Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Finnországban egy ortodox pap is képviselő lett

Finnországban egy, az egyháza által felfüggesztett ortodox papot is megszavaztak képviselőnek a vasárnap tartott európai parlamenti választáson.
Az 50 éves Mitro Repo atya az ellenzéki szociáldemokraták színeiben indult, és 71 500 szavazatot szerzett, amivel a legfőbb ellenzéki párt két képviselőjének egyike lesz az új Európai Parlamentben.
A finnek által Mitro atyaként emlegetett pap rendszeresen szerepel az írott és az elektronikus sajtóban, népszerűségét jó humorának is köszönheti.
Egyháza május végén függesztette fel a Mitro atyát, és megtiltotta neki, hogy a kampány alatt, illetve esetleges képviselősége idején egyházi szertartásokat vezessen, reverendáját hordja, keresztet vagy más papi jelképet viseljen, mert az ortodox hagyományok tiltják a papoknak a politikai tevékenységet.
A finn ortodox egyháznak 60 500 tagja van, míg az evangélikus egyház 4,3 millió hívőt számlál.
"Őszintén szólva részben meglepett ez a népszerűség. Egy emberségesebb Európáért fogok küzdeni. Évek óta az aktív élet problémáiról beszélek Finnországban, és ugyanezt teszem majd Európában is" - ígérte Mitro atya vasárnap a finn közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában.
Finnországnak 13 képviselője lesz az új EP-ben. A választási részvétel 40,3 százalék volt, valamivel magasabb a 2004-es 39,43 százaléknál.
A győztesek egyben a vesztesek is, mert mostani eredményük jóval gyengébb az öt évvel ezelőttinél, és éppen az ő rovásukra törtek előre az euroszkeptikus nacionalisták.
A győzelmet a mérsékelt konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) szerezte meg 23,2 százalékkal, így három mandátumhoz jutott. Matti Vanhanen kormányfő pártja, a Centrumpárt (KESK) a második helyen végzett 19 százalékkal, s szintén három képviselője lesz az EP-ben. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) a szavazatok 17,5 százalékával a harmadik helyen végzett a pártok versenyében. Mindhárom párt egy-egy mandátumot vesztett 2004-hez képest.
A valódi győzelmet a Zöld Liga (12,4 százalék - 2 mandátum), valamint az Igazi Finnek nevű euroszkeptikus és bevándorlás-ellenes párt és a kereszténydemokrata párt szövetsége (14 százalék - 2 mandátum) szerezte meg. Az Igazi Finnek a voksok 9,8, a kereszténydemokraták pedig 4,2 százalékát söpörték be, miközben az Igazi Finnekre öt évvel ezelőtt még csak a voksok 0,5 százaléka jutott.
A svédnyelvű kisebbséget képviselő liberális Svéd Néppárt 6,1 százalékos támogatottsággal egy képviselőt delegálhat az EP-be.

Olvasóink írták

  • 1. bercike 2009. június 08. 17:42
    „Gyönyörű szinfoltja lesz az EU parlamentnek,a szép kis fürtjeivel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barroso: az uniópárti erők győztek

Tagadhatatlan az európai parlamenti választáson azon pártok győzelme, amelyek támogatják az Európai Unión belüli nemzetközi együttműködést. Tovább olvasom