Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Amerikában dirigált Csikota József

Makó - San Franciscóban vezényelt a makói Magán-zeneiskola igazgatója, Csikota József karnagy. Néhai barátja, Hidas Frigyes művét dirigálta egy ottani zenekarnak.
Amerikában vezényelt nemrégiben a makói Magán-zeneiskola igazgatója, Csikota József. Nem ez volt az első külföldi fellépése: egyetemi oktatóként és mint a fúvószenei világszövetség kelet-európai szekciójának elnökeként az utóbbi években rendszeresen kapott külföldi meghívásokat, az Egyesült Államokban sem először járt már. Most Duene Carroll hívta meg, akivel a világszövetség legutóbbi, írországi kongresszusán találkozott – ő San Franciscóban a Contra Costa Wind Simphonics Orchestra karnagya. A városi zenekar főként zenetanárokból és profi muzsikusokból áll.

A makói karmestert egyebek közt azért kérték fel, mert repertoárjukon sok magyar darab szerepel, nagy becsben tartják a magyar komolyzenét. Csikota József azért örült a meghívásnak, mert arra kérték, hogy Hidas Frigyes egyik darabját adják elő az együttessel, a közelmúltban elhunyt komponista pedig közeli barátja volt. A makói karnagy egy hetet töltött San Franciscóban. Lapunknak elmondta: ez alatt az idő alatt kétszer próbált az együttessel, majd egy nagy sikerű, kétórás koncert egyik felét dirigálta a Wahnut Creek rendezvényközpont hangversenytermében, 450 fős hallgatóság előtt.

San Franciscóban vezényelt a makói karnagyFotó: DM/DV

San Franciscóban vezényelt a makói karnagy.
Fotó: DM/DV


Moszkvában előadást is tart

Csikota József a San Franciscó-i fellépés után még egy oklevelet is kapott az ottani magyar konzultól, Vosin E. Évától, amely szerint vendégszereplése hozzájárult ahhoz, hogy a magyar zenei kultúrát mind többen kedveljék meg az Egyesült Államokban. De másutt is vezényel, ha felkérik – most például Moszkvába készül, ahol előadást is tart majd zeneművészetet hallgató egyetemistáknak. A koncerten fellépett fia, a Zeneakadémián elsőéves hallgató Csikota Gergő is, aki a zenekar kíséretével szóló produkciót adott elő trombitán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraaszfaltozták Nagylak főutcáját

Nagylak - Helyreállították a román határ menti Nagylak főutcáját, amelyet tönkretettek a temesvári… Tovább olvasom