Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Biológiai fegyver lenne a vörösiszap?

Ukrán hivatalos vélemények szerint nem veszélyezteti a Duna ukrajnai szakaszát a magyarországi zagytározóból kiszabadult vörösiszap, de helyi független szakértők tartanak a folyóba jutott nehézfémek károsító hatásától, sőt vannak, akik "biológiai fegyvert" sejtenek a környezeti katasztrófa hátterében – írta szerdán a Szegodnya című ukrán napilap online kiadása.
Az újság az ukrán dunai vízfigyelő-szolgálat adataira hivatkozva azt írja, hogy szerdán vagy csütörtökön eléri a Duna ukrajnai szakaszát a magyarországi alumíniumüzemben két hete bekövetkezett baleset következtében kiszabadult vörösiszap. Az Ukrán Vízgazdálkodási Állami Bizottság sajtószóvivői irodája szerint a szakembereik naponta vizsgálják a Duna vizét, és állandó kapcsolatban állnak a román és szerb társszolgálatokkal, de Romániában eddig semmilyen változást sem észleltek a vízminőséget illetően, Szerbiában pedig csak igen jelentéktelen szennyezést mutattak ki. "Egyébként is a szennyező anyagok 96 százaléka Magyarország területén maradt, hála az ott felállított iszapcsapdáknak" – nyilatkozta a lapnak Alekszej Csunarjov szóvivő, megjegyezve, hogy az ukránoknak nincs mitől tartaniuk.

Független szakértők szerint azonban még korai lenne nyugodtan hátradőlni, mert – mint állítják – a vörösiszapban lévő lúg ugyan nem jut el Ukrajnába, de a nehézfémekről ez nem mondható el. A lap idézi Vlagyimir Borejko kijevi ökológust, aki úgy vélte, a nehézfémtartalom elkerülhette a vízminőséget vizsgálók figyelmét, mert a mintákat rendszerint a felszín alatti rétegekből veszik, míg a nehézfémek három-négy méter mélyen találhatók. Szerinte a nehézfémek egyébként is leülepednek a fenékre, és a táplálékláncba bekerülve végül a halakból az emberek szervezetébe juthatnak.

Alekszej Csisztyakov, az Ukrán Halászok Szövetségének elnöke az újságnak elmondta, erősen kételkedik abban, hogy itt egyáltalán vörösiszapról lenne szó. A kételyeit az táplálja, hogy a magyarországi helyszínen készült képeken a bokrok és fák levelei zöldek, márpedig – állítja – a lombozat azonnal elpusztult volna, ha a lúg koncentrációja olyan erős, mint amiről beszéltek. Igencsak gyanús számára az is, hogy a magyar hatóságok senkit nem engednek a katasztrófa helyszínére, nem mehetnek oda sem ukrán, sem nemzetközi szakemberek, vagyis szerinte valamit titkolnak. "Lehet, hogy biológiai fegyverről van szó" – ismételte meg az ukrán médiában már korábban megjelent feltételezést a halászati szakember.

Egyetért Csisztyakovval Valerij Oszipov odesszai ökológus, a Dél-ukrajnai Ökológiai Szövetség vezetője, aki kifejtette: kételkedik abban, hogy az ukrán hatóságok igazat mondanak, mivel szerinte a Dunába jutott vegyi anyagok nem "szívódhattak fel" ilyen hamar. Ezért ők felszólítják a helyi lakosságot, hogy ne igyanak a Duna vizéből, és az állatokat se itassák vele.

A független szakértők állításaival kapcsolatban Csunarjov vízügyi szóvivő elmondta: az ukrán vízügyi hatóságoknak nincs semmilyen adatuk arra vonatkozóan, hogy nem vörösiszapról lenne szó, s a hasonló kijelentéseket kommentálni sem érdemes.

