Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kreml: Porosenko bejelentése egy ultimátumra hasonlít

Petro Porosenko ukrán államfő bejelentette, hogy péntek estétől egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptet életbe Kelet-Ukrajnában, lehetőséget teremtve az oroszbarát erőknek, hogy letegyék fegyvereiket.
Petro Porosenko ukrán elnök pénteki bejelentése a kelet-ukrajnai tűzszünetről leginkább egy ultimátumra hasonlít - közölte az orosz elnök sajtószolgálata.

Az orosz félnek nagyon alaposan kell elemeznie az ukrán elnök döntésének szövegét, és megvalósításának rendjét - hangsúlyozta a sajtószolgálat.

"Az első elemzések azt mutatják, hogy a dokumentum - sajnálatosan - nem a békére és tárgyalásokra szólít fel, az leginkább a kelet-ukrajnai felkelőknek címzett ultimátum, amely fegyverletételre szólít fel. Egyelőre hiányzik belőle a legfőbb elem, amely javaslatot tenne a tárgyalások megkezdésére" - emelték ki a moszkvai Kremlben.

Korábban írtuk:

Az államfő új tisztségében először látogatott el a kelet-ukrajnai Donyeck megyébe, az oroszbarát erők fellegvárába. Szvjatohirszkban azt mondta: "Mától, június 20-tól kezdődik a tűzszünet. Június 27-ig tart majd."
Hozzátette, hogy "Ez több mint elegendő idő arra, hogy megkezdődjön a lefegyverzés, egy ütközőövezet létesüljön Orszország és Ukrajna között a határon".

Porosenko - akinek szavait az elnök internetes oldalán idézték - a továbbiakban kifejtette, hogy "az ukrán hadsereg tűzszünetet hirdet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy szükség esetén nem szállunk szembe a katonáink elleni agresszióval, mindent megteszünk államunk területének megvédése érdekében. Az ország területi egysége nem megkérdőjelezhető".

Az ukrán belügyminisztérium világhálóra feltett közleménye szerint a Porosenko által meghirdetett tűzszünet célja, hogy a kijevi hatalommal szembenállók "letehessék fegyverüket". Az ukrán államfő hangsúlyozta - írták a belügyi közleményben -, "hogy azokat, akik ezt nem teszik meg, megsemmisítik".

A kelet-ukrajnai oroszbarát erők egyik vezetője pénteken kijelentette: elutasítanak mindenfajta leszerelést, amíg a kormánycsapatok nem vonulnak vissza. "Senki sem teszi le a fegyvert, amíg területünkről nem vonják vissza teljes mértékben a (kormány-)csapatokat" - jelentette ki Valerij Bolotov az elnöki tűzszünetre reagálva.

A korábbi jelentések szerint a tűzszünettel egy időben várhatóan egy tizennégy pontos átfogó béketerv is életbe lép.

Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének helyettese pénteki sajtóértekezletén azt mondta, hogy a tervben szó van előre hozott helyi és parlamenti választásokról, az Oroszországgal szomszédos határ ellenőrzéséről, valamint a hatalom decentralizációjáról.

"A terv minden elemét egy időben kell végrehajtani, és nem egymást követően" - jegyezte meg Csalij, pontosítva, hogy a tervben határidők is szerepelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptomban végrehajtották az első három kivégzést Szíszi hivatalba lépése óta

Egyiptomban végrehajtották a június 8-án hivatalba lépett Abdul-Fattáh esz-Szíszi elnöksége alatti első három kivégzést. Tovább olvasom