Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az ENSZ is tűzszünetet követel a Gázai övezetben

Az izraeli csapatok gázai kivonulásához vezető azonnali és tartós tűzszünetre szólított fel az ENSZ közgyűlése határozatában, amit péntek este fogadott el a 192 országot tömörítő szervezet.
A közgyűlés ezzel lényegében támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt heti határozatát, amelyben a BT szintén a harcok azonnali beszüntetésére a csapatkivonásra szólított fel.

A Biztonsági Tanács január 8-án elfogadott, 1860-as számú határozatában a teljes fegyvernyugvás mellett a humanitárius segélyek - közte az egészségügyi, élelmiszer és üzemanyag ellátmány - akadálytalan szállításának és elosztásának biztosítását követelte a szembenálló felektől.

Az ENSZ rendkívüli közgyűlése péntek este nagy többséggel, 142 támogató szavazattal döntött a BT-határozat megerősítése mellett, amelyet azonban Izrael és az Egyesült Államok nem szavazott meg.

A döntést üdvözölte Ryad Mansour, az ENSZ állandó palesztin megfigyelője, aki korábban arra figyelmeztetett: ha nem állítják le az izraeli támadást, akkor több ezer palesztin civil eshet áldozatul. Meirav Shahar, a közgyűlés izraeli delegáltja ugyanakkor "lényegtelennek" és "egyoldalúnak" nevezte a határozatot, mondván: az nem tesz említést a palesztin rakétatámadásokról.

A közgyűlés kompromisszumos szövege a konfliktusban közvetítő Egyiptom, valamint az Európai Unió és a Palesztin Hatóság képviselőinek együttműködésével született. A tervezett dokumentumból végül kihagyták Izrael "megszálló hatalomként" való megnevezését, ám beleillesztettek egy mondatot, amely szerint "a palesztin és izraeli civil lakosságot meg kell védeni és véget kell vetni szenvedéseiknek."

A határozat egyben támogatásáról biztosítja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közvetítői munkáját, és valamennyi - a konfliktus feloldását segítő - nemzetközi és helyi törekvést. Emellett felszólítja az ENSZ-tagállamokat, hogy támogassák a Gázai övezetben kritikussá vált humanitárius és gazdasági helyzet enyhítésére tett nemzetközi és helyi erőfeszítéseket.

A három hete tartó izraeli támadássorozatban legkevesebb 1188 palesztin vesztette életét, köztük négyszáznál is több gyermek. A légi és szárazföldi csapásokban több mint ötezren sebesültek meg.

Megint iskolát támadott meg az izraeli hadsereg

Egy asszony és egy gyermek vesztette életét egy szombat hajnali izraeli rajtaütésben, amelyet egy ENSZ-irányítás alatt álló iskola ellen hajtottak végre a Gázai övezet északi részén. A Beit Lahiya városában álló épületbe épp a harcok elől menekültek a város civil lakói - közölte az AFP szemtanúkra és orvosi forrásokra hivatkozva.

A beszámolók szerint a támadást megelőzően az izraeli hadsereg tankjai tűzpárbajt vívtak az épület közelében a Hamasz-fegyveresekkel. A helyszínről elmenekülő civilek az iskolaépületben kerestek menedéket, ami azonban végül a támadás célpontjává vált. Az izraeli akcióban a két áldozat mellett további tizenegy ember sérült meg.

Az elmúlt három hétben ez volt a negyedik olyan izraeli támadás, ami a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet, az UNRWA iskoláját érte az övezetben. Január 6-án 43 ember vesztette életét egy dzsabalijai ENSZ-iskolában, amikor az izraeli hadsereg támadást hajtott végre az oktatási intézmény ellen. A katonák szerint az épületből Hamasz- fegyveresek tüzeltek rájuk - ennek lehetőségét azonban az ENSZ határozottan elutasította.

