Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Megkezdődött az első per az urumcsi zavargások ügyében

Kína - Megkezdődött az első per a július elejei urumcsi zavargások ügyében, hétfőn a zavargásokban való részvétellel megvádolt személyek közül hetet állítottak a bíróság elé - jelentette a kínai televízió.
Az északnyugati Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zichiqu) autonóm terület fővárosában, Urumcsiban (Urumqi) történt összecsapásoknak hivatalos adatok szerint 197 halálos áldozata volt.

Az urumcsi bíróság három ügy tárgyalását kezdte meg, amelyben összesen hét vádlott ellen hoznak ítéltet - jelentette a Kínai Központi televízió (CCTV) további részletek ismertetése nélkül. A televízió szerint akár már hétfő délután is megszülethet az ítélet.

A hivatalos kínai sajtó szeptember végén jelentette be, hogy megtörténtek az első vádemelések - 21 ember ellen - a véres zavargások ügyében.

Az Új Kína hírügynökség által akkor közölt nevek alapján elsősorban ujgurokról van szó. Az ujgurok a muzulmán többségű Hszincsiang tartományban élő, türk eredetű etnikum. A listán mindössze két hán (kínai) név szerepelt.

A zavargások július 5-én azután törtek ki Urumcsiban, hogy ujgurok békés tüntetést szerveztek két ujgur Dél-Kínában történt meggyilkolásának tisztázását követelve a száműzetésben élő ujgur ellenzék szerint. A kínai vezetés viszont a szakadár erőket vádolta meg a zavargások szításával. A zavargásokat a hánok megtorlása követette, az összecsapásokban 197-en haltak meg, főként hánok, a hatóságok szerint.

A kínai média akkor 1600 őrizetbe vételről számolt be, míg a rendőrség 718 előállítást erősített meg.

Szombaton egy férfit halálra, egy másikat pedig életfogytiglanra ítéltek annak a dél-kínai üzemben történt verekedésnek az ügyében, amelyben a két ujgur meghalt, és amely az urumcsi zavargásokat előidézte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tibeti pásztorokat zárt el a hó a külvilágtól

Kétszáz tibeti pásztor várja kiszabadítását a hó fogságából a tibeti autonóm terület Ali… Tovább olvasom