Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Juncker és Rehn szerint az euróövezet mindent megtesz a legmagasabb besorolásért

Az euróövezet országai minden lehetőséget meg fognak ragadni annak érdekében, hogy a zóna kilábaljon a válságból.
Az euróövezet országai minden lehetőséget meg fognak ragadni annak érdekében, hogy a zóna kilábaljon a válságból, és fenntartsák a legmagasabb, AAA fokozatú hitelminősítői besorolást az övezet stabilitását biztosítani hivatott mentőmechanizmusnak (EFSF).

Ezt Jean-Claude Juncker, az övezet pénzügyminiszteri tanácsának (Eurogroup) elnöke emelte ki azt követően kiadott közleményében, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő ügynökség kilenc euróövezeti tagállamot leminősített pénteken, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

Közleményt adott ki Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse is, aki úgy vélte, a hitelminősítő döntése "nem következetes".

A Standard & Poor's megvonta a lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának pedig Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott. Olaszország, Ciprus és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait kettő, Málta, Szlovákia és Szlovénia osztályzatait egy fokozattal csökkentették.

Juncker - aki egyben a továbbra is AAA besorolást élvező Luxemburg miniszterelnöke - a döntés után kiadott közleményében jelezte: az euróövezet tagállamai tudomásul vették a határozatot. Megvédte ugyanakkor mindazokat a lépéseket, amelyeket az övezet országainak vezetői tettek a válság leküzdése érdekében, és megemlített számos olyan intézkedést is, amelyet az egyes - most leminősített - tagországok tettek.
Az Eurogroup elnöke leszögezte: az övezet állam- és kormányfői "messzire ható intézkedéseket tettek, amelyek az Európai Központi Bank (EKB) döntéseivel együtt az állampapír- és bankközi piacokon uralkodó feszültség jelentős enyhüléséhez vezettek".

Olli Rehn pénzügyi biztos brüsszeli közleményében szokatlanul élesen bírálta a hitelminősítői döntést. Mint fogalmazott, sajnálja, hogy a Standard & Poor's nem véletlenszerű és nem következetes határozatot hozott éppen olyan időben, amikor az euróövezet "minden fronton döntő lépésekbe kezdett a válság elleni fellépés keretében". Olyan intézkedésekről van szó, amelyek a szükséges államháztartási konszolidáció és szerkezeti reformok felé vezetnek, orvosolják a bankágazat gyengeségeit, és javítják a gazdaságpolitikai együttműködést - húzta alá.

Ő is kiemelte, hogy az állam- és kormányfői közös döntések, valamint az EKB lépései elengedhetetlenek voltak a piaci feszültség csökkentéséhez.
A hitelminősítői döntésre adandó válaszként Rehn megemlítette, hogy minél előbb véglegesíteni kell az ideiglenes jelleggel létrehozott EFSF-et a jelenlegi tervek szerint ez év közepén felváltó állandó stabilitási mechanizmus, az ESM működési feltételeit. Arra is kitért, hogy a következő két hónapon belül az EU újra megvizsgálja, elegendő-e a korábban elhatározott 500 milliárd eurós keret a - pénzügyi nehézségekkel küzdő euróövezeti államok segítésére is hivatott - stabilitási mechanizmus megnyugtató működtetéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrákok szerint a magyar és az olasz problémák miatt minősítették le Ausztriát

Az olasz és a magyar gazdasággal való osztrák gazdasági kapcsolatok és az ebben a két országban fennálló gazdasági problémák miatt minősítették le Ausztriát. Tovább olvasom