Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Aki exportál, megsínyli a mostani olcsó eurót

Makó - Erős a forint, olcsó az euró – a kivitelre termelő gazdálkodók, cégek tehát forintban kevesebb bevételt könyvelhetnek el, mint amekkorára hónapokkal ezelőtt számítottak, és ez éppúgy veszteség a makói hagymatermesztőnek, mint a szentesi Hungeritnek.
Az utazásszervező cégek sem járnak egyértelműen jól. Aki örülhet: a külföldre induló turista.

Panaszkodnak a Makó környéki földeken dolgozó hagymások: úgy tűnik, számításaik nem váltak be, a felvásárlók kevesebbet adnak a fokhagymáért, mint a piaci várakozások alapján remélték. Az egyik makói termelő, Fekete János korábban lapunknak azt nyilatkozta: 350-400 forintos felvásárlási árban reménykedik kilónként. Bár most épp nem ad le hagymát, mert a tavaszit takarítja be, azért tudja, hogy az átvételi árak 230 forintnál kezdődnek, és ez még akkor is elgondolkodtató, ha tudjuk, hogy ez szezon eleji ár, ami nyilván még módosulni is fog.

A csalódást keltő árakra egy, a nyugati piacra szállító felvásárló cég, a Statívum Bt. vezetője, Mágori Józsefné ad magyarázatot. Mint mondja, itt is az a baj, mint az egész magyar gazdaságban: túl erős a forint. Tavaly az európai piacon sikerült elérni a magyar fokhagymának a spanyoléval azonos árat, ami a gazdáknál a már említett és idénre is remélt 350-400 forint kilónként. Az eddig kivitt hazai zöldvágott és száraz hagyma most is a tavalyi áron kel el – csak mivel az euró most olcsóbb, forintra átváltva kevesebbet ér a termény.

Rosszul jár a külföldre termelő hagymás, de a baromfifeldolgozó is. DM/DV-grafika
Rosszul jár a külföldre termelő hagymás, de a baromfifeldolgozó is. DM/DV-grafika

A forint-euró árfolyam alakulása persze nem csak a hagymásokat keseríti el a megyében. Az egyik legnagyobb cég, a szentesi Hungerit Zrt. bevételének 55 százaléka exportból származik, ezért aztán mivel az év elején még 253 forintos euróval kalkulált a társaság, és a szerződéseket is ennek megfelelően kötötték meg, minden eurómillión húszmillió forintot buknak – mondja Magyar József vezérigazgató, aki szerint a helyzet katasztrofális. Mivel havonta ötmillió euróról van szó, a baromfifeldolgozással foglalkozó cég vesztesége most havonta nyolcvan-százmillió forint, a német szerződéses partnert pedig természetesen nem érdekli a menet közben történt árfolyamváltozás, a módosításra nincs lehetőség.

A veszteségek miatt már az is felmerült, hogy az ezerötszáz személyt foglalkoztató üzemben a nyáron ötven-hatvan embert el kell bocsátani, és ha a helyzet nem változik, később még többet. A termelés szűkülésével persze nemcsak a dolgozók járnak rosszul, hanem – miként a hagymatermesztők – a baromfit beszállító gazdák is.

Az utazási irodák sem nyertek

Az átlagturista – már persze aki nem váltott az úthoz hetekkel, hónapokkal ezelőtt eurót – most örül, hogy a pénzéért külföldön többet kap, ráadásul mintha az utak is olcsóbbak lennének. Ez így van – mondja Fleisz Tünde, a Proko Travel utazási iroda makói kirendeltségvezetője, aki ugyanakkor hozzáteszi: a jelenlegi viszonyoknak az utazási irodák az árfolyamnyereséggel együtt sem egyértelműen csak nyertesei. Az utakat ugyanis az üzemanyagköltség drágítja, ugyanakkor a szervezők kénytelenek akciókat hirdetni, mert egyre kevesebben utaznak, a piacon tehát túlkínálat van. A legnagyobb gond az, hogy nem lehet előre tervezni – panaszkodik az irodavezető.

Olvasóink írták

  • 2. G.I 2008. július 08. 20:50
    „Importot akartam írni :)))”
  • 1. G.I 2008. július 08. 20:45
    „Én exportálok, nekem isteni ez a helyzet. Hason szőrüekről miért nem esik szó ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

P. József: Én öltem Makón, a Fűtő utcában!

Makó - Váratlan fordulat történt a makói hármas gyilkosság nyomozásában: P. József beismerő… Tovább olvasom