Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A 2013-as év legsúlyosabb terrorcselekményei

Az iraki, afganisztáni és szíriai polgárháborúban elkövetett, százak életét követelő merényletek mellett idén "felkerült" a terror térképére Nigéria, Kenya és Mali is.
A nagy hírügynökségek 2013-ban is gyakran számoltak be véres terrorcselekményekről, az iraki, afganisztáni és szíriai polgárháborúban elkövetett, százak életét követelő merényletek mellett "felkerült" a terror térképére Nigéria, Kenya és Mali is. A politikai és vallási indíttatású terrorcselekmények áldozatai gyakran ártatlan civilek, újságírók, fotóriporterek, a segélyszervezetek munkatársai.

2013. január 10. - PAKISZTÁN: A délnyugat-pakisztáni Kvetta városában, Beludzsisztán tartomány székhelyén három robbantásban összesen 126 ember veszítette életét, több mint 270-en megsebesültek. A főként síita áldozatokat követelő merényletért egy radikális szunnita szervezet vállalta a felelősséget. A nap folyamán az északnyugaton fekvő Mingorában egy muszlim prédikátorokat képző központban is bomba robbant, itt 22 ember vesztette életét. Pakisztán a radikális iszlám terrorizmus egyik központja, ahol az al-Kaida terrorhálózat tagjai és az afganisztáni tálibok is ténykednek, s gyakran követnek el merényleteket civilek ellen.

2013. január 16. - ALGÉRIA: Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő iszlamista fegyveresek nyolcszáz túszt ejtettek a Szahara belsejében található ain-amenászi földgáztelepen. A különleges erők január 19-én megrohamozták a telepet, a fegyveres akció során 685 algériai és 107 külföldi munkást kiszabadítottak, de a lövöldözésben 67 túsz (közülük 42 külföldi állampolgár) és 29 iszlamista fegyveres életét vesztette.

2013. február 6. - TUNÉZIA: Tuniszban agyonlőtték az egyik legnagyobb ellenzéki formáció főtitkárát, majd július végén - a rendőrség szerint ugyanazzal a fegyverrel - meggyilkolták egy másik ellenzéki tömörülés vezetőjét is. A merényleteket egy betiltott iszlamista szervezet tagjai követték el, akiknek hátországa ellen a hadsereg augusztusban offenzívát indított.

2013. február 21. - SZÍRIA: A két éve tartó szíriai konfliktus kezdete óta a legvéresebb napot jegyezték fel Damaszkuszban, ahol pokolgépes merényletekben 83 ember, többségük civil vesztette életét összehangolt öngyilkos robbantásokban, ugyanezen a napon vidéken 38 halálos áldozata volt a merényleteknek. A több mint 120 ezer áldozatot követelő polgárháborúban egyik fél sem válogat az eszközökben, s mindketten a másikat vádolják a legsúlyosabb terrorcselekmények, sőt háborús bűnök - mint az augusztus 21-i, vegyi fegyverrel elkövetett és több száz ember életét követelő támadás - elkövetésével. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet adatai szerint az újságírók számára Szíria a legveszélyesebb állam a világon.

2013. április 14. - SZOMÁLIA: A főváros Mogadishuban fegyveresek rohanták meg a legfelsőbb bíróság épületét, ahol tűzpárbaj végén felrobbantották magukat, a támadás 34 polgári lakos életét oltotta ki. A merényletet az as-Sabab iszlamista milícia vállalta magára, amely a két évtizede polgárháború sújtotta afrikai ország egy részét ellenőrzése alatt tartja. Szomáliában gyakorlatilag nincs működő államhatalom, a nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormány mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, akik az utóbbi időben ismét aktivizálódtak.

2013. április 16. - EGYESÜLT ÁLLAMOK: A Boston Marathon futóverseny céljában két házilag készített pokolgép robbant fel, a merényletnek három halálos áldozata és 180 sebesültje volt. A robbantást egy csecsen születésű, de Amerikában felnőtt és amerikai állampolgársággal rendelkező fiatal testvérpár követte el, egyiküket három nappal később a rendőrség lelőtte, a másikat sebesülten elfogták.

2013. május 11. - TÖRÖKORSZÁG: A szír határ közelében fekvő Reyhanli városában két autóba rejtett pokolgép robbant fel, a merényletnek 52 halottja volt. Az eddigi legvéresebb törökországi terrorcselekményért a felelősséget a szíriai rezsimmel is kapcsolatban lévő szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) vállalta.

2013. május 13. - LÍBIA: A kelet-líbiai Bengáziban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy kórház közelében, a merényletben legalább tizenöt ember meghalt. A Moammer Kadhafi diktátort 2011-ben elűző forradalom fészkének számító Bengáziban radikális iszlám terroristák egyre gyakrabban követnek el pokolgépes merényleteket. Líbiában nő az instabilitás, a biztonsági helyzet törékeny, s a hadsereg képtelen megfékezni az iszlamista milíciákat.