Olvasóink írták

 • 15. aranka2 2009. január 17. 18:30
  „de.jure, kíváncsi vagyok, miféle eszmére gondolsz?
  Sp, érzem, hogy az elvakult antiszemiták nem támogatnak. KI nem sz@rja le?”
 • 14. SP 2009. január 17. 15:56
  „"aranka2" és "fexsnake"
  Nem érzékelitek, hogy a hozzászólók nem támogatnak benneteket?”
 • 13. heritage 2009. január 17. 15:49
  „ja és hidd el én voltam már a kosovóban háborúba és gyereket akkor sem lövöm le ha az ellenség mögötte van!
  dehát nem vagyunk egyformák!”
 • 12. heritage 2009. január 17. 15:42
  „nem semmi emberek élnek a Földön... gyerekek életének kioltását helyeselni?! szeretnék gretulálni "aranka2" és "fexsnake" nevű fórumozóknak! Ha tudnám most átnyujtanám az önök rasszsta bizonyítványát! én azt is értem, hogy a saját fajtájuk álláspontját hajtogatják és bizonygatják, de azért ez már DURVA!!!”
 • 11. mugri 2009. január 17. 13:55
  „ENSZ iskolát lőtt az izraeli hadsereg GázábanDátum: 2009-01-17 09:38:32 Egy ENSZ-iskolát ért tüzérségi találat a Gázai övezetben, miközben az ENSZ közgyűlése azonnali tűzszünetre szólította föl a harcolókat. Az elsöprő többséggel elfogadott határozat követeli, hogy tegyék lehetővé a segélyek eljuttatását az övezetbe. A terület északi részén fekvő Beit Lahíjában egy nő és egy gyermek haltak meg, 25-en pedig megsebesültek, amikor egy iskolát lőtt ki az izraeli tüzérség. Ez volt a negyedik eset, hogy a Gázai övezet elleni izraeli támadás december 27-i megindulása óta a palesztin menekültek segélyezésére létrejött ENSZ-ügynökség valamelyik iskoláját támadás érte. (MR)

  farankka, flekszöskélgyó örvengyetök, gyünnek a jjóhirökk gázzábul néktök, he-he”
 • 10. De.jure 2009. január 17. 13:46
  „Egyetlen pillanatra tegyük félra a manapság oly divatos liberalizmusunkat és gondoljuk bele - csak egyetlen pillanatra - , hogy mennyivel jobb lenne a világ, ha egy eszme anno megvalósul, és sikerül az, ami nem sikerült. A palesztinok nem harcolnának a saját országukért, nem lenne ilyen mértékű terrorizmus, nem lett volna szeptember 11. ezáltal, ha közvetetten is de még mi magyarok is jobban élnénk, és ezt most csak ceteris paribus vezettem le...”
 • 9. 751510 2009. január 17. 12:59
  „flexsnake

  Te lőnél gyerekekre. Mindannyian mások vagyunk...”
 • 8. flexsnake 2009. január 17. 12:55
  „5. hozzászólás 751510 2009.01.17. 11:57

  ,,aranka2

  Pajzsként használt gyerekekre nem lövünk."

  Te nem mivel téged nem lőnek.

  6. hozzászólás ráérő 2009.01.17. 12:12

  ,,aranka 2 féléktől,ugye a palesztinoknak is ugyan olyan fegyvereik vannak mint a képeken látszik? Azok a "rakéták"amit ki lőnek semmilyen jelentősebb kárt nem okoznak,bár a megszállok ellen sokkal komolyabb fegyverekre volna szűkségűk.Nem ilyen ide haza évvégén engedélyezett petárdákra."

  Jelentősebb kárt nem okozna a te házadban sem ha évekig lőnék ugye...

  7. hozzászólás nemzeti_demokrácia 2009.01.17. 12:15

  Pont az ilyen hozzáállás miatt van háború.Cserélj helyet és majd megtudod.”
 • 7. nemzeti_demokrácia 2009. január 17. 12:15
  „Elég az izraeliek vezette népirtásból!!!! Természetesen Izraelnek joga van az önvédelemre, minden terrorista szervezettel szemben, de amit IZRAEL CSINÁL AZ MÁR KŐKEMÉNY NÉPIRTÁS!!!!! Elég volt!!! Gyáva, és gusztustalan dolog a HAMASZra (amely általam is elítélt terrorszervezet) fogni civilek ezreinek KIVÉGZÉSÉT, és azt mondani, hogy mert a HAMSZ iskolákban meg mecsetekb en bujkálnak. Érdekes módon a gázai ENSZ iskola, ahol az izraeliek 40 GYERMEKET ÍRTOTTAK KI, egyetlen HAMASZ-terrorista, de még fegyver sem volt.

