Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Balázs: ideje, hogy Bosznia a saját lábára álljon

Magyarország és Bosznia-Hercegovina kapcsolatai kitűnőek - nyilatkozta Szarajevóból vasárnap Balázs Péter külügyminiszter, aki a Mol piaci lehetőségéről is tárgyalt a bosnyák külügyminiszterrel.
Balázs bosnyák kollégájával, Sven Alkalajjal arról tárgyalt, miként járulhat hozzá Magyarország az ország stabilizálásához. Mint a magyar diplomácia irányítója a megbeszéléseket követően az MTI-nek telefonon kifejtette, Magyarországnak igen fontos az, miként alakul a helyzet Boszniában.

"Tizenöt éve nincs háború, de még béke sincsen, és a nemzetközi közösség számtalan formában bábáskodik a Daytonra visszavezethető béketeremtés körül. Ideje lenne befejezni a folyamatot, és elérni, hogy az ország a saját lábára állva, a saját erejéből, a saját teljesítménye alapján zárkózzék fel a transzatlanti közösséghez" - fogalmazott Balázs. - A térség uniós integrációja egyre inkább sínre kerül, nem szabad, hogy Bosznia lemaradjon, mert az ország önmagában is okozhat instabilitást a régióban.

"Nagyon fontos, hogy mi a helyismeretünket hozzáadjuk. Én most nemcsak mint magyar külügyminiszter jöttem el, hanem úgy is, mint a visegrádi négyek soros elnöke, és úgy is, mint a január 1-jén hivatalba lépő EU-elnökségi trió egyik tagja, tehát többféle minőségben is próbálunk hozzájárulni a boszniai stabilizációhoz".

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése is szóba került, különösen a gazdasági vonatkozások. A magyar külügyminiszter kiemelte Közép-Európában és annak tágabb szomszédságában az energiabiztonság megteremtésének célját, az Európát átszelő transzeurópai közlekedési hálózatok terveit. A Balkánon kiépülő infrastruktúrák, utak, vasutak, belföldi vízi utak Magyarország számára is megközelíthetőbbé teszik a feljövőben lévő a piacokat, hiszen déli irányú összeköttetéseink részben Bosznián keresztül vezetnek tovább - érvelt a miniszter.

Balázs energiaügyben említette a piacon már jelen lévő Mol érdekeit, és elmondta, hogy cél a Mol számára hozzáférhetőbbé tenni a boszniai hálózatokat.

A külügyminiszter kitűnőnek minősítette a kétoldalú kapcsolatokat, "Budapest ahol tudja, próbálja elősegíteni ezt a stabilizálódási és megbékélési folyamatot. Én az elmúlt napokban az EU külügyminiszteri tanácsában, a NATO észak-atlanti tanácsban mindenütt felszólaltam Bosznia mellett. A külvilágnak meg kell értenie, hogy Bosznia nemcsak egy a sok ország közül, hanem itt él egy állami keretben az a három etnikai csoport, amely a posztjugoszláv háborúkat vívta egymással. Ez a megbékélés utolsó állomása, és ha ezt sikerül jól vezényelni, akkor a Balkánon ismét béke és építkezés következik" - nyilatkozta az MTI-nek a magyar külügyminiszter.

Balázs Péter részt vesz és felszólal Szarajevóban az ENSZ Civilizációk Szövetsége hétfőn kezdődő regionális konferenciáján, amelynek célja, hogy párbeszédet teremtsen az őshonos iszlámmal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Basescunak kedvez az érvénytelen voksok újraszámolása

Traian Basescunak kedvez a romániai elnökválasztás decemer 6-i második fordulójában leadott és… Tovább olvasom