:43
  „Ez kivételesen egy elfogulatlan cikk. Nem az a lényeg, hogy fityiszes vagy maszopos-e a nagyfőnök, hanem az, hogy gurul-e a szekér, vagy sem.”
 • 6. No.6-Sy 2008. augusztus 13. 09:28
  „Mórahalomnak ritka jó - sajnos még ritka, hogy ilyen jó, de nagyon jó - vezetője van. Az olyan embert, mint amilyen a mórahalmi polgármester, a rómaiak pater familias-nak hívták: család atyjának, jó vezető olyan, mint a jó apa. És ahol jó a vezető (pártállástól függetlenül) , ott lám-lám, haladnak a dolgok. Értve az alatt a lényeget: az üres süketelés, a párt- és egyéb veszekedések, a kiskirályoskodások, a széthúzások, furkálódások HELYETT cselekszenek és haladnak. (Azt nem hinném, hogy soha nem fordul elő veszekedés, de ami a fő: nem ebből áll az életük.) Nem fecsérlik el és folyatják el az erejüket a semmibe, hanem annak amit tesznek, van eredménye.

  Vagy ahogy mondani szokták: van látszatja. :)”
 • 5. garabonciás 2008. augusztus 13. 09:27
  „És elrettentésül az ÁSZ főbb megállapításai az Európa Kult. Fővárosa project helyzetéről" (MHírlap nyomán)
  /Kedves Erzsébet! Szívesen olvasnék Öntől - mert az Ön véleményében különösen megbízom - egy olyan gondolatébresztőt, amely az alábbi jelentésre vonatkozik. Az tudjuk ugye, hogy Pécs és Szeged együtt pályázott erre a címre, végülis a pécsiek Szegedet teljesen háttérbe szorították (szerencsére?). (De pályázott még Debrecen is.) Vajon elkerülhető lett volna a blamázs, ha Szeged is indul (egyedül), és nyer? /Ön szerint??//

  A kkor az ÁSZ-jelentés:
  Az Európa kulturális fővárosa Pécs 2010 projekt megvalósítása késésben van, a beruházások jelentős részének előkészítése a pályázatban tervezettnél lényegesen lassúbb - áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésében. Azt is megállapították, hogy az önkormányzat nem hozta meg a projekt kulturális stratégiájához és a fejlesztési elképzelések műszaki előkészítéséhez szükséges döntéseket. Az ÁSZ szerint a cím elnyerése után (2006-ban) nyomban ki kellett volna dolgozni a kulturális koncepciót, majd ennek figyelembevételével elkészíttetni a projekt megvalósíthatósági tanulmányait. Ezzel szemben a kulturális programot csak az idén májusban fogadta el a közgyűlés, a kulturális és oktatási miniszterrel 2008 júniusában írta alá a programok finanszírozásáról szóló együttműködési megállapodást. A számvevők megállapították, hogy az előkészítésre felhasznált források átláthatóságát az önkormányzat és a program megvalósításában közreműködő szervezetek nem biztosították. A projekt elindításakor nem jelölték ki azt a személyt, aki biztosítja a kormányon belüli koordinációt. Mindennek következtében a projektek egy része nem készül el 2010 elejére, csak az év közepére vagy még később, ami kérdésessé teszi a kulturális programok szervezését, a potenciális társadalmi és gazdasági hatások elérését.”
 • 4. Szabolcs2 2008. augusztus 13. 09:17
  „Jó bácsi :))

  1. Nem a Bükkről van szó, hanem Bükről, ami, mint S.E. írja, a Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál van. Kb 400 km-re a Bükktől.
  2. Azért beszél az innen messze levő Bükről (ez az egész cikk lényege, de úgy látszik, nem értetted meg), mert párhuzamot vélt felfedezni Bük és Mórahalom között, ahogyan mindketten kihasználják a természeti adottságaikat, és hiába van Bük jóval szerencsésebb helyen, mint Mhalom (közel az osztrákokhoz, németekhez), ennek ellenére Mhalom is ki tudja használni a fürdőben rejlő potenciált.
  Nem bántásból mondom, csak jótanácsként: kicsit alaposabban olvass.”
 • 3. garabonciás 2008. augusztus 13. 09:16
  „Az ÁSZ vizsgálat Széchenyi tervre vonatkozó megállapításai (MHírlap nyomán):
  "Az ÁSZ vizsgálta a Széchenyi-terv keretében a központi költségvetés által egészségturisztikai beruházásokra nyújtott támogatások felhasználását is. Kiderült, hogy az egészségturisztika területén végzett fejlesztések eredményeként a turizmus növekedése fellendíti a gazdaságot, gyarapítja a nemzeti jövedelmet. A pályázatokban szereplő fejlesztéseket a beruházók megvalósíthatósági tanulmányokkal alapozták meg. Ezekben elsősorban az adottságok hangsúlyozására, a lehetőségek optimista bemutatására törekedtek, és nem fordítottak kellő figyelmet a kockázati tényezőkre. A beruházók a célul kitűzött létesítmények megvalósításával összességében eleget tettek a támogatási szerződésekben foglalt kötelezettségüknek."”
 • 2. garabonciás 2008. augusztus 13. 09:12
  „Jóbácsi drága!! A Bük nem egyenlő Bükk. Ugye? A cikk egyébként nekem tetszik. (A példa arra utal, hogy hogyan lehet ésszel, szívvel, tehetséggel, némi pénzzel a "semmiből" csinálni valami hasznosat.)
  Viszont én megemlékeztem volna az ÁSZ (Állami Számvevőszék) napokban megjelent jelentéséről is, amely a Széchenyi-terv "vizes" beruházásait értékelte. Az ÁSZ megállapításaival tökéletesen összhangban van a Mórahalmi példa, azaz a pénzt Mórahalmon értelmesen használták fel, és meg merem kockáztatni, ennek egyik garanciája a város polgármestere, és tartós fideszes vezetése.
  Az ÁSZ jelentés másik fele az Európa Kulturális Fővárosa "projekt" megvalósulásáról szól. Teljes a káosz és fejetlenség, azt hiszem, ott sem független a világra szóló, példátlan kudarc a városvezetéstől, amely ott - szocialista.”
 • 1. jo bacsi 2008. augusztus 13. 08:06
  „Minek a bukkrol beszelni ha Morahalomrol szol a cikk? Teljesen haszontalan cikk mert morahalom itt van a bukk meg messze innen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis magyar kesergő

"Azt viszont tudomásul kell venni: a világ sportja az elmúlt két évtizedben hatalmasat változott." Tovább olvasom