Olvasóink írták

 • 12. kampec 2010. október 21. 14:51
  „6. Mathiasking 2010.10.21. 06:57

  komolyan nem jut eszedbe, hogy akkor a másik part egy másik országban van? :) (lásd: határfolyó még)”
 • 11. Cornelius 2010. október 21. 13:17
  „megnyugtató, h paranoiások nem csak nálunk nyilvánulnak meg. vajon a magyar atombombáról, és a "Turul" hordozórakátáról, amellyel Kijev elérhető, miért nem írnak az ukrán bloggerek? pedig az is van ilyen jó poén.”
 • 10. Hmmm... 2010. október 21. 10:32
  „Az biztos, a nehezfemek es a tobbi karosito anyag a foldbejutva mergezi a kornyek vizrendszeret. Bizony veszelybe kerulnek ivoviznyero helyek, igy a Duna vize is. Ha nam is most, de evek mulva bizony a fold erhalaozatan keresztul lenyegesen nagyobb lesz a fertozott terulet. Hogy a koznep mit fog ebbol megtudni es hogyan mergezzuk onmagunkat tovabb, egyenlore egy nagy kerdojel.”
 • 9. Hmmm... 2010. október 21. 10:28
  „Ez a katasztrofa velemenyem szerint nem veletlen muve . Hogy kinek es mi volt a celja vele? Rendszeres ellenorzes mellett nem fordulhat elo ilyen hirtelen karosodas.
  Az uzemelteto es a megbizo, mint tulajdonos egyarant felelosek a kar bekovetkezeseert. A vallalat koteles karteritest fizetni, hiszen a profitjabol jutott volna meg szigorubb ellenorzesre. Vagy valami mas okozhatta a repedesek megjeleneset?”
 • 8. bhlanik 2010. október 21. 09:33
  „2.
  Ez nagyon jó volt:)))))))”
 • 7. Mathiasking 2010. október 21. 06:58
  „kicsit összecsúszott, de kivehető a lényeg!”
 • 6. Mathiasking 2010. október 21. 06:57
  „A Duna 10 országon folyik keresztül, az egyes folyószakaszok a következők:

  Ország jobb part Folyamkilométer Hossz bal part Folyamkilométer Hossz

  Ukrajna nincs nincs nincs 133,57 - 79,63 54 km

  (Forrás: Dunabizottság, 2004)

  Miről beszélnek ezek a komcsi utód államban? Van egy 54 km-es szakaszuk? Jobb part nélkül?”
 • 5. Filctoll 2010. október 20. 20:39
  „A szarkavaráshoz nagyon értenek!”
 • 4. deszkás 2010. október 20. 19:22
  „Az aranybánya meddőjükkel foglalkozzanak az ukránok ne velünk.A ciánszennyezéskor miért kussoltak????? Az ukrán halász mégse hülye mert megfigyelt és úgy mondott véleményt.”
 • 3. jozko 2010. október 20. 17:23
  „Megáll az eszem!
  A Duna - deltá tmillió más környzetszennyező anyag veszélyetteheti, pl. a közvetlenül a közelből bekerülő romániaiak!
  Ha a szerbek és a románok nem mértek jelentős szennyezést a saját folyamszakaszukon, mégis hogyan jutott odáig Győrből?
  Meg aztán melyik az a magyar agyament méregkeverő, aki a Dunába direkt olyan töménységű mérget kever, hogy az a magyar szerb, román folyamszakaszt kiírtsa azért, hogy az ukrán határt érintő pár kilóméteren vegyifegyverrel támadjon?
  Eszemben sincs felmenteni a vörösiszap-ömlés során gyanúba keveredett felelősöket-de íííukrajna részéről ez üldözési mániának tűnik!

  Mellesleg a tiszai árvizek Ukrajnából átmosott szeméttelepei nagyobb és közvetlen látható és érzékelhető környezetszennyzést okoznak-ha már így benne vagyunk!”
 • 2. bélás 2010. október 20. 15:59
  „dobáljuk meg akk a román kamionosokat :DDD”
 • 1. henriette.m 2010. október 20. 15:12
  „Valószinüleg sok mindent szeretnének a politikusok eltussolni. Remélem, nem sikerül nekik!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merénylet az ENSZ iraki különmegbízottja ellen

Nedzsef - Merényletet követtek el egy konvoj ellen, amely az ENSZ iraki különmegbízottját, Ad… Tovább olvasom