Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

A Semtex robbanóanyag ölhette meg a prágai palesztin nagykövetet

A Semtex a palesztin diplomáciai képviselet páncélszekrényét védő berendezés részét képezte.
Nagy valószínűséggel Semtex robbanóanyag ölte meg a prágai palesztin nagykövetet január elsején - írta pénteken a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

A legolvasottabb cseh politikai napilap szakértőkre hivatkozva úgy tudja, hogy a Semtex a palesztin diplomáciai képviselet páncélszekrényét védő berendezés részét képezte. Amikor Dzsamál Mohamed Dzsamál nagykövet újévkor ismeretlen okok miatt hibát vétett a páncélszekrény kinyitásakor, a Semtex felrobbant. A diplomata néhány órán belül belehalt sérüléseibe.

A hivatalos rendőrszakértői vizsgálatok még nem fejeződtek be, így a robbanás okának, illetve az eset hátterének hivatalos magyarázata még nem ismeretes.

A cseh rendőrség korábban közölte, hogy 12 fegyvert is talált a prágai palesztin nagykövetség épületében.

Jirí Rusnok ügyvivő miniszterelnök a rendőrségi nyomozás alapján kijelentette, hogy baleset történt, nem pedig terrorcselekmény.

A Semtex nevű, nagy erejű plasztik robbanóanyagot az ötvenes években fejlesztették ki Csehszlovákiában. A kommunista Prága a hatvanas évektől kezdve ilyen robbanóanyagot a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ) is szállított - állítja Pavel Zácek, a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó intézet (ÚSTR) volt igazgatója.

A történész a Reflex című prágai társadalompolitikai hetilapban kutatásaira hivatkozva tényeket is közölt arról, hogy a volt csehszlovák titkosszolgálatok a Ceská Zbrojovská gyárban gyártott fegyvereket is szállítottak a palesztinoknak. Az üzletet a Merkuria külkereskedelmi vállalat bonyolította le. Valószínű, hogy ezekből a fegyverekből maradt néhány a prágai palesztin nagykövetségen - írja a Mladá Fronta Dnes.

Ma már bizonyítható, hogy Semtexet használt akcióiban az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), és a szakértői vizsgálatok szerint Semtex robbant 1988 decemberében a Pan Am légitársaság Frankfurtból London érintésével New Yorkba tartó járatának gépén is.

A merényletben a Boeing-747-es óriásgép fedélzetén lévő 243 utas - köztük 4 magyar - és a 16 tagú személyzet életét vesztette. A skóciai Lockerbie városkára zuhanó gépdarabok további 11 ember halálát okozták. Mint később kiderült, a robbanást merénylet okozta, amely mögött líbiai titkos ügynökök álltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusra tervezik a Costa Concordia roncsának elvontatását

Márciusra születik döntés arról, melyik olasz vagy külföldi kikötőbe vontatják el a megsemmisítésre… Tovább olvasom