Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Egyelőre nem kelhetnek egybe a kaliforniai melegpárok

Kaliforniában a melegpárok szerdától nem kelhetnek egybe addig, ameddig az amerikai szövetségi állam fellebbviteli bírósága ki nem mondja a végső szót, hogy alkotmányba ütközik-e az egyneműek házasságának betiltása vagy nem.
A hétfőn hozott fellebbviteli bírósági döntés Vaughn Walker szövetségi bíró múlt heti ítéletének érvényre juttatását "fagyasztja be", amely alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette a melegházasságok kaliforniai betiltását.

A fellebbviteli bíróság ítéletének meghozatala több hetet is igénybe vehet.

Kaliforniában a választópolgárok 2008 novemberében népszavazáson hagyták jóvá az állam alkotmányának Proposition 8 néven ismert módosítását, amely férfi és nő kapcsolataként határozza meg a házasság intézményét, megtiltva ezzel a melegházasságokat.

Vaughn Walker bíró azonban úgy vélte, a tiltás sérti például az egyenlő bánásmódnak a szövetségi alkotmányban garantált jogát, s nincs ésszerű alapja annak, hogy éppen a homoszexuális és leszbikus pároktól tagadják meg a házasságkötés jogát.

A bíró döntése jelentős fordulat a kérdést övező társadalmi vitában, amely mélyen megosztja az amerikai közvéleményt és a politikai osztályt.

Melegjogi aktivisták és liberálisok az egyenlő jogokért vívott harcként állítják be a tiltás ellen vívott jogi küzdelmüket. A tiltás hívei, köztük sok vallásos, konzervatív érzelmű ember viszont úgy véli, a melegházasságok engedélyezése a hagyományos családmodellt fenyegeti.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. augusztus 17. 11:04
    „Súlyos diszkrimináció! Azé´ mer´ MÁSok?”
  • 1. koxos 2010. augusztus 17. 09:47
    „beteg világ”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráma - 7 gyereket csapott agyon a villám

Villámcsapás következtében hét gyermek halt meg hétfőn a nyugat-szudáni Dárfúr tartomány egyik… Tovább olvasom