Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

6 magzatát elvesztette, most 3 gyermeke van Barbarának

Makó - Hat magzatát veszítette el, pedig gyermekkori álma volt, hogy édesanya lehessen. A végén kis híján feladta, de kitartása meghozta gyümölcsét: a makói Böngyik Barbarának ma már három gyermeke van.
Második házasságból született, így bár öt féltestvére volt, édestestvére egy sem. Talán ezért is gondolta úgy a most 28 esztendős Böngyik Barbara már gyermekkorában, hogy ha felnő, mindenképp szeretne gyerekeket. A makói fiatalasszony álma beteljesült, háromgyermekes édesanya lett – az út azonban, amely a boldogságig vezetett, nagyon göröngyös volt. Azért mesélte el nekünk, mert úgy gondolta, történetéből sokan meríthetnek erőt.

– Az első babát 1999-ben veszítettem el. Öt hónapos terhes voltam. Majd megszakadt a szívem, azt hittem, ennél nagyobb csapás nem érhet. Tévedtem – mondja. Nem sokkal később megismerkedett azzal a férfival, akinek egy év múltán a felesége lett. Mint mondja, ő volt az, aki – szülei mellett – kimozdította a lelki mélypontról. Boldogok voltak, babát szerettek volna. Amikor terhes lett, a mennyországban – később pedig, amikor 12 hetesen ezt a csöppséget is elvesztette, a pokolban – érezte magát. Három hónap múlva újra átélte ugyanezt, harmadik magzatát 9 hetes korában vesztette el.

Böngyik Barbara boldogsága. Az anyaság volt az álma – a célhoz a poklon át vezetett az út. A szerző felvétele
Böngyik Barbara boldogsága. Az anyaság volt az álma – a célhoz a poklon át vezetett az út.
A szerző felvétele

A tragédia után egyfajta dac, görcsös akarás lett úrrá rajta. Nem akarta elhinni, hogy pont vele történik mindez, aki gyermekkora óta vágyott az anyaságra. És úgy tűnt, ez az akarat beteljesül, hamarosan ugyanis ismét teherbe esett. Kórházba feküdt, és a hideg futkározott a hátán, amikor az orvos azzal gratulált neki az ultrahangvizsgálat után, hogy hármas ikrei lesznek, de azt már remélni sem merte, hogy mindegyik megszületik. Már azzal is megelégedett volna, ha legalább egyikük világra jön. A sors azonban kegyetlen tréfát űzött vele: másnap már csak kettőt mutatott a monitor, harmadnapra egyet sem. Utólag úgy emlékszik, ez volt az a pont, ahol lélekben feladta. Vigasztalhatatlan volt. Újra felvette a munkát a büfében, ahol korában dolgozott, és élte hétköznapi életét. Már nem akart mindenáron gyereket.

Hogy ezért-e vagy másért, nem tudni, de tény: pár hónap múlva ismét várandós lett, ikreket várt. A két babából végül egy maradt, Barbara pedig aggódva figyelte a naptárt, a hónapok múlását, mígnem 2002. november 8-án teljesült gyermekkori álma: édesanya lett. „Azt az érzést nem lehet leírni" – mondja most is meghatottan a pillanatról, amikor a kezében tarthatta Vanesszát. Ráadásul alig egy éven belül egy problémamentes terhesség után még egy kislánya született, Roxána. S ha megjárta is a poklot, most azt mondja, mégiscsak valóra vált minden álma, hiszen még egy kisfia is született, a most 4 éves Joachim.

Az élet azonban egy fricskát mégiscsak tartogatott még Barbarának: mire a család teljessé vált, kihűltek az érzelmek, és a két szülő útjai különváltak, a háromgyermekes édesanya már nem az apróságok édesapjával él. De ezek után már ezt sem élte meg sorscsapásként. „Csodálatosak a gyerekek, és boldog vagyok velük" – ölelte át büszkeségeit mosolyogva.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. zoly69 2012. július 17. 13:30
  „És most hagyott el érthetetlen okból....”
 • 25. zoly69 2012. július 16. 17:10
  „Imődom őt 1 éve vagyok vele....”
 • 24. Atkusz 2010. március 28. 10:31
  „Hát csak gratuláljatok! Mi ebben a hír? Én meg a Délvilágnak gratulálok! Nagy szarok vagytok!”
 • 23. 3évesférfi 2010. március 27. 09:55
  „19: Paranoidnak tetszik lenni. Ha valakivel nem egyezik a véleménye, az csakis újságíró lehet.”
 • 22. SzaboImre 2010. március 27. 09:33
  „sunyifigyelő (19.): nem.

