Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Felrobbant szülészet: egy újabb kisbaba halt meg

Robbanásban meghalt hétfő este Bukarestben három kisbaba, amikor tűz ütött ki a giuleşti-i szülészet intenzív osztályán. Azóta egy újabb csecsemő is életét vesztette.
Újabb csecsemő halt meg a bukaresti Giulesti nőgyógyászati és szülészeti kórházban történt robbanás következtében, s ezzel négy emelkedett a halálos áldozatok száma – jelentették be kedden Bukarestben.

A hétfőn este történt robbanás nyomán három újszülött vesztette életét a helyszínen, a negyedik csecsemőt átszállították egy másik kórházba, de később ő is belehalt sérüléseibe.

Jelenleg még további két csecsemő állapota válságos az összesen tizenegy megsérült újszülött közül. Az első feltételezések szerint a robbanást okozó tűz a légkondicionáló berendezésben történt rövidzárlat nyomán keletkezett.

Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni a tűz okairól, amíg nem ér véget az illetékes állami intézmények vizsgálódása. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást indított.

A tárcavezető szerint a mostani baleset a román egészségügyi rendszer történetének egyik „legsötétebb tragédiája". A miniszter szerint a baleset pillanatában a kórházban tartózkodó 113 személy kimenekítése gyorsan és kifogástalanul történt. A tárcavezető ugyanakkor a tragédiáért felelősök megbüntetését helyezte kilátásba.

A román egészségügyi rendszer szolgáltatásainak minősége az Európai Unióban a leggyengébbek közé tartozik. Számos romániai kórház nem teljesíti az alapvető higiéniai követelményeket sem, ezért gyakran fordul elő, hogy a kórházi ellátásra szorult betegek újabb fertőző betegségeket kapnak el az egészségügyi intézményekben.

Korábban írtuk:

További nyolc csecsemőt súlyos égési sebekkel szállítottak át a Grigore Alexandrescu kórházba, állapotukat stabilizálták. Riasztották az égési sérülésekkel foglalkozó orvosokat, a sebészeket és a plasztikai sebészeket, mivel a csecsemők testfelületének körülbelül 50 százaléka megégett.

A tüzet feltehetően egy klímaberendezés felrobbanása okozta a második emeleten, amelyhez improvizálták az elektromos áram kábelt. Az ügyészségi vizsgálatból kiszivárgott, hogy két szálat a vezetékből nem szigeteltek, ez idézhette elő a robbanást. A szülészetet azonnal körülvették a tűzoltók és a csendőrök, a kismamákat, az orvosokat és ápolókat az épület udvarára menekítették.

A helyszínre sietett Raed Arafat egészségügyi államtitkár is, aki arról biztosította a szülészetre beutalt kismamák aggódó rokonait, hogy a nőknek nem esett semmi bajuk. A robbanás pillanatában húsz kismama vajúdott éppen, őket a Filantropia kórházba szállították, közülük három azóta meg is szült.

További húsz kismamát és ugyanannyi gyermeket a Caritas kórházba szállítottak, ahol megduplázták a személyzet létszámát. A szülészetet teljesen kiürítették, 113 személyt evakuáltak - írta a Kitekintő.hu.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2010. augusztus 17. 16:15
  „1. hiányosan összeszigetelőszalagozott vezetékek amik szikrát generáltak, a szikra tüzet, a tűz robbanást.”
 • 6. theseus 2010. augusztus 17. 16:05
  „Ez tényleg megdöbbentő. Hogy ez megtörténhetett, itt a szomszédban, az EU-ban.
  Ha belegondolok, hogy nyugaton sokan keverik Budapestet Bukaresttel... Szerencsére nálunk nem ilyen rossz a helyzet.”
 • 5. csakhogy 2010. augusztus 17. 15:18
  „ROMÁNIA!”
 • 4. CsImre 2010. augusztus 17. 12:38
  „Tűzoltó elmondta X-nek, X elmagyarázta az újságírónak. Az újságíró megírta, a hírügynökség leközölte, románul. Aztán valaki ezt lefordította úgylehet előbb angolra, majd aztán magyarra, végül így jutott el arra az oldalra, ahonnan a DM átvette. Ezek után mit lehet tudni, hogy mi okozta? Lehet, hogy a robbanás zárlat volt a klíma gázpalack, nem mindegy nekünk amúgy?”
 • 3. cyt 2010. augusztus 17. 11:21
  „Hát bizony nincs is szörnyűbb annál, mint amikor egy tudatlan, alulművelt ujságíró próbálja "közérthetően" elmagyarázni az okokat.... - talán belső kényszer miatt?”
 • 2. deszkás 2010. augusztus 17. 10:33
  „Ekkora kamut!”
 • 1. KamuNeni 2010. augusztus 17. 09:05
  „Az biztos nem okozhatta a robbanast hanem az oxygen okozta a robbanast ami a szobaban lehetett hasznalva. Ket meztelen villanydrot meg soha nem okozott robabnast.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térdsérülésbe halt bele egy 8 éves kisfiú

Rosszul lett a kórházban, és életmentő készülékek hiányában az orvosok karjai között halt meg egy nyolc éves román kisfiú Olteniţán. Tovább olvasom