Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Megméri az északi-sarki jég vastagságát egy brit felfedező

Egy brit felfedező megméri az Északi-sark jegének vastagságát. Vállalkozásával segíti majd a tudósokat annak prognosztizálásában, hogy a klíma melegedése miatt mikor tűnik el a Föld északi jégsapkája.
Pen Hadow szerdán indul Kanadába, ahonnan a felszerelés összeállítása után február 27-én startol az expedíció. Hadownak két tapasztalt társa lesz, Martin Hartley és Ann Daniels.

A háromfős expedíció 1.100 kilométert tesz majd meg gyalog, maga után húzva a SPRITE radarkészüléket, amely 10 centinként megméri a lábuk alati jég vastagságát. A berendezés az adatokat egy kaliforniai főiskola kutatócsapatának továbbítja.

A tudósok szerint az északi-sarki jég olyan gyorsan olvad, hogy 2013-ra a nyári hónapokban már teljesen jégmentes lesz a pólus környéke.

Ennek egyenes következményeként felerősödik majd a világtengerek melegedése. Azt a napenergiát ugyanis, amelyet eddig visszavert a sarki jég, ezentúl az óceánok elnyelik.

A jég olvadása a tengerek melegedésén kívül súlyos változásokat fog előidézni az ökorendszerekben. Egyebek között eltűnik a jegesmedve élettere.

Hadow 46 éves, ő az egyetlen a világon, aki egyedül, támogatás nélkül elgyalogolt Kanada északi partjaitól az Északi-sarkig. A rekordot 2003-ban állította be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel akart Obamának csomagot vinni - letartóztatták

Az Egyesült Államokban letartóztattak egy férfit, aki csomagot akart vinni az új elnöknek, Barack… Tovább olvasom