  El kellene gondolkozni azon, hogy a világon van KÉT MILLIÁRD keresztény és KÉT MILLIÁRD muzulmán, ellenben kb öt-hat millió izraelivel! Nem értem, miért ez az 5-6 millió ugráltatja a 7 millárdos világot... Lassan fel kéne számolni ezt az Izrael nevű országot, mert amióta csak létezik, állandóan AGRESSZIÓt és a NEMZETKÖZI JOG KÖVETKEZETES MEGSÉRTÉSÉT VISZI VÉGHEZ. Itt NEM a zsidókról, meg a zsidó vallásuakról van szó. Itt az izraeliekről, mint államalkotó népről van szó. 5-6 milliós kis agresszív ország, összefogva a MUZULMÁN világgal, végleg el lehetne őket tüntetni a Föld színéről, és akkor nem lesz több probléma velük.!!!”
 • 6. ráérő 2009. január 17. 12:12
  „aranka 2 féléktől,ugye a palesztinoknak is ugyan olyan fegyvereik vannak mint a képeken látszik? Azok a "rakéták"amit ki lőnek semmilyen jelentősebb kárt nem okoznak,bár a megszállok ellen sokkal komolyabb fegyverekre volna szűkségűk.Nem ilyen ide haza évvégén engedélyezett petárdákra.”
 • 5. 751510 2009. január 17. 11:57
  „aranka2

  Pajzsként használt gyerekekre nem lövünk.”
 • 4. csaktudja 2009. január 17. 11:29
  „A palesztinok azzal az 5 %-al esetleg elérhetnék, hogy a Hamasz menjen a levesbe és a probléma megoldódna?”
 • 3. aranka2 2009. január 17. 11:24
  „Köztudott: a Hamasz előszeretettel telepít iskolákba, kórházakba hadi létesítményeket, ártatlan embereket, és gyerekeket használnak pajzs gyanánt. Ha ezzel elijesztik a támadókat, jó nekik, de ha nem, az is jó, máris világgá kürtölhetik: a ´gaz´ cionisták hogy gyilkolják a gyerekeket. Gusztustalan banda.”
 • 2. E.K. 2009. január 17. 10:43
  „Nagyon sajnálatosnak és mérhetetlenül gusztustalannak tartom ezt a gázai konfliktust. Az egy dolog, hogy Ben-Gurionnak szabad kezet adtak egy Izrael létrejöttében, bő hatvan éve. Na igen, itt jön a "DE" része a dolognak, a palesztinoknak is jogukban áll államot létrehozni, ha tudnak.

  Nem tudom, ez nem ránk tartozik.Hanem itt olyanok halnak meg tömegével, akik nem szerves részei, támogatói a konfliktus kialakulásában, legyen az bármi. Hallottam olyan értesülést is, miszerint már csak a palesztinok 5 %-a támogatja a Hamászt. Ez egy dolog. DE miért kell rossz, vagy szándékos döntések miatt gyermekeknek is meghalniuk? Ők porladnak, a hadurak meg tovább acsarkodnak.

  Jó lenne, ha befejeznék ezt a véres, arrogáns bohóckodást az izraeliták végre. Nem terhes nők lőtték ki azokat a rakétákat őnagyságaikra, nem őket kellene büntetni. Hogy most kit, nem tudhatom innen a fotelből, de nem azok, akik tucatjával halnak szörnyű halált. Gusztustalan!”
 • 1. Tapmancs 2009. január 17. 10:26
  „A zsidó terrorállam ismét nem hazudtolta meg önmagát. Már az ENSZ-re is azt mondták hogy támogatják a "terroristákat". Közben aki szóvá meri tenni az ártatlanok esztelen mészárlását, az antiszemita. Emellett több mit 60 év után azon paráznak hogy nem sikerült minden, 90 év fölötti "náci háborús bűnöst" kézre keríteni. Röhej.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb horror Ausztriában: 40 évi rabszolgaság

Újabb eset borzolja Ausztriában a kedélyeket. Egy most 55 éves nőt 40 éven át rabszolgaként tartottak fogva egy elzárt alpesi farmon. Tovább olvasom