2013. május 15-21. - IRAK: Egy hétig tartó, összehangolt robbantásos merényletek és lövöldözések összességében több 440 áldozatot követeltek Irakban. A vallási ellentétek és hatalmi harcok dúlta arab országban a terror a mindennapok része lett, a biztonsági helyzet öt éve a legrosszabbnak számít. Szinte minden hónapra esett több tucat halálos áldozatot követelő merénylet és az erőszak ördögi köre megtörhetetlennek látszik: a terrorcselekmények áldozatainak száma már szeptember végén túllépte az ezret.

2013. május 22. NAGY-BRITANNIA: Londonban két afrikai férfi a nyílt utcán, brutális módon gyilkolt meg egy brit katonát. A helyszínen elfogott két tettes a londoni radikális iszlám hitszónokok közösségeit látogatta, egyiküket Kenyában már állt bíróság előtt, mert azzal gyanúsították, hogy a szomáliai iszlamista as-Sabab milícia tagja.

2013. július 6. - NIGÉRIA: Az ország északkeleti részén, Mamudo településen iszlám szélsőségesek támadtak meg egy bentlakásos középiskolát, amelynek legalább 40 tanulóját lelőtték vagy élve elégették, száz diák és tanár eltűnt. A támadást az önálló iszlám állam létrehozásáért harcoló, szélsőséges Boko Haram szervezet hajtotta végre, amely júliusban Kano város keresztény negyedében robbantott pokolgépeket, legalább tíz ember életét kioltva, szeptember végén pedig egy egyetemi kollégium 44 diákját mészárolta le. A nigériai hadsereg júliusban offenzívát indított az iszlamisták ellen, akik 2010 óta legalább 1700 embert öltek meg terrorakciókban.

2013. július 28. - MEXIKÓ: Lelőtték Carlos Miguel Salazar altengernagyot, a mexikói haditengerészet egyik parancsnokát. Ő a legmagasabb rangú katona, aki merénylet áldozata lett azóta, hogy a mexikói kormány 2006-ban harcot hirdetett a drogbandák ellen. Az azóta folyó drogháborúban 70 ezernél több embert öltek meg, köztük vannak bűnözők, rendőrök és ártatlan civilek is, az eltűntek számát 26 ezerre teszik.

2013. augusztus 23. - LIBANON: Pokolgépek robbantak Tripoli városában két mecset közelében, a merényletekben legalább 43 ember veszette életét. Néhány hét alatt több hasonló merénylet történt, majd novemberben 19 ember halt meg, amikor két pokolgép robbant Irán bejrúti nagykövetségénél. Libanonban a belpolitikai feszültség, a síiták és szunniták közötti ellentét azután éleződött ki, hogy a szomszédos Szíriában folyó polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök oldalán fegyveresen is beavatkozott az Irán támogatta, síita Hezbollah mozgalom.

2013. szeptember 20. - JEMEN: A biztonsági erők több mint félszáz tagjával végeztek az iszlamista al-Kaida terrorszervezet tagjai. December 5-én az al-Kaida a védelmi minisztérium ellen intézett támadást, a kettős öngyilkos merényletben, majd az ezt követő tűzpárbajban legalább 52-en haltak meg. Az arab országban működik az al-Kaida legveszélyesebbnek tartott ága, a központi kormányzatnak emellett északon síita lázadással, délen autonomista törekvésekkel kell szembenéznie.

2013. szeptember 21-24. KENYA: A szomáliai as-Sabab iszlamista milícia tagjai - akik között több külföldi állampolgár is volt - elfoglaltak egy bevásárlóközpontot Nairobiban. A támadók 61 túszukat megölték, a pláza ostroma közben a biztonsági erők hat tagja és öt terrorista vesztette életét, 39 embert eltűntnek nyilvánítottak. Az áldozatok között legkevesebb 18 külföldi állampolgár volt, akiket az as-Sabab bejelentése szerint ezután legitim célpontnak tekint.

2013. szeptember 25. - OROSZORSZÁG/DAGESZTÁN: Mahacskalában megölték a dagesztáni legfelsőbb bíróság bíráját, az év során ez volt a harmadik igazságügyi tisztviselő ellen elkövetett merénylet a térségben. Oroszország észak-kaukázusi régiója a korrupció és a bűnözés melegágya. Október 20-án egy dagesztáni öngyilkos merénylő egy utasokkal teli volgográdi buszon robbantotta fel magát, a merényletnek hat halálos áldozata volt.

2013. november 2. - MALI: Elraboltak, majd meggyilkoltak két francia újságírót Kidal városban. A tettet az Iszlám Magreb al-Kaidája elnevezésű terrorszervezet vállalta magára, megtorlásul azért, hogy Franciaország az év elején nemzetközi felhatalmazással katonai intervenciót hajtott végre a közép-afrikai országban az iszlamista lázadók előre törésének megállítása érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltaná az autóstopot a román kormány

A taxistörvényt módosító jogszabály 66 ezertől 330 ezer forintig terjedő bírságot helyez kilátásba… Tovább olvasom