  Szép napot!”
 • 21. 4Angel 2010. március 27. 09:02
  „Gratulálok, hogy tényleg sikerült az álma, és nem értem a férjét aki ennyi kínlódás után elhagyta őket.”
 • 20. zsazsanéne 2010. március 27. 08:45
  „Gratulálni kell a gyerekekhez,s kitartást a felnevelésükhöz.Ma már nem ujdonság,ha valaki egyedül van,azt birálni nem kellene.”
 • 19. sunyifigyelő 2010. március 27. 05:38
  „Na az utolsó két hozzászólás megint az újságíróé !!!!!:):):):)”
 • 18. hajosinas 2010. március 27. 04:48
  „Jó egészséget, és sok-sok kitartást, örömöt kivánok mindannyiójuknak.Ön még fital ahhoz,hogy egyedül maradjon.Előbb,vagy utóbb, biztosan akad valaki majd, aki az ön támaszává válik higyje el.”
 • 17. 3évesférfi 2010. március 26. 21:38
  „Olyanok vagytok, mint a Legényanyában a falusiak, akik az egyetlen férfit, akit nem Bélának hívtak, hanem Józsinak, elüldözték.”
 • 16. napiszar 2010. március 26. 14:54
  „Csak tudnám, hogy a névválasztáskor, hol jár a szülők esze?!!!Amiken csak nevetni lehet :)

  Szegény gyerekek, akiket ilyen és hasonló nevekkel sújtanak szüleik:)

  Bugyi Virág, Cserepes Virág, Csin Csilla, Dil Emma, Csúf Olga, Ebéd Elek, Fá Zoltán, Eszet Lenke, Feles Elek, Futó Rózsa, Görk Orsolya, Git Áron, Har Mónika, Hiszt Erika, Hü Jenő, Kapd Bea, Köröm Ödön, Kup Ica, Külö Nóra, Masztur Bálint, Meta Flóra, Nemer Eszti, Nyomo Réka, On Dóra, Páll Inka, Pecsét Elek, Sugárné Ultra Ibolya, Szalmon Ella, Szikla Szilárd, Teás K.Anna, Veg Eta, Vég Béla, Wincs Eszter, Zuhany Rózsa, Zsíros B.Ödön.

  Én egy Darabos Barna nevű embert ismerek és hát nincs elragadtatva a nevétől.”
 • 15. nemathoda 2010. március 26. 13:51
  „Bár flexsnake-kel nem sok mindenben nem értek egyet (nem is kell, unalmas lenne a világ értelmes vita és véleménykülönbségek nélkül), de Barbara valóban adhatott volna más, elterjedtebb, szokványos neveket gyermekeinek. De lehet, hogy épp ez volt a célja, hogy annyi szenvedés után valami feltűnő nevet adjon a gyerekeknek. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, milyen nevet ad a gyerekeinek. Ez csak egy vélemény a sok közül.

  Sok boldogságot, kitartást és erőt kívánok Barbarának! Akik hasonló cipőben járnak, azok pedig ne adják fel! Lehet még "happy end"!”
 • 14. EPERKE 2010. március 26. 11:12
  „Aki csak a töredékén ment át lelkileg ennyi megpróbáltatásnak,az nem ír olyan baromságokat,mint itt egyesek (moderálva)!Kívánok mindannyiójuknak jó egészséget,boldogságot!Szívből gratulálok!”
 • 13. kisscitrom 2010. március 26. 09:06
  „Semmi közünk ahoz, hogy kivel él.A cikk üzen valamit, oszt´ jónapot.
  Egyébként egy nő valóban úgy szül gyereket, hogy ha kell, egyedül is boldogan felneveli.
  Legalábbis én akkor vállaltam gyereket, amikor a testem minden porcikája a nap 24 órájában erre vágyott.:)”
 • 12. marcsi82 2010. március 26. 08:39
  „gratulálok az anyukának jó egésséget az egész családnak.szépek vagytok”
 • 11. lajosbácsi 2010. március 26. 06:46
  „a legjobb dolog egyedülálló szülőnek lenni, és nem ő az egyetlen, aki egyedül neveli, és boldogan a gyermekeit..egy nő tudja, hogy magának szül.az a gáz, ha anyuci lép le, és a férfi neveli egyedül a gyermekét...”
 • 10. gedeon 2010. március 26. 06:16
  „6. theseus Ne akadékoskodj. Ez bármelyikünkkel megtörténhet.
  Le a kalappal az Anyuka előtt. Sok boldogságot kívánok nekik!”
 • 9. flexsnake 2010. március 25. 21:17
  „nem hiszem hogy a cikk tartalmán kívül vájkálni kellene a magánéletében. A cikk annyit üzen hogy nem kell feladni, ennyi. A többi már csak fikció. Azzal él akivel akar, felnőtt ember.”
 • 8. Pupets 2010. március 25. 19:56
  „Vagy esetleg anyuka akart egy negyediket, az apuka meg nem, ezért kihűltek az érzelmek. Vagy anyuka csak a gyerekekkel foglalkozott, apuka meg reggeltől-estig dolgozott és az érzelmek kihűltek. Valójában a cikk szerintem nem erről szól, hanem a kitartásról, az álmok beteljesüléséről, a gyerekvállalásról. Bár minden magyar nő így gondolkodna. Sajnos nem így van, első a karrier. Ezért fogy évről-évre a magyar!”
 • 7. Nostradamus 2010. március 25. 18:53
  „6: Tudod Tökéleteske, ha kihűlnek az érzelmek, Apuka le szokott ám lépni három gyerek mellől is. Sajnos. Előfordul bizony ilyen időnként, és soha nem lehetsz benne biztos, hogy holnap nem veled történik.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holokausztkönyv kiadását támogatják

A holokauszt gyermekei címmel írt könyvet Urbancsok Zsolt makói történész, levéltáros. Tovább olvasom