Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Olcsóbb vakcina a kecskemétieknek

Jelentős kedvezménnyel vásárolhatja meg idén minden kecskeméti polgár - kortól és nemtől függetlenül - a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinát. Emellett a hetedik osztályos lányok támogatott oltása idén is folytatódik.
Az önkormányzat tavaly óta támogatja a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást a Kecskeméten tanuló hetedikes lányok részére. Ennek a programnak a kiegészítéseként jött létre a mostani megállapodás a város és a vakcina forgalmazója, az MSD Magyarország Kft között. - A szerződés értelmében Kecskemét közigazgatási területén élő, bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok kortól és nemtől függetlenül adagonként 30-33 ezer forint helyett 18.750 forintért juthatnak hozzá a vakcinához a város 21 gyógyszertárában – jelentette be Katonáné Szabó Gabriella alpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón. A konstrukció keretében tehát a hármas oltássorozat a közel 100 ezer forintos költség helyett 56.250 forintba kerül.
- A megállapodás egy úgynevezett közérdekű kötelezettségvállalás, mely semmilyen anyagi kiadással nem jár az önkormányzat részéről. A felajánlást az MSD Magyarország Kft. azért tette, hogy így fejezze ki elismerését Kecskemét önkormányzata felé a bevezetett iskolai oltóprogram miatt. A megállapodás december 31-ig szól - tette hozzá az alpolgármester, és kiemelte, fontos, hogy aki élni akar a lehetőséggel, először hívja fel a gyógyszertárat. Így a patikának ha nincs is raktáron oltóanyaga, egy nap alatt beszerezheti. A csatlakozott gyógyszertárak listája megtalálható a város honlapján: www.kecskemet.hu.

Hetedikesek oltása

A HPV eleni vakcina önkormányzati támogatásáról tavaly alkotott rendeletet a közgyűlés. 2010 őszén élhettek először ezzel a lehetőséggel a Kecskeméten tanuló lányok. - A hármas oltássorozatból csak egyetlen egyet kell a családnak finanszíroznia, a második és harmadik oltás árát az önkormányzat állja. Lényeges, hogy a programnak köszönhetően ez a vakcina a 30-33 ezer forintos ár helyett mindössze 17.250 forintba kerül, ami nagy segítséget jelent a szülőknek. Kiemelt támogatás jár azoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, és akiket átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek - mondta Katonáné Szabó Gabriella.

A program idén is folytatódik. Azok a lányok lesznek jogosultak a támogatásra, akik ősszel kezdik majd a hetedik osztályt, és valamelyik kecskeméti oktatási intézményben tanulnak (előreláthatólag mintegy hatszázan). Ebben az esetben a lakóhely nem játszik szerepet, ha a gyermek más településen él, de Kecskeméten jár iskolába, akkor megkaphatja a támogatást.

A négykomponensű védőoltás lassan négy éve elérhető hazánkban is. A vakcina a szexuális élet megkezdése előtt adva, a HPV 6,11,16,18-as típusaival szemben közel százszázalékos védettséget adhat. Ezt a négykomponensű oltóanyagot kapják meg az önkormányzati konstrukció keretében a hetedikes lányok. A vakcina a nevezett típusok által okozott ményakrák, és a nemi szervi szemölcsök ellen védelmet biztosíthat. A három vakcinából álló oltássorozat biztonságos, a mellékhatások általában enyhék, átmenetiek (bőrpír, fájdalom, duzzanat, hőemelkedés).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bella nyakába nőtt a méteres lánc

Másfél méteres láncra kötve tartották azt a kutyát, amelyet a napokban sikerült állatvédőknek megmentenie Lajosmizse külterületén. Tovább olvasom