Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Niger kiadta Kadhafi fiát Líbiának

A 38 éves Szaadi Kadhafi 2011 szeptemberében menekült Nigerbe, nem sokkal azelőtt, hogy 2011. október 20-án megbukott a Kadhafi-rezsim.
Niger kiadta Szaadi Kadhafit, Moammer Kadhafi volt líbiai vezető fiát Líbiának.

Szaadi Kadhafi csütörtökön érkezett meg Tripoliba, ahol börtönbe vitték – jelentette be közleményben Ali Zeidán líbiai kormányfő kabinetje. A 38 éves Szaadi Kadhafi 2011 szeptemberében menekült Nigerbe, nem sokkal azelőtt, hogy 2011. október 20-án megbukott a Kadhafi-rezsim. Az új líbiai hatóságok többször is kérték kiadatását Nigertől.

Szaadit, Kadhafi hetedik fiát a bűnügyi rendőrség őrzi – közölte a kormány, amely köszönetet mondott Nigernek az együttműködésért. Hozzátette: a férfival a fogva tartottakra vonatkozó nemzetközi jogszabályoknak megfelelően járnak el.

A kormány támogatását élvező egyik milícia honlapjára feltett felvételen látni lehetett Szaadi Kadhafit az őrizetesek által viselt kék egyenruhában. Más honlapokon is látni lehetett leborotvált fejjel a börtönben.

Szaadi ellen, aki üzletember és profi labdarúgó volt, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nem adott ki körözést, mint Kadhafi másik fia, Szeif- al-Iszlám ellen. Líbia viszont a Líbiai Labdarúgó Szövetség vezetőjeként erőszakkal elkövetett vagyoneltulajdonítás és fegyveres megfélemlítés gyanúja miatt akarja felelősségre vonni.

Az ICC Szeif al-Iszlámot emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja. Szeifet - akit egykor apja valószínű utódjának tekintettek - egy milícia tartja fogságban Líbia nyugati részén, és különböző bűncselekmények miatt indult bírósági eljárás ellene. Fegyveresek fogták el a nyugat-líbiai Zintán tartományban, 2011-ben, egy hónappal apja elfogása és megölése után. A milícia nem engedelmeskedett a kormány utasításának, hogy a Kadhafi-fiút egy tripoli börtönben tartsák fogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitoloncoltak Egyiptomból Mairead Maguire-t

A Nobel-békedíjas ír békeaktivista többedmagával a Gázai övezetbe akart utazni Kairón keresztül. Tovább olvasom