Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Átadták a Kecskeméti Főiskola új csillagvizsgálóját

Az oktatást, a kutatást és a népszerű ismeretterjesztést is szolgálja az a most átadott új csillagvizsgáló a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karán. A létesítmény annak az új természettudományi központnak lett a „koronája", amely tavaly készült el szintén uniós forrásból.
- A csillagászokat képző két egyetemen van csak a felsőoktatásban hasonló léptékű csillagvizsgáló, mint amilyet most a Kecskeméti Főiskolán alakítottak ki – hangsúlyozta a csillagvizsgáló átadásán dr. Hegedűs Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat bajai csillagvizsgálójának igazgatója, a kivitelezési munkák irányítója. - Az is figyelemreméltó, hogy a forgatható kupola és az állványzat magyar fejlesztés. A technikai paraméterek adottak ahhoz, hogy más kutatóintézetekkel együttműködve komolyabb tudományos projektekben is szerepet vállalhasson Kecskemét új csillagvizsgálója.

A nyitható, forgatható kupolában két nagyteljesítményű távcső található, az egyik az éjszakai objektumok tanulmányozására, a másik pedig a Nap vizsgálatára alkalmas. A csillagvizsgáló rendelkezik egy CCD kamerával is, amellyel rendkívül jó minőségű fotók készíthetők a Naprendszer bolygóiról, a távoli csillagokról, galaxisokról és a Napról is.

- A kisgyermekek rendkívül nyitottak, nagyon érdekes számukra a csillagok világa és a természet is – emelte ki dr. Hegedűs Gábor, a Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja. - Óvodás és kisiskoláskorban kell kialakítani a természettudományok iránti fogékonyságot, s ebben meghatározó szerepük van az óvodapedagógusoknak, tanítóknak. A nálunk végzettek ehhez is megfelelő módszertani alapokat kapnak.

A főiskola csillagvizsgálója nyitott a külső érdeklődők, szervezett csoportok számára is.
A főiskola csillagvizsgálója nyitott a külső érdeklődők, szervezett csoportok számára is.

A csillagvizsgálónak kiemelt szerepe lesz a főiskolai hallgatók természettudományos szemléletformálásában. A Kecskeméti Planetárium munkatársainak közreműködésével megismerkedhetnek a csillagászati alapfogalmakkal, és megtanulhatják a távcsövek használatát is.

- Az ország egyik legjobb csillagvizsgálóját adtuk most át – hangsúlyozta dr. E. Kovács Zoltán csillagász, a Kecskeméti Planetárium igazgatója – amelyre régóta vártunk, mert a planetárium mellé tervezett csillagvizsgáló soha nem valósult meg. Már korábban is tartottunk csillagászati kurzusokat a hallgatóknak, most azt reméljük, hogy közülük ki tudjuk nevelni azokat, akik segítenek majd az új létesítmény üzemeltetésében.

A főiskola csillagvizsgálója nyitott a külső érdeklődők, szervezett csoportok számára is. A látogatók érdekes előadásokat hallhatnak a Kecskeméti Planetárium csillagászaitól és a főiskola munkatársaitól, megismerkedhetnek a távcső kezelésével és távcsöves bemutatókon vehetnek részt. A főiskola szívesen várja az érdeklődőket az oktatási intézményekből, de előzetes egyeztetés után akár családok, baráti társaságok számára is lehetőség van a csillagászati bemutatókra.

A csillagvizsgáló kialakítása az 513 millió forint összköltségvetésű Komplex szervezetfejlesztés, a munkaerő-piaci és a nemzetközi alkalmazkodóképesség növelése a Kecskeméti Főiskolán című uniós projekt keretében valósult meg.

Olvasóink írták

  • 1. TomTaylor 2011. április 06. 10:15
    „Jó hír!
    Sok derült éjszakákat kivánok a kecskemétieknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommandósok csaptak le egy autó utasaira

Egy szegedi férfit vettek őrizetbe a kommandósok hétfő este Kiskunmajsán, miután korábban éles lőfegyvert találtak otthonában. Tovább olvasom