Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Lecsaptak az olasz hatóságok a calabriai maffiára

Olaszország - Őrizetbe vették különleges csendőregységek a calabriai maffia 18 feltételezett tagját az olaszországi Cosenza térségében csütörtökön. A razzia során a csendőrök sok mindent lefoglaltak, összesen 20 millió euró értékben - közölték az olasz hatóságok.
Az olasz csendőrség, a carabinieri közlése szerint a rajtaütést a német hatóságokkal együttműködve hajtották végre. A bejelentés szerint a 'Ndrangheta-nak nevezett calabriai maffia egyik nagyhatalmú családjának korábban elfogott tagja adott olyan információkat, amelyek eredményeke volt az akció. A razziában villákat, lakásokat, földterületeket, autókat és bankszámlákat foglaltak el a hatóságok. A csütörtöki razzia egy nappal az után történt, hogy a hatóságok elfogták a harmadik olasz maffiaszervezet, a nápolyi Camorra 32 feltételezett tagját.

A 'Ndrangheta, amelyet sokan a szicíliai maffiánál már erősebb alvilági szervezetnek tartanak, a duisburgi gyilkosságok kapcsán lett igazán ismert. Két évvel ezelőtt a német városban hat emberrel végeztek a calabriai maffia bérgyilkosai. A német és az olasz hatóságok szerint a szervezeten belül hatalmi harc következményei voltak a gyilkosságok.

A 'Ndrangheta a maffia szó ősi, calabriai megfelelője. Nevezik még tiszteletre méltó társaságnak, Fibbiának, calabriai maffiának. Az újoncokkal vérszerződést kötnek, utalva a törzsi jellegű titkosságra. A beavatáson calabriai tájszólásban, hadarva, cifra szavakkal beszélnek például a hűségről. A szervezet nem piramisszerű felépítésű. Klánok, családok alkotják. A Cosa Nostrával,a szicíliai maffiával ellentétben szigorú vérségi alapon kapcsolódnak a tagok egymáshoz. Minden sejt egy hatalmas család, nevüket szülővárosukról vagy családfőjükről kapják.

A szervezet felső (maggiare) és alsó (minore) szintre oszlik. A lopás, zsarolás, a drogkereskedelem elkülönül a pénzügyi, politikai szinttől, ami még nehezebbé teszi a fellépést a szervezet ellen. Általában zsarolással kényszerítik vagy a tagságra, vagy a tagdíj fizetésére az embereket. Ha valaki rendszeresen fizetett, már ő is zsarolhat másokat. Az eskütétel ellenében védelmet ígérnek a tagnak az ellenségekkel szemben, gondoskodnak az esetlegesen bebörtönzött családjáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsérültek az iráni gép adatrögzítői

Irán - Sajtóértesülések szerint ha nem sikerül használható adatot kinyerni belőlük, akkor Oroszországtól kérnek segítséget. Tovább olvasom