Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Jelentősen csökkent egy újabb radioaktív sugárzás kockázata

Japán - Jelentősen csökkent egy újabb, nagyobb mértékű radioaktív szivárgás kockázata a megsérült japán atomerőműben - közölte hétfőn Edano Jukio japán kormányszóvivő.
Úgy vélekedett, hogy a helyzet romlásának kockázata is jelentősen kisebb lett. A japán kormány szerint megfelelő a kabinet rendelete a lakosság evakuálásáról a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetéből, de egyelőre nincs végleges döntés arról, hogy kötelező érvényűvé tegyék a kitelepítést a területről.

A japán jegybank elnöke vasárnap közölte, hogy a természeti csapás nem fenyegeti az ország pénzügyi rendszerének stabilitását, de negatív hatása még néhány hónapig érezhető lesz a nemzetgazdaságban, elsősorban az iparban, és folytatódni fog a termelés visszaesése.

Kan Naoto kormányfő hétfőn köszönetet mondott minden államnak, amely segítséget nyújtott országának a március 11-i természeti katasztrófát követően. A politikus erről a miniszterelnöki hivatal internetes oldalára feltett levelében írt, pontosan egy hónappal azután, hogy Japán északkeleti részét kilences erősségű földrengés érte, majd szökőár söpört végig rajta.

"Népünk nevében mondok köszönetet azért a segítségért, amely a világ minden részéről Japánba érkezett. Japán feltétlenül újjászületik" - írta. Hozzátette, hogy az elmúlt hónap rendkívül nehéz volt számukra. A köszönetet nemcsak a japán sajtóban, de számos ország így, Dél-Korea, Egyesült Államok, Franciaország, Kína és Oroszország lapjaiban is közzétették.

A "Segítünk Japánnak" elnevezésű akcióban több mint száz ország és mintegy harminc nemzetközi szervezet vett részt.

Az egy hónappal ezelőtt történt katasztrófa halálos áldozatairól helyi idő szerint 14 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46 perckor) egy perces néma csenddel emlékeztek meg. A legfrissebb adatok szerint 13 ezer 116 ember meghalt és 14 ezer 377 eltűnt a március 11-i földrengésben és szökőárban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn áll bíróság elé Tóásó Előd Bolíviában

Bolívia - Terrorizmus vádjával állítják bíróság elé Bolíviában hétfőn a magyar állampolgárságú Tóásó… Tovább olvasom