Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket terveza Fed

Ben Bernanke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed elnöke a kongresszus gazdasági bizottsága előtti meghallgatáson vázolta fel kedden az amerikai gazdaság állapotát és kilátásait.
Bernanke beszédében kijelentette, hogy a Fed szoros figyelemmel követi a gazdasági fejleményeket és szükség esetén kész újabb intézkedéseket hozni a gazdasági növekedés ösztönzésére az árstabilitás által megengedett keretek között. "A monetáris politikai eszközök hatékonyak ugyan, de nem jelentenek egyedüli üdvözítő megoldást az amerikai gazdaság jelenlegi problémáira.

A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés elősegítése minden gazdasági döntéshozó közös felelőssége a magángazdasággal folytatott szoros együttműködésben. A költségvetési politika kulcsfontosságú jelentőséggel bír, de más politikai eszközök - például munkaerő piaci, lakásépítési, kereskedelmi, adóztatási és szabályalkotási eszközök - igénybe vételére is nagy szükség van" - mondta.

Ben Bernanke a költségvetési kihívásokról szólva kihangsúlyozta, hogy az egyik kulcsfontosságú cél a hosszú távú fenntarthatóság megteremtése kell hogy legyen, a másik pedig a gazdasági növekedést akadályozó költségvetési intézkedések elkerülése, harmadsorban pedig a költségvetési politikának törekednie kell a hosszú távú gazdasági növekedés alapjainak megteremtésére és új lehetőségek megnyitására a gazdaság előtt. Rámutatott azonban, hogy a szövetségi költségvetési politika jelenleg nem fenntartható pályát követ.

Bernanke szerint a gazdasági növekedés tényleges üteme elmaradt a várakozásoktól. A kormány legfrissebb felülvizsgált adatai szerint a recesszió mélyebbnek, a gazdasági fellendülés pedig erőtlenebbnek bizonyult a korábban becsültnél. Az idei második negyedévben - a legutolsó periódusban, amire hivatalos adatok már rendelkezésre állnak - az Egyesült Államok teljesítménye még nem érte el a krízis előtti szintet. A lanyha gazdasági növekedés miatt pedig a foglalkoztatás és a családok jövedelme csak szerény mértékben javult.

A gazdasági növekedést más tényezők is lassítják Bernanke szerint. "A fogyasztói magatartás egyrészt a lassú gazdasági növekedést tükrözte, másrészt viszont maga is fékezte azt.

A háztartások kiadási döntéseikben fokozódó óvatosságot tanúsítanak a csökkenő lakásárakkal és pénzügyi befektetéseik értékcsökkenésével párhuzamosan bekövetkezett vagyonvesztés miatt és számos család még mostanában is nagy adósságteherrel, illetve beszűkült hitelfelvételi lehetőségekkel küszködik" - mondta Bernanke. A lakossági fogyasztási hajlandóságot elsősorban a munkaerőpiac gyenge javulása veti vissza Bernanke szerint.

"Hitel változatlanul csak szűkösen áll a háztartások, a kisvállalkozások, valamint a lakás- és ingatlanberuházók rendelkezésére, részben azért, mert könyveik illetve bevételi kilátásaik alapján jelentős mértékben megemelkedett számos potenciális hitelfelvevő kockázati besorolása" - mutatott rá Bernanke a pénzügyi stresszhelyzet okait vázolva.

"Az utóbbi időben számos szélsőségesen volatilis és kockázatkerülő periódusnak lehettünk tanúi a pénzpiacokon részben hazai, részben külföldi eredetű pénzügyi aggályok miatt. Belföldi tényezők közül a szövetségi költségvetés adósságplafonjának megemelése körül a nyár folyamán kirobbant csatározás, valamint az USA hosszú távú adósbesorolásának az egyik vezető hitelminősítőtől kapott rontása járult hozzá az akkoriban kialakult pénzügyi viharokhoz.

Az Egyesült Államokon kívül pedig a Görögország és több más euróövezeti ország szuverén adóssága körüli aggodalmak, valamint az európai bankrendszer szuverén adósságnak való kitettsége rótt jelentős terhet a nemzetközi pénzpiacokra."

Bernanke szerint az inflációs nyomás a Fed várakozásainak megfelelően enyhült az utóbbi időkben. Nevezetesen az olaj és számos más nyersanyag árának emelkedése vagy megállt, vagy csökkenésnek indult. A személygépkocsik és a kis-haszongépjárművek ára pedig a gyártás növekedésének köszönhetően csökkenni kezdett. "A legfontosabb az, hogy az infláció idén eddig tapasztalt viszonylag magas szinte úgy tűnik nem épült be a gazdaságba" - mondta Bernanke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin Eurázsiai Uniót szeretne

Az orosz miniszterelnök szerint az Unió abból a vámunióból és közös gazdasági térségből nőhet ki, amelyet Fehéroroszország, Kazahsztán és Oroszország alkot. Tovább olvasom