Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Mitt Romney támogatná Izraelt, ha megtámadná Iránt

Ha Izrael úgy döntene, katonai erővel akadályozza meg Irán nukleáris fegyverelőállítását, MItt Romney támogatná.
Mitt Romney, az amerikai republikánusok elnökjelöltje támogatná Izraelt, ha a zsidó állam úgy döntene: katonai erőt kell bevetnie, így akadályozva meg, hogy Irán nukleáris fegyvert állítson elő - jelentette ki vasárnap az Izraelben tartózkodó politikus egyik közeli munkatársa.

"Ha Izraelnek cselekednie kellene azért, hogy megakadályozza Iránt e képesség megszerzésében, a kormányzó tiszteletben tartaná a döntést" - mondta Dan Senor, Romney nemzetbiztonsági tanácsadója az elnökjelöltet a látogatásra elkísérő újságíróknak.

Romney szombaton érkezett Jeruzsálembe, és vasárnap találkozik az izraeli vezetőkkel.

Vasárnap a Háárec című izraeli lap azt írta, hogy Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója tájékoztatta Benjámin Netanjahut arról az amerikai tervről, miszerint csapást mérnek Iránra, amennyiben diplomáciai úton nem lehet rábírni Teheránt katonai célú nukleáris programjának beszüntetésére. Megfigyelők szerint a Netanjahunak adott tájékoztatás éppen azt szolgálta, hogy eltántorítsa Izraelt egy saját, Irán elleni katonai csapástól.

Izraeli lap szerint lehetséges az Irán elleni amerikai támadás

Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója arról tájékoztatta az izraeli miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok kész megtámadni Iránt, amennyiben diplomáciai úton nem sikerül rávenni nukleáris programja leállítására - írta egy izraeli lap vasárnap. Egy neve elhallgatásával nyilatkozó magas rangú izraeli hivatalnok viszont utóbb cáfolta mindezt.

A Háárec című újság szerint Thomas Donilon júliusban folytatott megbeszélésük során közölte ezt Benjámin Netanjahuval.

Az amerikai tisztségviselő részletesen szólt az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadásról, és erre vonatkozó terveket is mutatott a kormányfőnek.

A tájékoztatás része volt azoknak az amerikai erőfeszítéseknek, amelyek azt szolgálták, hogy lebeszéljék Izraelt egy Irán elleni katonai csapásról. Ezekből Hillary Clinton külügyminiszter is kivette a részét, amikor a múlt hónapban Izraelben járt.

Benjámin Netanjahu vezető tanácsadója, Harel Locker, akit egy izraeli rádióállomás kérdezett meg, nem volt hajlandó kommentálni a Háárec hírét.

Egy neve elhallgatásával nyilatkozó magas rangú izraeli hivatalnok viszont cáfolta, hogy történt olyan tájékoztatás, amilyenről a lap írt. "Semmi se pontos a cikkben. Donilon nem vacsorázott a miniszterelnökkel, nem találkoztak négyszemközt, s nem tájékoztatott egy Irán elleni tervről" - mondta.

Olvasóink írták

  • 1. geza 2012. július 29. 13:55
    „3. világháború egy kis ország miatt fog kitörni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a népszavazást az államfő leváltásáról Romániában

Megkezdődött a népszavazás Romániában Traian Basescu elnök leváltásáról vasárnap reggel. Tovább olvasom