Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A nagylakiak nem félnek a betegségtől

A nagylakiak nem félnek, hogy a határon átjut a madárinfluenza. A Romániából érkezők egyébként naponta több köbméternyi ellenőrizhetetlen hulladékot szórnak szét a 43-as főút mentén – a takarítás a közútkezelő munkatársaira vár.
Ambrus Ferencné vigyáz rá, hogy tiszta takarmányt adjon az állatoknak. Fotó: Karnok Csaba
A nagylaki Németh Lajosné udvarában kéttucatnyi tyúk és három kakas is kapirgál, mindössze száz méterre a román határtól. A háziasszony nem félti szárnyasait a szomszédos országban pusztító madárinfluenzától, bízik a hatóságok szigorúságában.

– Beszéltünk az ismerőseimmel a madárinfluenzáról, de egyikük sem tart tőle. Én sem hiszem, hogy közvetlen veszélyben lennének a tyúkjaim. Csak azt eszik, amit én adok nekik, ettől a darától és kukoricától biztos, hogy nem kapnak semmilyen fertőzést. A baromfikat egyébként csak a családnak vágom le és pucolom meg, a tojást is mi használjuk fel, nem viszem be egyik piacra sem, és úgy tudom, hogy így van ez a legtöbb nagylaki portán. Nem hiszem, hogy a közeljövőben megjelenne itt egy ilyen pusztító vírus – foglalta össze az asszony.

A szomszédos utcában is hasonlóképpen vélekednek, Ambrus Ferencné mindössze nyolc tyúkot tart, és ő is nagyon vigyáz rá, hogy tiszta takarmányt adjon az állatoknak. Nem tart tőle, hogy itt bajt okozna a más országokban emberre is veszélyes kórokozó.

– Én le sem vágom a tyúkjaimat, csak a tojást gyűjtöm be, azt adom a gyermekeimnek is, amikor ellátogatnak hozzánk Nagylakra. Ismerőseink, rokonaink dolgoznak a határátkelőnél, nagyon bízunk a munkájukban, biztos, hogy nem engednek be olyan szállítmányokat, amikkel a vírus itt is elterjedhetne – mondta Ambrus Ferencné.

A déli határátkelőknél az állapotok inkább balkániak, mint európaiak: a Kiszombornál nemrég átadott terminál rendezett épületei közt szemetet fúj a szél. Nemcsak a befelé igyekvők, hanem a Romániába átlépni szándékozók sem törődnek a tisztasággal, a „hagyományos" szemét mellett bizony gyanús rongyok, papírok és egyéb hulladékok is eltakarításra várnak, csakúgy igaz ez a 43-as tranzitút mentén majdnem mindenütt. Elméletileg büntetés járna a szemetelésért, de egyetlen illetékes hatóságnak sem áll rendelkezésére megfelelő számú munkaerő, hogy figyelje az átutazókat.

A hulladékok eltakarítását vállaló Csongrád megyei közútkezelő egyelőre nem kapott külön utasítást azzal kapcsolatban, hogy fokozottan kellene figyelnie a határzárat követően kidobott szemétre. Kárász Józseftől, a kht. üzemeltetési főosztályvezetőjétől megtudtuk: utasítás vagy figyelmeztetés híján bíznak benne, hogy a határőrizeti szervek és a vámosok kiszűrik a fertőzésgyanús tárgyakat az átkelőknél, így az út mellé dobott szeméttel nem kerül be hazánk területére a rettegett vírus.


H5N1 – romániai kacsából

A hét végén mutatta ki a madárinfluenza-vírus emberre is halálos változatát, a H5N1 törzset egy romániai mintában a brit mezőgazdasági tárca felügyelete alatt működő laboratórium. Az agrárkérdésekben is felelős brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) állatvírustani laboratóriumába a múlt héten érkezett egy szövetminta, amelyet a Duna-delta vidékén vettek egy kacsatetemből. 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliárd az első félévben

A makói önkormányzat az idei esztendő első félévében több mint ötmilliárd forintból gazdálkodhatott.… Tovább olvasom