Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 5°C Még több cikk.

A gazdasági válság jót tesz az egészségnek?

A súlyos gazdasági helyzet a múlt század húszas-harmincas éveiben jelentősen javította az életkilátásokat az Egyesült Államokban - a meghökkentő adatokat ismertető tudományos vizsgálat eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb száma közölte.
Az 1929-tól 1932-ig terjedő időszakban mind a férfiak, mind a nők várható élettartama 57,1 évről 63,3 évre növekedett a fehér és fekete bőrűeknél egyaránt. A halálozás mértéke valamennyi korcsoportban kifejezetten csökkent. Az is egyértelmű változás volt, hogy ezekben az években az egészségügyi helyzet általánosan javult.

Az eredmények még elgondolkoztatóbbak, amikor azokat a gazdasági fellendülés éveihez hasonlították. A múlt század elejének gazdaságilag jó időszakában, a korai húszas években, illetve a nagy depresszió lezajlását követően a halálozás lényegesen fokozódott. A válság kritikus éveiben a halálozás csak egyetlen okból növekedett: sokkal többen lettek öngyilkosok, mint az előző években.

A kutatók eredményeik magyarázatára több elméletet is fölsorakoztattak.

Gazdasági pangás idején, illetve a gyors fejlődés közben a munkakörülmények különböznek - mondta Granados. - Gazdasági növekedéskor a munkahelyeken a munka tempója gyorsul, a munkáltatók sokkal többet kívánnak meg az alkalmazottaktól, akik ezért gyakorta túlóráznak, és növelik a teljesítményt. Ez fokozott stresszel jár, ami legtöbbször a dohányzás és az italozás fokozódását is maga után vonja. A fellendülés éveiben gyakoribb a munkahelyi baleset is. Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy sok, gyakorlatlan ember áll munkába, akik könnyebben szenvedtek balesetet.

A feszített munkatempóban élők általában kevesebbet pihennek, ami szintén növeli a gazdaság fölfutásának veszélyeit. Válságban a lakosság mérhetően többet alszik, és a közhittel ellenétben az emberek ilyenkor kevesebb cigarettát és alkoholt fogyasztanak, mint a jómódú időszakban - ez pedig jót tesz az egészségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki gáz érkezhet elsőként a Nabucco vezetéken

Kezdetben valószínűleg iraki eredetű földgázt szállít majd az Európai Unió felé a Nabucco vezeték,… Tovább olvasom