Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Akiket a szomszéd füstje megcsapott

Csongrád megye - Falun, kertvárosban élők a fűtési szezonban csak beleszippantanak a levegőbe, és már tudják is, mivel fűt a szomszédjuk: fával, szénnel, esetleg minden mással is, ami éghető, szennyezi a környezetet, és facsarja a környéken élők orrát.
– A szomszédom jó ember, de tényleg. Csak fűtési szezon ne lenne a világon! Olyankor a fa és szén mellett gyakran tűzre rak mindent, ami éghető: műanyag palackot, tejesdobozt, rongyokat, amiknek a füstje nagyon büdös. Én meg, ha ő begyújt, kapkodom össze az udvaron száradó ruhákat, hogy ne járja át a füstszag a mosott holmit. Szólni nem szólok, mert nem szeretnék rossz szomszédságban élni. Sokan a szegénység miatt tüzelnek azzal, ami éghető. Őket valahol megértem, mégsem fagyhatnak meg – mondta egy Csongrád megyei kistelepülésen élő asszony, aki nincs egyedül ezzel a problémával. Minden településen akadnak, akik kisebb-nagyobb mértékben szennyezik a levegőt.

Egy mérőállomás

Csongrád megyében egy helyen, Szegeden, a Rózsa utcában működik az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat részeként automatikus mérőállomás, amelynek adatait itt lehet megtekinteni. Szegeden egyébként 2012 februárja óta nem alakult ki tájékoztatási, illetve riasztási küszöbértéket meghaladó légszennyezettség – tudtuk meg Némethy Tímeától.
Az utóbbi években a magas gázár miatt sokan tértek át szilárd tüzelésre, így van ez Csanádalbertin is. – Nálunk is meg lehet állapítani az utcán járva, hogy ki mivel tüzel. Aki fával fűt, azzal nincs is semmi gond. A fa füstje fehér, némelyik fának még „aromás" is az illata. Vannak, akik mezőgazdasági melléktermékekből, repcéből, búzából készült bálával fűtenek. Annak már szúrósabb a szaga. Sajnos némelyik ház kéménye koromfekete füstöt ont. Valószínűsíthető, hogy műanyagot, rongyot, gumit is a tűzre dobnak – tudtuk meg Csjernyik Zoltán polgármestertől. A falu első embere elmondta, ez inkább a trehányság, mint a szegénység jele. Véleménye szerint szorgos munkával össze tudnának a faluban vagy a falu körül annyi rőzsét, lehullott faanyagot, tuskót gyűjteni, amivel kihúzhatnák a telet. Az önkormányzat nyert a szociális tűzifa pályázaton is. Szeretnék még karácsony előtt eljuttatni a rászoruló családokhoz a fát.
– Szerencsére Csanádalberti nagy alapterületű település, szélesek a porták, a házak nincsenek összezsúfolva. Így a ködös, párás időt leszámítva nem igazán zavar senkit az esetleges füst – nyilatkozta a településvezető.

Nagymágocson is sokan fűtenek fával, szénnel. A szerző felvétele
Nagymágocson is sokan fűtenek fával, szénnel. A szerző felvétele

Nagymágocson is sokan fűtenek fával, szénnel. – Úgy tapasztalom, nálunk igyekeznek az emberek betartani a normákat, vagyis többségében úgy tüzelnek, hogy azzal ne zavarjanak másokat. Persze akad nálunk is kivétel. Ha valaki azt látja, a környezetében gumival vagy tollal fűtenek, mert már ilyet is hallottam, jelezze ezt a jegyzőnél – mondta Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere. Náluk is lesz szociális tűzifa, és azonnali segítséget is tudnak nyújtani az önkormányzat saját készletéből.

– A helytelen tüzelés következtében olyan szennyező anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek az emberi egészségre is károsak. Nem mindegy, hogy mivel fűtünk, mert a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe. Felügyelőségünkre gyakran érkeznek ilyen bejelentések, az ügyekben a megyei kormányhivatal járási hivatala jár el – kaptunk tájékoztatást Némethy Tímeától, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatójától.

A helyes tüzelésről itt is találnak hasznos információkat!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyepmester viszi el Ferencszállás kuvaszát

Két hete kóborol egy szép kuvasz Ferencszállás utcáin, kocsiból rakhatták ki, a helyiek félnek tőle. A községnek eddig nem volt ilyen gondja, most kell először gyepmesterrel szerződnie. Tovább olvasom