Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Koszovó függetlenségét vizsgálják

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságán kedden megkezdődnek a meghallgatások, amelyeken a világszervezet tagállamai kifejthetik véleményüket arról, hogy a koszovói függetlenség egyoldalú kinyilvánítása megfelelt-e a nemzetközi jognak.
A testület - amely kizárólag államok közötti nézeteltéréseket vizsgál - Szerbiának az ENSZ Közgyűlése által is támogatott kérésére foglal állást Koszovó függetlenségének jogszerűségéről. Koszovó 2008 februárjában kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, ami azóta is megosztja is a világot. Az Európai Unió 27 tagja közül öt (Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország) máig nem ismerte Koszovót függetlennek, a világ országai közül pedig eddig összesen 63 ismerte el a kétmilliós, közül 90 százalékban albánok lakta terület önállóságát.

A hágai testület véleményének ugyan nem lesz kötelező érvényű hatálya, de Szerbia reményei szerint alapot szolgáltathat arra, hogy újratárgyalhassák Koszovó státusát. A koszovói függetlenséget elismerő Magyarország nem szerepel a felszólalók között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország fegyverüzemeket épít

Oroszország AK-103 típusú géppisztolyok és lőszerek gyártására üzemeket épít Venezuelában, és… Tovább olvasom