Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Épületsorsok Makón

Makó – Nem minden épület olyan szerencsés Makón, mint a szállodává alakuló egykori Kállai-kollégium a Csanád vezér téren: várnak befektetőre üzlethelyiségek, a Korona emeleti része, sőt az egykori pszichiátria épületegyüttese is.
Javában folyik az építkezés az egykori Kállai-kollégium Csanád vezér téri épületében: az épület köré a napokban szalagkordont is vontak, a munkálatokkal járó veszélyekre figyelmeztető táblákat helyeztek ki. Az egykori diákotthonból a nyitott ablakokon át folyamatosan hallani a munka zaját. Mint megírtuk, 700 milliós beruházással szállodává alakítja 2014-re a hódmezővásárhelyi Bodrogi Bau Kft. – az összeghez 480 milliós pályázati támogatást kaptak. A Hagymatikum Fürdőhöz közeli, 1920-ban épült, klasszicista stílusú egykori bankszékházért 70 milliót kapott a város.

Építkezés a volt Kállai-kollégiumnál. Fotó: Szabó Imre
Építkezés a volt Kállai-kollégiumnál. Fotó: Szabó Imre

Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.
Nem minden épület ilyen szerencsés. Üresen áll például Makó főterén, a majdani szállóval szinte szemközt az egykori Hóvirág cukrászda, amely majdnem pontosan 5 esztendeje zárt be, és azóta csak átmenetileg nyílt ki – karácsonyi adománygyűjtő akciót tartott benne a diákönkormányzat. Kirakatüvegein a város idegenforgalmi értékeit hirdető plakátok láthatók. De hasonló sors jutott osztályrészül az egykori Korzó Kaszinó épületének, ahol kínai üzlet működött másfél évvel ezelőttig, vagy a tavaly megürült csipkeházi Maxi üzletháznak.

Nem csak üzlethelyiségek várnak új gazdára: az önkormányzat befektetőt keres a Korona emeleti részének szállodává alakítására és a Lonovits sugárúti volt pszichiátria épületegyüttesére – utóbbiban, mivel egy pazar műemlék épület hatalmas parkkal, lehetne például magánidősotthon. Ez utóbbi 9 esztendeje ürült ki, felújításának költségeit pedig már évekkel ezelőtt is több száz milliósra becsülték.

Olvasóink írták

 • 9. Cillit_bang 2013. július 31. 16:24
  „Eltünt a Hagymatikum "hírnégyzet" az oldalról......”
 • 8. pog 2013. július 29. 08:35
  „1 teljesen igaza van, <moderálva>, egyébként nem fürdő város ,ha nem a panziók szállás helyek városa címet érdemelné meg...”
 • 7. grafika88 2013. július 28. 21:37
  „4. makováros !
  Az az épület ugyan az a funkció kéne bele mint volt annó ! olyan sok gyengeelméjű szaladgál az utcákon ..pedig inkább a zártosztályon volna a helye !”
 • 6. goldfish 2013. július 28. 17:24
  „bocs: bővül :-)”
 • 5. goldfish 2013. július 28. 17:18
  „T. Cikkíró! Egy kicsit várni kellett volna még ezzel a cikkel, mert nemsokára bűbül a lista...

  Úgy hallottam, hogy nemsokára elköltözik a Helekt-Románia is! :-)”
 • 4. makovaros 2013. július 28. 14:51
  „"Lonovits sugárúti volt pszichiátria épületegyüttesére" Abból lehetne pl Pláza is (valami olyasmi mint szegeden és akkor a mozi baj is megoldódna.)”
 • 3. Francois 2013. július 28. 10:53
  „1. paul1 2013.07.28. 08:35 Ez így van, mellékesen a volt pszichiátriát leakarták játszani az elmult ciklusban "EGYES HÍREK SZERINT" az egyik mszp-s állítólagos barátnőjének"MÓNIKÉNAK" aki szintén miniszter volt! :) Egyébként jó dolog a felújítás, főleg azért mert csinálnak benne egy frankó welnest, egy kis fürdővel a pincében és már lőttek is a hagymatikum ezen része bevételének! :) Akárki találta ki okos gondolat volt! :)”
 • 2. Qllancs 2013. július 28. 09:44
  „Tényleg kéne valamit kezdeni a főtérrel ! Lepusztult csipkesor ! üres boltok alatta. aMAXI pl. nem volt felújjítva :1972. óta !!
  Min. bérletidíjért kiadni , pl. a Kaszinó , a Virág cukit , a Turinform iroda is elköltözött, .
  Ha valaki idegen meglátja ...hááát elmegy a kedve .”
 • 1. paul1 2013. július 28. 08:35
  „Ha cikk írója törekedett volna arra, hogy a hír kellően részletes legyen, akkor megírta volna, hogy bizony bizony a város első embere akarva akaratlanul megfojtja az ingatlanokat kivenni szándékozó vállalkozókat. Kaszinó havi bérleti díj kb. 350.000-400.000, Hóvirág cukrászda hasonló 300.000-400.000,- közötti. Tárgyalni, alkudni felesleges!
  A többi üzlethelyiség havi bérleti díja is 1500/nm körüli.....Bummm. Ha valaki tudja milyen vállalkozás termel ekkora bérleti díj mellett még hasznot is, nos az majd ki fogja venni ezen patinás ingatlanok valamelyikét. Biztos ezen gondolkodnak a Hóvirág cukrászda kapcsán is 5 éve..... Valószínűleg egy következő polgármester be fogja ezt látni.....
  Ui. Ha szeretne egy hasonlóan lehangoló cikket a szerző készítsen képriportot a Legvirágosabb város főteréről. Üresen konganak az üzletek mint az államkassza....az ok pontosan ugyanez)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat Makovecz-emlékhelyre

25 millióból emel emlékhelyet a Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány a városhoz kötődő építésznek, Makovecz Imrének. Tovább olvasom