Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Energiahatékonyabb lett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság épülete

A jövőben kisebb energiafelhasználás mellett, alacsonyabb üzemeltetési költségekkel működik a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 13 ezer négyzetméteres alapterületű Batthyány utcai épülete.
A 227,5 millió, illetve 120 millió forintos Európai Uniós támogatással megvalósult projektek keretében a régi fűtési rendszert a korszerű levegő-levegő hőszivattyús technológiára cserélték, az épület áramellátását pedig napelemes rendszerrel egészítették ki. A beruházásoknak köszönhetően csökkent az üvegház hatású gázok kibocsátása és javult az épületben dolgozók komfortérzete.

A projektek ünnepélyes záróeseményén dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, dr. Tóth László belügyi helyettes államtitkár és Dávid Károly megyei rendőrfőkapitány méltatták a példaértékű energiahatékonysági beruházás eredményeit. A megújult létesítményt dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta.

A két jelentős projekt zárásával a BKMRFK országos szinten egyedülálló léptékű energiahatékonysági beruházást valósított meg, amelynek eredményeképpen éves szinten mintegy 18 millió forint költségmegtakarítás érhető elő, a CO2 kibocsátás pedig összesen évi 130 tonnával csökkenhet.

Levegő-levegő hőszivattyú technológia a hatékony fűtésért és hűtésért

A fűtéskorszerűsítést az indokolta, hogy a korábbi fűtőberendezés szabályozatlanságából adódó gazdaságtalan üzem, valamint a berendezések megnövekedett karbantartási igénye miatt nagyon magas volt az épület energiafelhasználása és üzemben tartási költsége. A projekt előkészítésekor a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság három fő szempontot határozott meg: a költséghatékonyabb üzemeltetés és a környezetet károsító anyagok kibocsátásának csökkentése mellett fontos volt az épületben dolgozók hőérzetének javítása.

Az új levegő-levegő hőszivattyús technológia lelkét a tetőn elhelyezett kompresszoros központi egységek alkotják. Ezek látják el rézcsőhálózaton keresztül a mintegy 350 db helyiségben található, a radiátorok helyére felszerelt hőleadó egységeken keresztül az irodák fűtését és hűtését. A hőszivattyús rendszer oly módon váltja ki az eddig üzemelt radiátoros fűtést, hogy egy átlagos téli napon 1 kW villamos energia felhasználásával mintegy 5 kW fűtési energiát tud biztosítani, ami rendkívül kedvező energiahasznosítást jelent. További előnye, hogy a beltéri hőleadók külön beruházás nélkül az irodák hűtését is biztosítják, és bevizsgált vírusölő szűrővel vannak ellátva. A korszerű technológiának köszönhető CO2 megtakarítás évi 24 tonna.

A meglévő gázkazán a jövőben csak a fogda padlófűtését, a melegvíz ellátását, a vizesblokkok, az alagsori helyiségek fűtését és a levegőkezelőket szolgálja ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postásautó gázolt el egy szemétszállítót a GAMF-nál

Kukásautóba rohant egy kisteherautó csütörtök délelőtt Kecskeméten, a GAMF hátsó bejáratánál. Az egyik munkás súlyosan megsérült. Tovább olvasom